Skip to main content
Ivan Đakić

Danas pred TUŽILAŠTVOM: Sin POSLANIKA koji je postavio fotografiju sa ODRUBLJENOM GLAVOM SRBINA

Foto: Facebook/Ivan Đakić
Ivan Đakić, sin poslanika u hrvatskom parlamentu, Josipa Đakića, koji je na Fejsbuku, na dan pravoslavnog Božića, objavio skandaloznu fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu Srbina, proveo je noć u pritvoru i očekuje se da danas bude ispitan u virovitičkom tužilaštvu.

Iako je Đakić junior odmah izbrisao ovu fotografiju sa porukom, njegov govor mržnje i podsticanje na nasilje osudili su hrvatska vlada i vladajuća HDZ, čiji je bio član iz koje je juče, kako jedni misle, po kratkom postupku izbačen, a prema mišljenju drugih navodno se sam ispisao.

Otac mladića, Josip Đakić, se u ime sina izvinio i rekao da ga tako nije vaspitao.

Sve ove osude došle su nakon što je lider Samostalne demokratske stranke Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da je post Ivana Đakića jezivi govor mržnje i poziv na napad na Srbe.

Pupovac je takođe rekao da je takvih situacija već previše i da je izgubio svako poverenje u hrvatsko pravosuđe, jer nijedan slučaj do sada nije adekvatno sankcionisan.

HRVATSKI POSLANIK osudio govor mržnje: Sin koji je čestitao Božić sa ODRUBLJENOM GLAVOM SRBINA isčlanio se iz stranke

Poručio je i da ako nadležni nešto ne preduzmu protiv postupka mladog Đakića, krivičnu prijavu, najavio je, podneće srpska zajednica.

Lider SDSS je poručio i da je za ovo krivično delo predviđena kazna zatvora od tri godine.

Čeka se da se u Hrvatskoj donese zakon koji bi trebalo da omogući kažnjavanje nedopuštenih ponašanja na internetu, a Zaštitnica građana je, ranije, upozorila da četiri puta manja Estonija ima veb-policajce, a da ih Hrvatska još nema.

Na nepravilan tretman govora mržnje u poslednjem izveštaju upozorila i Zaštitnica građana Lora Vidović, koja je navela da je MUP u 2017. godini zabeležio ukupno 18 krivičnih dela javnog posticanja na nasilje i mržnju, od kojih je šest počinjeno na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku.

ZAKUKAO U POLICIJI: Nakon USTAŠKIH OBJAVA, sin poslanika HDZ-a POKUŠAO da OPRAVDA SEBE! (FOTO)

Objavu mladog Đakića na Fejsbuku komentarisao je i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, koji je rekao:

- Mi smo kao društvo izgubili sve kriterijume pristojnosti, a ovo je tek vrh sante leda mržnje. Dok god se ovakve stvari budu tretirale kao prekršaj, a ne kao krivično delo, to će biti stimulacija ovakvog ponašanja.

Ivan Đakić
Ivan Đakić
Foto: Facebook/Printscreen/Ivan Đakić

Oglasio se i Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je ponašanje Ivana Đakića za najoštriju osudu.

- Mi smo i kao stranka i kao vlada osudili to ponašanje, vidite da su nadležne institucije pokrenule odgovarajuće aktivnosti i postupke. To je za najoštriju osudu, a on je istupio iz HDZ-a. Ja to i lično osudjujem, a zakonski okvir će biti u planu zakonskih aktivnosti za ovu godinu - rekao je Plenković.

Ocenivši postupak mladog Đakića "krajnje nedopustivim", Plenković je rekao da je u skladu sa zakonima to sada kažnjivo.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd