fbpx
Skip to main content
Gazmend Abraši

SRAMOTA KRIVOKAPIĆEVE VLADE: Haradinajevog prijatelja i dalje drže za počasnog konzula, ministarstvo ćuti

Foto: Youtube/PrintScreen/Gazmend Abrashi Zyrtare
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore nije se izjasnilo o statusu Gazmenda Abrašija,  iako se za njegovo ime vežu afere Vlade Zdravka Krivokapića i dalje ga drži za počasnog konzula Crne Gore.

Abraši je vlasnik fabrike cigareta u Gnjilanu, koja je postala poznata u aferi "Kleopatra", kada je otkriveno da je grupa kontroverznih biznismena nameravala da tamo proizvodi bliskoistočne brendove cigareta.

(UŽIVO) IZBORI U HERCEG NOVOM: Do 16 časova glasalo 52,05 odsto birača, glasanje protiče bez nepravilnosti

(UŽIVO) IZBORI U HERCEG NOVOM: Do 16 časova glasalo 52,05 odsto birača, glasanje protiče bez nepravilnosti

ŠANSE DA MILO DANAS POBEDI RAVNE SU NULI: Crna Gora odlučno rekla "NE" DPS-u

ŠANSE DA MILO DANAS POBEDI RAVNE SU NULI: Crna Gora odlučno rekla "NE" DPS-u

KNEŽEVIĆ "NOKAUTIRAO" MILANOVIĆA U SVOM STILU: Pravo je vreme da Vučić primi predstavnike Vlade Republike Srpske Krajine

KNEŽEVIĆ "NOKAUTIRAO" MILANOVIĆA U SVOM STILU: Pravo je vreme da Vučić primi predstavnike Vlade Republike Srpske Krajine

Za Abrašija se vežu i drugi brojni sumnjivi poslovi. Kako je objavljeno u medijima, on je pod istragom tužilaštva u Prištini zbog sumnje u korupciju prilikom privatizacije hotela "Grand". Još nema podataka da li je podnet optužni predlog protiv Abrašija ili je oslobođen sumnji, iako je vest o pokretanju istrage objavljena pre nekoliko godina. Navodno, Abraši je bio deo grupe koja je htela da milionima evra podmiti više službenika da bi na tenderu dobili luksuzni hotel u Prištini. Abraši i druga lica obuhvaćena ovom istragom odbacili su te optužbe.

U isto vreme, Abraši je vlasnik fabrike cigareta u Gnjilanu, a oko ekonomskih pitanja savetovao je i nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina. Abraši je aktivan i kao političar.

Po Zakonu o vanjskim poslovima, karijerne diplomate moraju činiti 80 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava. Mada je ta zakonska norma uvedena da bi se profesionalizovala diplomatska služba, u praksi skoro da i nije poštovana. U ranijem periodu bilo je evidentno podređivanje diplomatije partijskoj i drugoj politici, uprkos brojnim upozorenjima političke javnosti i dela civilnog sektora koji se studiozno bavi pitanjima vezanim za rad Ministarstva vanjskih poslova. Novo rukovodstvo MVP počelo je sa promenama u diplomatskoj mreži, ali efekti tih koraka tek se očekuju.

Iz MVP su ranije saopštili da u kontinuitetu prate rad svih počasnih konzula koji zastupaju interese Crne Gore u inostranstvu. Za počasnog konzula, po pravilu, postavlja se lice koje uživa ugled u državi prijema i želi da zastupa interese Crne Gore, pri čemu dužnost obavlja isključivo na volonterskoj osnovi. Ukoliko se utvrdi da neko od njih narušava ugled Crne Gore ili ne obavlja svoju dužnost u skladu sa instrukcijama ministra vanjskih poslova i Vlade Crne Gore, MVP pokreće sve potrebne procedure za njegov opoziv.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, počasnog konzula opoziva Vlada na predlog ministra vanjskih poslova, a odluku o otvaranju, zatvaranju ili privremenom zatvaranju diplomatsko-konzularnog predstavništa donosi Vlada, na predlog Ministarstva vanjskih poslova.

Mada iz MVP-a tvrde da preduzimaju sve potrebne korake u cilju dalje profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže, ali i mreže počasnih konzula, određena imenovanja iz ranijeg perioda i dalje izazivaju ozbiljnu pažnju. Na primer, još se ne zna hoće li biti opozvan crnogorski počasni konzul u Napulju Frančesko Gala Trinkera. U pitanju je italijanski advokat koji je u "Duvanskoj aferi" pred sudom u Bariju branio Stanka Caneta Subotića, kontroverznog biznismena koji je bio uključen u ozbiljne poslovne poduhvate u Crnoj Gori. Imenovanje Trinkere deo javnosti je i ranije oštro kritikovao.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd