fbpx
Skip to main content
potvrda o vakcinaciji

POTVRDA O VAKCINACIJI U SARAJEVU KAO "BLOK RAČUN": Dok Srbija digitalizuje sve, u Federaciji rade "peške" (FOTO)

Foto: Ilustracija/Profimedia/SrbijaDanas
Dok se u Srbiji potvrda o vakcinaciji dobija elektronskim putem i sa QR kodom, u Sarajevu se izdaje na obrascu koji liči na blok račun

Potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona, koja se trenutno izdaje građanima vakcinisanim u Kantonu Sarajevo, više liči na blok račun nego na zvanični i verodostojan dokument.

DVA MESECA NAKON SRBIJE I EU SE "SETILA" BOSNE: Stiže donacije vakcina za Zapadni Balkan, nama najmanja količina

DVA MESECA NAKON SRBIJE I EU SE "SETILA" BOSNE: Stiže donacije vakcina za Zapadni Balkan, nama najmanja količina

KONAČNO SU SVE MASKE PALE: Zaev čestitao "dragom prijatelju" na pobedi

KONAČNO SU SVE MASKE PALE: Zaev čestitao "dragom prijatelju" na pobedi

DODIK JASNO PORUČIO BORELJU: Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova, a da Srpska ostane u BiH

DODIK JASNO PORUČIO BORELJU: Nemoguće je očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova, a da Srpska ostane u BiH

Potvrda o vakcinaciji, koju neki nazivaju i kovid pasošem, te precizna baza podataka gotovo su jednako važni u borbi protiv pandemije kao i sama činjenica da je određena osoba primila vakcinu protiv virusa korona. U Kantonu Sarajevo u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran - Zetra" prošle sedmice je počela masovnija imunizacija zasad stanovništva starijeg od 75 godina vakcinama u najvećem broju vakcinama AstraZeneka koje su stigle kao donacija iz Srbije.

Iako je sam proces odlično organizovan i protiče bez gužve, građani negoduju zbog izgleda papira, iskaznice o imunizaciji, koju su dobili nakon primanja prve doze. Podaci su ispisani olovkom i stavljena su dva pečata, što na prvi pogled izgleda dosta neuverljivo i teško da se može koristiti kao dokaz u inostranstvu.

- Vakcinisala sam se prvenstveno iz zdravstvenih razloga i srećna sam zbog toga. Međutim, imam ćerku koja živi u Sloveniji i nadala sam se da ću joj nakon više od godinu dana konačno moći otići u posetu. Ja sam primila AstraZenekinu vakcinu, s kojom je dozvoljen ulazak konkretno u Sloveniju već nakon 14 dana od primanja prve doze. Međutim, s ovakvom potvrdom ne smem da se usudim da krenem na put jer sumnjam da će mi biti dozvoljen ulazak u zemlju - kazala je stanovnica Sarajeva.

Svi koji su vakcinisani u Srbiji već nakon prve doze na licu mesta su dobili odštampanu potvrdu sa svim podacima, a na potvrdi je i QR kod, sa kojeg se jasno očitavaju podaci bilo gde u svetu. Takođe, ista potvrda stigla nam je i na e-mail.

Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, izjavio je da su potvrde zasad nedefinisana zona.

- Koliko ja mogu da vidim, način prelaska granica još je nepoznanica. Samo znam da je kompanija Medic kreirala već davno kovid pasport - znači putem aplikacije, kada se dobije revakcina, onda se dobije na Viber broj kao kovid vakcinalni pasoš. Što se tiče ostalih vrsta potvrda, to je meni još dosta široko tumačenje. Neko traži jedno, neko drugo, a kako ide leto to je totalna konfuzija - kazao je on.

Prema podacima od 27. aprila, broj ukupno vakcinisanih u "Zetri" sada iznosi 9.790.

potvrda o vakcinaciji
Foto: SrbijaDanas

 

Zbunjujuje i način prijave

Pojedini su u Sarajevu negodovali i zbog načina prijavljivanja za vakcinaciju putem savremenih tehnologija, Vibera, što je posebno komplikovano za stariju populaciju, koja se snalazi tako što umesto njih većinom to čine srodnici, bliži članovi porodice i prijatelji. Neki građani tvrde da u svojim ambulantama porodične medicine nisu mogli dobiti informaciju o samom procesu imunizacije.

- Za vakcinu me prijavio sin. Potom sam otišao u ambulantu porodične medicine da se raspitam za više detalja, a oni su mi rekli da s tim postupkom nemaju ništa, te da je za sve zadužen Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Sin je primio obaveštenje na svoj telefon da sam dobio termin. Otišao sam u 'Zetru' i sve je završeno za 15 minuta. Primio sam prvu dozu "AstraZeneline" vakcine i usmeno mi je rečeno da će revakcinacija biti za osam do 12 sedmica. Međutim, na dnu potvrde koju sam dobio piše 'Molimo vas da s vašim lekarom dogovorite datum primene druge doze cepiva' - istakao je sagovornik  iz Sarajeva.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd