fbpx
Skip to main content
Bista Petra II Petrovića Njegoša

SKANDAL! Bošnjaci hoće da zabrane Njegoša i Kiša u Crnoj Gori, a razlozi su sramni

Foto: Profimedia
Bošnjaci traže da iz školskih programa uklone knjige "Gorski vijenac" Petra II Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša. Zahtev je upućen Crnoj Gori, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno veće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvete i kulture Crne Gore da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dve knjige "Gorski vijenac" Petra Prvog Petrovića Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša.

GRMI u KOMŠILUKU! ORGANIZOVAN BOMBAŠKI NAPAD u Crnoj Gori: Policija HITNO reagovala!

Isti zahtev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je "sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima", piše "Dan".

Petar II Petrović Njegoš
Foto: Profimedia

Oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, člana Srpske akademije nauka i umetnosti, jevrejskog porekla, da su svojim delima, odnosno „mržnjom prema islamu i muslimanima“, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ.

- Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinela da država Bosna i Hercegovina postane mesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dveju ključnih nacionalističkih ideologija 20. veka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima - navodi se, između ostalog, u obrazloženju, gde se dodaje da su pomenuta dela, osim što su nacionalistička, takođe i rasistička.

Misteriozna freska u podgoričkom hramu KRIJE TAJNU: Da li prepoznajete KO je na njoj? (FOTO)

Autori inicijative porede dela Njegoša i Kiša sa Hitlerovim i dodaju i da se protive da bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca.

- U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore i pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. "Njegoševoj nagradi" i da na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od "istrage poturica", pa do ratova devedesetih godina prošlog veka - ističu bošnjačke organizacije, koje Vladi Crne Gore daju rok od 100 dana da postupi po zahtevu, pre nego što se obrate institucijama EU, UN, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

"Udbaši! Udbaši!" SKANDAL U VUKOVARU! Ustaše spremaju SUKOBE i masovno BLOKIRAJU SRBIJU?! (FOTO)

U Ministarstvu prosvete Crne Gore su odgovorili da ne planiraju da menjaju postojeći plan i program.

- Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nisu bili prepreka, već naprotiv - saopštila je za "Dan" portparolka tog resora Milica Lekić.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
flamantes's picture

flamantes

Besramna laž

1 | 0
zorica's picture

zorica

Ma pod hitno ukinuti naciju bosnjak koja ne znaci nista. Pa oni su nacionalisti kad se bave samo glupostima i nicim vise.

1 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd