fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

SKANDAL U HRVATSKOJ: Da li je Srbija kriva i za zemljotres i za nemire u SAD?

Foto: Profimedia/ilustracija
Kako su Hrvati između pomeranja tektonskih ploča i nemira u Vašingtonu uspeli da nađu nas kao zajednički imenitelj?

Ne mogu Hrvati da se ne dotaknu Srba, pa bilo da se razgovara o proizvodnji pasulja u Burundiju, ili superbakterijama koje mogu da prežive o svemiru, ili o nedavnom zemljotresu koji je opustošio Petrinju, Glinu, Sisak... Pa, iako smo im značajna tema u svim raspravama i očekujemo da će uvek da preteruju, ono što smo mogli da vidimo po objavljivanju današnjeg pokušaja satiričnog članka u hrvatskim medijima, postavilo je nove standarde u animiranju tamošnje javnosti da uvek učestvuje u podršci negativnoj slici protiv Srbije.

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

Glumci i Mozzart prikupili 3.525.000 dinara za pomoć UDUS-u - pogledajte prvu zoom predstavu u Evropi!

HRVATSKA VLADA NA PETRINJI PADA? Zemljotres porušio i poverenje u vlast, biće tužbi protiv države 

HRVATSKA VLADA NA PETRINJI PADA? Zemljotres porušio i poverenje u vlast, biće tužbi protiv države 

"Maneken vakcine": Ministar Marić i njegovi mišići obećavaju dobar imunitet protiv korone (FOTO)

"Maneken vakcine": Ministar Marić i njegovi mišići obećavaju dobar imunitet protiv korone (FOTO)

Večernji list je, naime, dao kratak osvrt na nedavne zemljotrese u Hrvatskoj, uradivši ga u formatu dnevnika, po datumima, kao prozivku neefikasne vlasti i loše reakcije u saniranju posledica velike katastrofe. Pri kraju članka Večernji se osvrće i na nedavne proteste u Sjedinjenim Američkim Državama. A onda naslov celog teksta: "Srbi stavili MiG-ove u pripravnost i zapretili bombardovanjem Vašingtona, čekaju još samo rusko gorivo".

A?! Je l' realno? 

Večernji list
Članak o zemljotresu u Hrvatskoj i nemirima u SAD u Večernjem listu
Foto: Printscreen/vecernji.hr

Ali eto, jeste realno... Baveći se zemljotresom, temom koja je za Hrvatsku od prvorazrednog značaja, ali je bitna i za region, baveći se posledicama velike nesreće, činjenicom da se narod smrzava jer ne može da spava u kućama sravnjenim sa zamljom a pomoć ne stiže, potežući i pitanje korupcije na visokom nivou, Hrvati nekako stižu do toga da tekstu daju naslov "Srbi stavili MiG-ove u pripravnost i zapretili bombardovanjem Vašingtona, čekaju još samo rusko gorivo".

Je l' realno?

Zemljotres u Petrinji
Petrinja je žestoko pogođena poslednjim zemljotresima
Foto: Reuters

Kako smo došli do Srba u svemu tome? Pa, u jednom delu satiričnog teksta govori se o protestima u Vašingtonu, kada su pristalice Donalda Trampa pokušale da "osvoje" Kapitol, pri čemu je došlo do pravog haosa, koji je završio (za sada) sa petoro poginulih i velikim brojem povređenih Amerikanaca. E pa u tom delu Hrvati u tonu čitavog teksta govore kako "Srbija, balkanski tigar, preti bombardovanjem Vašingtona ako Kongres ne prihvati srpsku mirovnu intervenciju..." i slične druge duhovitosti.

SAD
Nemiri u Vašingtonu iznenadili čitav "demokratski" svet
Foto: Reuters

Međutim, ovo se nije "primilo" čak ni u Hrvatskoj javnosti. Promašaj. Možda je najbolje pogledati komentare koje su ostavili čitaoci, ne baš oduševljeni takvim pokušajem "zasmejavanja" masa.

- Šta je ovo? Trebalo bi, kao, biti duhovito? Svašta... - Stari_Pjer

- Mogu li novine koje pišu ovakve baljezgarije i sa ovakvim novinarčićem biti relevantne. A fore i naslova grohotom se smejem - Domumom

- i dalje pokušava biti smiješan.... žalosno. - modovisisajteMaraschino

- Kad netko misli da je duhovit, a što je još gore, ima podršku poslodavca.. pa i nekih sa slabim, vrlo tankim osjećajem za isto.. eh, onda čitamo ovako nešto "neprobavljivo" i otužno... - PetiElement

- Gdje ste ga našli ? Da li Vam je cilj tjerati čitatelje? - zeljkoiv

I tako u nedogled... I stvarno, šta je taj tekst Hrvatima trebalo da znači? Da li će im "Srbi stavili MiG-ove u pripravnost i zapretili bombardovanjem Vašingtona, čekaju još samo rusko gorivo" pomoći da saniraju posledice zemljotresa? Da naprave nove kuće, da obezbede ljudima osnovne životne potrepštine? Pa, ajde, ako hoće, da bombardujemo mi onda tu Ameriku...

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd