fbpx
Skip to main content
vakcinacija

SLOVENIJA UKIDA BESPLATNO TESTIRANJE NA KORONU: Na ovaj način podstiču vakcinaciju, broj novozaraženih jednocifren

Foto: Profimedia
U Sloveniji je dosad vakcinisano 43.9 odsto odraslih

Najmanje jednom dozom cepiva u Sloveniji je do sada zaštićeno 861.872 odraslih, odnosno 50 posto stanovništva starijeg od 18 godina, dok je sve potrebne doze primilo 43.9 posto odraslih, objavio je nove podatke nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U celoj populaciji, uključivo i nepunoletne osobe, prvom je dozom zaštićeno 41 posto stanovništva, a svim predviđenim dozama njih 36.4 posto. Do sada je potrošeno 557.568 doza vakcine Fajzer i 166.177 doza  Astra Zeneke, a slede Moderna s nešto više od 90.000 doza i Džonson & Džonson s 58.000 doza.

Cilj vlade da se do početka leta vakciniše 60 posto populacije nije realizovan, a nastavlja se kampanja kako bi se što više stanovništva cepilo do jeseni te izbegla opasnost novog talasa koji bi mogle izazvati nove varijante koronavirusa.

Premijer Janez Janša najavio je da će se od sredine sledećeg meseca testiranja na koronavirus morati plaćati i više neće biti besplatna, kao podsticaj onima koji oklevaju da se vakcinišu.

Slovenačka vlada objavila je da je u zadnja 24 sata uz smanjen broj testiranja potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, uz udeo pozitivnih testova od 1.5 posto te da je u kovid-bolnicama još 30 obolelih, od čega deset na odeljenjima intezivne nege.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd