fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Andrija Mandić, Crna Gora

SKANDALOZNO! Američka delegacija PRETI SRBIMA u Crnoj Gori!

Foto: Profimedia
Američki senator Lindzi Grem poručio je u Podgorici da snage koje su podrivale put Crne Gore u NATO moraju biti poražene na parlamentarnim izborima 2020. godine. Boraveći u Crnoj Gori na čelu delegacije Kongresa SAD, on je saopštio da će naredni izbori biti veliki test za Crnu Goru, te da će ih svijet "sa pažnjom pratiti".

 Boraveći u Crnoj Gori na čelu delegacije Kongresa SAD, on je saopštio da će naredni izbori biti veliki test za Crnu Goru, te da će ih svijet "sa pažnjom pratiti".

LETNJE TEMPERATURE, SEPTEMBARSKE CENE!

LETNJE TEMPERATURE, SEPTEMBARSKE CENE!

SALE RASKRINKRAO AMERE: Đorđević PROGOVORIO o onome o čemu su mnogi ćutali!

SALE RASKRINKRAO AMERE: Đorđević PROGOVORIO o onome o čemu su mnogi ćutali!

IZAŠLA JE NOVA LISTA: Srbija je NAJVEĆI favorit za OSVAJANJE SP! Znate li ko je još PRETEKAO Amere!

IZAŠLA JE NOVA LISTA: Srbija je NAJVEĆI favorit za OSVAJANJE SP! Znate li ko je još PRETEKAO Amere!

- Ako ti izbori dobro prođu, to će biti signal za EU i SAD da je u Crnoj Gori čvrsto uspostavljena demokratija. Snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koje su podrivale napore ka njenom putu ka NATO, takođe su snage koje rade protiv nas. Važno je da ih porazimo ovde, ne samo zbog budućnosti Crne Gore, već i zbog budućnosti celokupnog regiona - saopštio je Grem.

Zlokobna i drska poruka poruka američkog senatora, koji se u Podgorici u istom danu sastao sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, premijerom Duškom Markovićem, te predsednikom Milom Đukanovićem, čini se da je ipak naročito zlokobna po onaj deo crnogorskog društva i opozicije koji se protivio ulasku države u NATO.

Njima je, po svemu sudeći, poručeno da je glavni interes Amerike u Crnoj Gori da te snage nipošto i ni u kojoj varijanti na izborima ne mogu doći na vlast, kao i da će izbori 2020. godine pokazati da li će "demokratija u Crnoj Gori ostati zauvek".

Analitičar Boško Vukićević smatra da bi poruke koje je juče saopštio senator Južne Karoline u Crnoj Gori u bilo kojoj civilizovanoj zemlji predstavljale svojevrstan diplomatski skandal.

Boško Vukičević nema dilemu da pod "snagama koje su podrivale put Crne Gore u NATO" američki senator zasigurno podrazumeva spoljni faktor, Rusku Federaciju, kao i unutrašnji, sve one entitete i pojedince u Crnoj Gori koji su se suprotstavljali uguravanju zemlje u NATO, ali je, kako dodaje, veoma čudno da jedna velika i moćna država kao što je SAD može slati u inostranstvo delegacije senatora, koji na ovako drzak i otvoren način prete ljudima koji drugačije misle.

- Međutim, reči senatora Grema, upućene domaćim protivnicima ulaska Crne Gore u NATO, mogu se protumačiti samo kao otvorena pretnja ljudima i organizacijama koje imaju drugačije mišljenje o bezbednosnom i spoljnopolitičkom kursu zemlje od njega - kaže Vukićević.

Nedostaje oštar protest

Vukićević je mišljenja da bi, da je Crna Gora makar u izvesnoj meri demokratizovano društvo, osim institucionalnog reagovanja povodom izjave senatora Grema, obavezno bilo obraćanje i opozicionih stranaka.

- Tu ne mislim samo na one koje su se protivile ulasku Crne Gore u NATO, jer se njihova reakcija podrazumeva, već i na stranke takozvane građanske orijentacije. One bi morale reagovati kod ambasade SAD, čiji su inače česti gosti, i uputiti oštar protest zbog pretnji senatora Grema građanima Crne Gore. Ambasada SAD bi morala osuditi izjavu senatora Grema - kategoričan je Vukićević.

Za političkog analitičara Luku Radonjića posebno je sporan dio izjave senatora Grema u kom se kaže "da ćemo poraziti one koji potkopavaju napredak Crne Gore" i "snage koje rade protiv nas".

- Utisci povodom ove izjave, koja sadrži više tutorskog, a manje partnerskog odnosa, kreću se od zbunjenosti do zabrinutosti. Postavlja se pitanje na koga je Grem mislio kada je rekao "nas", na koga je mislio kada je kazao "oni", i na koncu, da li se direktno umešao u političke kvalifikacije i otvoreno pružio podršku jednima, a pretnju drugima -zapitao se Radonjić.

Za oružana rešenja

Radonjić podseća da je u crnogorskoj javnosti senator Lindzi Grem uglavnom prepoznat kao zagovornik oružanih rešenja, kao što je slučaj sa Venecuelom i Madurom, pa ovaj analitičar strahuje da li je senator pod porukom "porazićemo" tražio kakvu analogiju sa Južnom Amerikom, ili ga je, pak, izraz "Montenegro", koji je, u vidu prezimena, veoma prisutan u Južnoj Americi, samo slučajno uputio na preteći rečnik.

Radonjić upozorava da ovakve poruke američkih zvaničnika, nažalost, osim otvorene podrške crnogorskim vlastima, pre svega upućuju da se u Vašingtonu i dalje insistira na konceptu kreiranja "lojalne opozicije" u Crnoj Gori, pa su utoliko ovakve izjave, pre svega, otvorena poruka opozicionarima da, ako žele vlast, moraju prigrliti atlantistički kurs.

SRPSKI VOĆARI TRAŽE POMOĆ Opasan insekt spreman da NAPADNE PLANTAŽE

SRPSKI VOĆARI TRAŽE POMOĆ Opasan insekt spreman da NAPADNE PLANTAŽE

SKRIVENA POD ZEMLJOM 75 GODINA: Bomba od POLA TONE digla Sarajevo na noge (VIDEO)

SKRIVENA POD ZEMLJOM 75 GODINA: Bomba od POLA TONE digla Sarajevo na noge (VIDEO)

"Državni vrh Hrvatske umanjuje premlaćivanje i progon Srba" Švajcarski mediji OPLELI po Kolindi!

"Državni vrh Hrvatske umanjuje premlaćivanje i progon Srba" Švajcarski mediji OPLELI po Kolindi!

- Sve je više mišljenja da određene zapadne administracije žele promene, ali ne u vlasti, već u opoziciji, posebno u onom tradicionalističkom delu, za koji se veruje da je ideološki monolitno jak i još uvek veoma snažan opozit režimu. Sve te dileme bilo bi korisno rešiti, jer potencijalno otvoreno svrstavanje stranog zvaničnika na jednu stranu, posebno uz takav rečnik, i potencijalnu pretnju opoziciji, nikako ne pripada demokratskoj tradiciji, posebno ne ostavštini Tomasa Džefersona i drugih američkih političkih i filosofskih doajena - jasan je Radonjić.

Ovo su NAJMOĆNIJE FOTOGRAFIJE koje su ikada napravljene, a iza svake se krije POSEBNA PRIČA (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Klimt-Bec's picture

Klimt-Bec

Videli smo koliko Milogoru cene, kada je Tramp skoro sutnuo D.Markovica!

2 | 2
Dejo's picture

Dejo

Volio bih da se raspadne citava Amerika na komade jer kad oni zele zlo Crnoj Gori zasto se ne bi to desilo i kod njih pocevsi od njihove odbrane vojske pa preko citavog drustva

3 | 1
Toše's picture

Toše

1.Evropa treba da bude samostalna i da se odrekne amerike.Zato što u americi treba da bude viševiše partijski sistem pa da bude demokratska.

3 | 1

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd