fbpx
Skip to main content
Sutomore

ŠOK U CRNOJ GORI! Teraju turiste iz OMILJENOG LETOVALIŠTA SRBA na UŽASAN način, intervenisala i policija!

Foto: Profimedia/ilustracija
Teror nije prestajao!

Poslednjih dvadesetak godina buka je jedan od problema koji se posebno manifestuje na barskoj rivijeri, nanoseći štetu kvalitetu turističke ponude, a čije rešavanje ne traži dodatna ulaganja, već samo dobru volju službi i nadležnih da se zakon u potpunosti sprovede.

Uzalud su poruke da je potrebno stvoriti ambijent za kvalitetno obavljanje turističke delatnosti, koja doprinosi većim budžetskim prihodima kako opštine, tako i države.

Buka, kao rak rana, najveći je problem u Sutomoru, ali i ostalim delovima barske opštine od Čanja do Utjehe.

Godinama već buka je bila glavna tema, ali i prepreka razumevanju lokalnog stanovništa i vlasnika kafića. I dok vlasnici poručuju da je noćni provod sastavni deo turističke ponude, lokalno stanovništvo koje živi u kućama ili stambenim objektima u blizini ugostiteljskih objekata, uzvraća kako zbog “muzičkog terora u sitnim satima jedva čekaju kraj turističke sezone”.

Prema rečima načelnika Komunalne policije Steva Pejovića, u skladu sa novim Zakonom o turizmu propisana je ugradnja limitatora buke na svakom zvučniku u objektima gde se emituje mehanička ili elektronska muzika.

Sutomore
Sutomore
Foto: Profimedia

- No, Vlada na žalost kasni sa izradom Pravilnika koji bi bliže regulisao tu oblast. Tako sada imamo situaciju da imamo zakon koji reguliše tu oblast, ali nedostaju podzakonski akti i licencirana kuća koja bi ugradila limitatore - kaže Pejović.

On naglašava da su merili nivo buke svake večeri u toku sezone, na terenu od Velikog Pijeska do Čanja.

- Nivo buke na samim šetalištima prelazi 65 decibela. Na primer, na barskom korzou nivo buke je izmeren od 70 do 72 decibela. Teško se može na po zakonu propisan način meriti buka u lokalima. Po zakonu je dozvoljeno 65 decibela, plus-minus 3 db - rekao je Pejović.

I ove godine je, kao i ranijih, bilo problema u Sutomoru, i to na šetalištu, u ulici Obala Iva Novakovića. Kao i ranije, meštani i turisti kažu da teror iz zvučnika nije prestajao.

Zemljotres u komšiluku: Tresle se Hercegovina i Dalmacija

Beograđanin Miloš R. je vlasnik vikendice u Sutomoru, i ovih dana je po drugi put došao. Podseća na događaj iz jula.

- Policija je intervenisala po prijavi jednog meštanina, čiji je poziv prekinuo bučnu “dernjavu” na terasi jednog kafića koja je trajala i nakon ponoći. Policija je došla, gosti su se razbežali, ali su zato “zaratili” vlasnik ugostiteljskog objekta i meštanin, koji je poručio da će nastaviti s prijavama, jer on u svom apartmanu ima turiste kojima zvučni teror remeti noćni san. Opsednuti smo bukom, kao da je ona najvažniji deo turističke ponude. Ja sam proputovao svet, video kako drugi osmišljavaju turističku strategiju, i nigde nisam naišao na takvu opsednutost terorom iz zvučnika kao u Sutomoru. Meštani traže mir, a vlasnici ugostiteljskih objekata su mišljenja da im to utiče na pazare. Mislim ipak da nije problema samo buka, već i vrsta muzike koja trešti iz njihovih zvučnika. Gosti ne smeju biti prisiljeni da trpe “dernjavu” raznih melodija, i na uštrb svog mira i odmora, zbog daleko manjeg broja gostiju, koja cele noći ostaje vani, bučnom muzikom terororisati i terati turiste - ispričao je Miloš.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
flamantes's picture

flamantes

Još mi nije jasno ko koga ''tera'' iz Sutomora i što je tu užasno? Najzad od turbofolka se živjeti ne može, pa vidite ko koga ''tera''.

1 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd