fbpx
Skip to main content
koronavirus, Slovenija, korona virus

SLOVENIJA IZLAZI IZ LOKDAUNA: Nova pravila i na granicama, državljani Srbije bez PCR testa uz dva uslova!

Foto: Profimedia
Slovenija od danas kreće sa popuštanjem mera zbog povoljnije epidemiološke situacije

Nakon 11-dnevnog "zaključavanja", u Sloveniji se danas ublažavaju antiepidemijske mere, ukida se šestomesečni noćni policijski čas i ponovo se otvaraju škole.

Učenici osnovnih škola ponovo u klupama: Republika Srpska počela da se "otvara"

Učenici osnovnih škola ponovo u klupama: Republika Srpska počela da se "otvara"

POLICIJA GA UNIŠTILA OD BATINA! "LETELA MU" GLAVA OD ŠAMARA: Mladiću pozlilo, primljen u bolnicu! (VIDEO)

POLICIJA GA UNIŠTILA OD BATINA! "LETELA MU" GLAVA OD ŠAMARA: Mladiću pozlilo, primljen u bolnicu! (VIDEO)

ZAVRŠEN SASTANAK PARLAMENTARNE VEĆINE: Knežević do detalja otkrio u kom pravcu će ići Crna Gora

ZAVRŠEN SASTANAK PARLAMENTARNE VEĆINE: Knežević do detalja otkrio u kom pravcu će ići Crna Gora

U osnovnim školama ponovo će početi nastava, dok će u srednjim biti uveden alternativni model po kojem će se grupe srednjoškolaca koje dolaze u školu smenjivati jednom nedeljno sa onima koji su nastavu slušali kod kuće.

Na fakultetima i viskim školama i dalje će važiti nešto strožiji režim održavanja nastave sa manjim grupama od najviše 10 studenata, kojima će biti dozvoljeno da dolaze na fakultete zbog vežbi ili na ispite, prenosi STA.

Ponovo će biti otvoreni radnje i institucije kulture, ski centrima će takođe biti dozvoljen rad, a ukida se i zabrana sportskih aktivnosti u koje nije uključeno više od 10 ljudi.

Slovenija koronavirus
Foto: Profimedia

 

Delomično popuštanje mera i na granicama

Barovi i restorana moći će da dostavljaju hranu i piće, a u zatvorenom prostoru biće dozvoljeno prisustvo samo za "biznis tu biznis" (B2B) goste.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je i dalje obavezno, ali se ukida nošenje maski na otvorenom prostoru, mera koja je uz policijski čas bile veoma nepopularna u Sloveniji.

Slovenija delomično ublažava i mere na granicama.

Kako stoji na sajtu slovenačke ambasade u Beogradu " džavljanin Republike Slovenije ili stranac sa dozvolom za boravak u Sloveniji, koji dolazi iz Srbije, upućuje se u karantin od deset dana, koji nije moguće prevremeno prekinuti.

Lice neće biti upućeno u karantin ukoliko prilikom prelaska granice priloži (opšti izuzeci):

  • Negativan rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati od uzimanja brisa i urađen je u državi članici Evropske unije ili šengenskog područja,
  • Potvrdu o pozitivnom rezultatu testa PCR koji je stariji od 21 dan, ali ni stariji od šest meseci, ili potvrdu lekara da je preležao COVID-19 i od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 kojim dokazuje da je od primanja druge doze vakcine od proizvođača Biontek/Fajzer prošlo najmanje sedam dana ili proizvođača Moderna najmanje 14 dana, odnosno od primanja prve doze vakcine proizvođača AstraZeneka najmanje 21 dan.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd