Utorak 19. mar 2024.
Slobodan Kašćelan

UHAPŠEN VOĐA KAVAČKOG KLANA: Slobodan Kašćelan priveden u Kotoru sa još četiri osobe

Foto: TV Prva/Printscreen
Uhapšen vođa kavačkog klana

Policija je u utorak uveče uhapsila u Kotoru navodnog vođu kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, javljaju podgoričke "Vijesti".

ZEMLJOTRES ZATRESAO ZAGREB: "Čulo se kao tutnjava, eksplozija"

ZEMLJOTRES ZATRESAO ZAGREB: "Čulo se kao tutnjava, eksplozija"

HRVATSKA ŽELI KOLEKTIVNI IMUNITET: Plenković otkrio plan komšija u borbi protiv koronavirusa

HRVATSKA ŽELI KOLEKTIVNI IMUNITET: Plenković otkrio plan komšija u borbi protiv koronavirusa

NA POMOLU NOVO BRATSTVO? Zaev pozvao Makedonce u Albaniji da glasaju za Ramu

NA POMOLU NOVO BRATSTVO? Zaev pozvao Makedonce u Albaniji da glasaju za Ramu

Kako navodi list, pozivajući se na neimenovani izvor uključen u istragu, Kašćelan je uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

Kako se dodaje, uhapšene su još najmanje četiri osobe.

Prema informacijama Vijesti, Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te kriminalne grupe uhapšeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana, pored Radoja Zvicera.

Iz Uprave policije Crne Gore sinoć nisu objavili zvanično saopštenje o detaljima hapšenja.

crnogorska policija
Foto: Profimedia/ilustracija
Zelenašenje, prodaja droge i mito

Taj Kotoranin sa slobode se branio od optužbi da je izvršio krivično delo - zelenašenje.

Takva odluka doneta je krajem 2019. godine, nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična djela.

U istom predmetu sudi se i Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove.

Kriminalna grupa imala je za cilj vršenje krivičnih dela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti, pranje novca. Kašćelan je krajem juna 2016. godine ranjen u Novom Sadu.

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno su, kako je saopšteno, sprečili ubistvo Kašćelana.

Prema tim navodima, trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili...

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela" ne pojašnjavajući detalje gdje i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd