Skip to main content
Mehmed Alagić

SRAMNI UDAR NA SRPSKE ŽRTVE U BiH: Ratni zločinac prvo dobio ulicu, a sada i mural

Foto: Youtube PrintskreenAjdin
Zločini kada su srpske žrtve, ne dobijaju sudski epilog.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločna i traženje nestalih lica kaže da veličanje bošnjačkih ratnih zločinaca nije ništa novo, i da samo dodeljivanje imena ulicama i oslikavanje murala im nije dovoljno, već da Federacija ne propušta priliku da Vojsku Republike Srpske predstavi kao jedinu "zločinačku formaciju" na našim prostorima.

HOROR NA PRIMORJU: Muškarac ubio bivšu ženu, pa se predao policiji

HOROR NA PRIMORJU: Muškarac ubio bivšu ženu, pa se predao policiji

VELIKI POŽAR U SISKU: Gusti dim prekrio grad, vatorgasci se satima bore sa stihijom

VELIKI POŽAR U SISKU: Gusti dim prekrio grad, vatorgasci se satima bore sa stihijom

"KOD MENE RAKIJU NEĆEŠ PITI" Dodik osuo paljbu po Šmitu i EU: Oni misle da mi manje vredimo

"KOD MENE RAKIJU NEĆEŠ PITI" Dodik osuo paljbu po Šmitu i EU: Oni misle da mi manje vredimo

Mehmed Alagić je lice koje bilo na optužnici Haškog tribunala, bilo u predmetu u kojima su lica pravosnažno osuđena… Već je odavno i poznata njegova uloga u zločinima koji su činjeni zajedno sa Trećim korpusom, iako je on ranije bio komandant tog korpusa, a kanije Sedmog – kaže Kojić.

Naglašava da je posebno primetno da se u Zapadno – krajiškim opštinama vode protesti zbog veličanja lika i dela Alagića.

– Definitivno postoje dokumenta o zločinima koje je činio. Očigledno je da oni u FBiH bez bilo kakve osude Međunarodne zajednice mogu da daju imena ulica, crtaju murale lica koja imaju veze sa ratnim zločinima odnosno sa činjenjem istih. S druge strane sva hajka je usmerena protiv Vojske Republike Srspke i prema Srbima – priča Kojić.

Prema njegovim rečima uvek su aktuelne prozivke Federacije na račun Srba koji prema njihovom stavu "veličaju ratne zločince".

Ono što je najgore ta hajka je usmerena u tom pravcu da Vojsku Republike Srpske prikaže kao jedinu zločinačku formaciju koja je bila ovde, što naravno nije tačno i ne odgovara činjenicama. Ako želimo da krenemo putem pomirenja moramo imati svi jednak pristup prema svima, čak i tamo gde ne postoje pravosnažne presude – pojašnjava Kojić.

Mehmed Alagić
Foto: Youtube PrintskreenAjdin

Ovom prilikom podsetio je da treba imati na umu da pravosuđe nije do sada adekvatno radilo svoj posao, ali da postoje vansudski mehanizmi utvrđivanja činjenica, te da postoje dokumenti i institucije koje mogu da utvrde koje formacije i koja lica u okviru istih su činili zločine.

Zločini kada su u pitanju srpske žrtve, nažalost ne dobijaju sudski epilog, a kada su u pitanju sami Srbi, obično budu procesuirana lica koja nemaju nikakve veze sa događajem za koje se terete, ali korišćenjem izmišljenog i famoznog "UZP-a" jednostavno se stavljaju u kontekst – izjavio je Kojić.

Shodno tome da je pre nekog vremena Mehmed Alagić dobio svoju ulicu, a danas mural u Travniku, postavlja se pitanje šta sledeće možemo očekivati.

– Možda čak i bude trg, svakako to nije prvi ovakav slučaj – zaključuje Kojić.

Posećamo, nedavno je Skupština Kantona Sarajevo na jednoj od sednica novoformiranu ulicu u naselju Nova Otoka odlučila da nazove prema nekadašnjem komandantu Trećeg i Sedmog korpusa ABiH, generalu Mehmedu Alagiću, što predstavlja još jedan veliki šamar svim srpskim, ali i hrvatskim žrtvama iz proteklog građanskog rata u BiH. Danas je u Travniku osvanuo grafit, posvećen Alagiću sa sramnim natpisom "Dokazali smo svetu da smo opstali!"

 

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd