fbpx
Skip to main content
Tužilaštvo BiH

SRAMNA ODLUKA TUŽILAŠTVA BiH: Odbačena optužba za ratni zločin nad 39 Srba u Prijedoru

Foto: Tužilaštvo BiH
Zločin se desio 30. maja 1992. godine

Tužilaštvo BiH donelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

U Hrvatskoj manje od 25 novozaraženih: Preminule tri osobe

U Hrvatskoj manje od 25 novozaraženih: Preminule tri osobe

NAKON TORNADA, DANAS STIGLE I PIJAVICE: Istra na udaru nevremena (VIDEO)

NAKON TORNADA, DANAS STIGLE I PIJAVICE: Istra na udaru nevremena (VIDEO)

KRISTIJAN ŠMIT STUPIO NA DUŽNOST: Ko je "verni vojnik" Merkelove i kako je izgledao njegov politički put (FOTO)

KRISTIJAN ŠMIT STUPIO NA DUŽNOST: Ko je "verni vojnik" Merkelove i kako je izgledao njegov politički put (FOTO)

Nekadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio je 28. septembra 2010. godine izveštaj o napadu na Prijedor protiv Asima Muhića, Kemala Alagića, Jasmina Blaževića, Ferida Delkića, Halima Mešića, Edina Čajića, Merima Čauševića, Slavka Ećimovića, Suada Karagića, Izeta Mešića i Nedžada Babića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ranjenika i bolesnika, protiv ratnih zarobljenika i krivično delo organizovanje grupe ljude i podstrekavanje na činjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Izveštaj je teretio Muhića, Alagića, Ećimovića, Mešića i Karagića da su planirali, pokrenuli, naredili, učinili i podstrekavali činjenje krivičnog dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, naseljima, pripadnicima Vojske Republike Srpske i licima zaštićenih međunarodnim pravom.

Krivična dela izvršena su nad 39 lica srpske nacionalnosti i to 20 pripadnika Vojske Republike Srpske (osam njih je ubijeno, osam ranjeno i četiri zarobljeno) i 19 civila (šest ubijeno, 13 ranjeno).

U obrazloženju Tužilaštva BiH navodi se da prikupljena obimna dokumentacija i saslušan veliki broj osoba, ali da rezultati provedenih analiza, kako kažu, nesporno ukazuju da nema osnova sumnje, jer nema dokaza da se zaista desio ratni zločin.

Zanimljivo je da je u tadašnjem izveštaju, uz brojnu dokumentaciju i izjave svjdoka o svim ubijanjima i zarobljavanju vojnika i civila tog 30. maja 1992, između ostalog, zadokumentovan i napad na policijsku stanicu i vozilo saniteta što dodatno dokazuje apsurdnost obrazloženja Tužilaštva BiH, koje je 11 godina analiziralo dostavljenu dokumentaciju da bi na kraju donelo odluku o nesprovođenju istrage.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd