fbpx
Skip to main content
Luka Bar, Milo Đukanović, Crna Gora, Albanija

SKANDAL na primorju! Luka Bar pripala Albaniji?! Crnogorci BEZ REAKCIJE

Foto: Profimedia
Na rutnoj karti Mediterana i basena Crnog mora koju je 2015. izdao kartografski odsek (Admirality Charts) renomirane Hidrografske službe Ujedinjenog Kraljevstva, glavna crnogorska trgovačka pomorska luka Bar, ne nalazi se na crnogorskoj, već teritoriji susedne države Albanije.

Reč je o rutnoj karti Admirality Chartsa broj 5146, urađenoj u izuzetno velikoj razmeri od 1:5.000.000, a koja je izdata u februaru 2015, i još je u upotrebi. Karte ovako velikog razmera inače, služe za generalno planiranje ruta kojima se brodovi kreću na velikim udaljenostima između polazne i odredišne luke, prvenstveno na prekookeanskim putovanjima.

Rutne karte pored ostalog, sadrže i udaljenosti među glavnim lukama na određenom velikom plovidbenom području, ucrtane preovlađujuće morske struje, granice kretanja plutajućeg leda, ružu vetrova, kao i preovlađujuće okeanografske i meteorolške karakteristike nekog plovnog područja tokom određenih perioda godine.

DRAMA! ZABRANA ULASKA! Montenegrini se UPLAŠILI ZA BEZBEDNOST, pa izdali zabranu! Poznatog SRBINA VRATILI sa granice!

One, kao što je to slučaj i sa kartom Admirality Chartsa broj 5146, zbog svoje velike razmere, nisu dovoljno detaljne da se po njima vodi precizna navigacija. Luka Bar na spornoj karti ucrtana je znatno istočnije od svog pravog položaja, daleko iza granične linije između Crne Gore i Albanije, na teritoriji susedne države.

- Na nautičkoj karti "Routening Chart Mediterranean and Black seas" No. 5416, luka Bar je ucrtana u području države Albanije. Verovatno greška nije namerna, ali svakako nije lepo da stoji tako ucrtano već mnogo godina, a da niko na to ne reaguje - kazao je jedan crnogorski pomorac - navigacioni oficir na stranom kontejnerskom brodu, a koji ovih dana plovi Mediteranom i koji je u zbirci karata na komandnom mostu tog broda, našao i spornu kartu.

Luka Bar
Foto: Profimedia

Iz Sektora za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore zahvalili su na dojavi i istakli da nisu znali za ovu grešku koja se potkrala njihovim britanskim kolegama.

Počelo suđenje Medojeviću: Članovi opozicije mu aplaudirali, on tražio IZUZEĆE SUDSKOG VEĆA

- Nismo bili upoznati sa time jer inače ne koristimo karte razmjera 1:5.000.000. Odmah ćemo poslati zahtev za ispravku Hidrografskoj službi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske", rekli su u ZHO.

Inače, sporna rutna karta i dalje se može kupiti preko sajta Hidrografske službe UK, po ceni od 21,95 dolara.

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd