fbpx
Skip to main content
Korona virus

SREDNJOŠKOLCI I STUDENTI U KLUPAMA: Evo koje je odluke doneo Štab za vanredne situacije Republike Srpske

Foto: Profimedia
Učenici srednjih škola u Srpskoj od ponedeljka se vraćaju u školske klupe, a sa radom će početi i fakulteti, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije RS

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić kaže da su to jedine izmene u odnosu na ranije mere, koje ostaju na snazi.

POČELO JE! REGION ŽELI "SRPSKU" VAKCINU: Severne Makedonije zainteresovana za cepiva instituta "Torlak"

POČELO JE! REGION ŽELI "SRPSKU" VAKCINU: Severne Makedonije zainteresovana za cepiva instituta "Torlak"

(FOTO) "UDARAC" SRBIJI I IZ CRNE GORE: Opština Herceg Novi pripojila Prizren LAŽNOJ DRŽAVI

(FOTO) "UDARAC" SRBIJI I IZ CRNE GORE: Opština Herceg Novi pripojila Prizren LAŽNOJ DRŽAVI

SLOVENIJA STALA U RED ZA RUSKU VAKCINU: Vlada odlučila, žele Sputnjik Ve cepivo, na potezu EMA

SLOVENIJA STALA U RED ZA RUSKU VAKCINU: Vlada odlučila, žele Sputnjik Ve cepivo, na potezu EMA

- Lokalne samouprave imaju pravo da donose pojedinačne odluke, kao što je slučaj sa Trebinjem, gde se nastava odvija na daljinu - rekao je Šeranić.

Istakao je da je epidemiološka situacija malo povoljnija, i da se beleži manji broj zaraženih. On kaže da je Štab ovlastio Institut za javno zdravstvo da nabavi dodatnu količinu od 160.000 doza za vakcinisanje 80.000 ljudi.

- Radi se o informativnoj ponudi kineske kompanije "Sinofarm". Za nabavku te vakcine Štab je odobrio 7,25 miliona KM, bez PDV. Cena jedne doze je 45,3 KM ili za obe doze 90,7. U ukupan iznos uračunati su popratni troškovi - kaže Šeranić.

Budući da su u Domu zdravlja u Prijedoru propale 1.342 doze druge komponente vakcine "sputnjik v", Šeranić smatra da nema razloga za zabrinutost jer će one biti nadoknađene.

- Kod dobavljača imamo tu količinu, i čim se završi procedura kontrole kvaliteta one će biti obezbeđene. Bitno je da proces revakcinacije ne bude kraći od preporučenog vremena, a najoptimalnije je od +21 do 28 dana - rekao je Šeranić.

lek protiv korone
Foto: Profimedia/ilustracija

PERIOD STABILIZACIJE

Srpska se nalazi u početku perioda stabilizacije epidemiološke situacije koja je i dalje nepovoljna, kaže Branislav Zeljković.

- Treba pet do sedam nedelja da se do toga dođe. Građani moraju biti svesni da je epidemiološka situacija krhka i da brzo može biti narušena u slučaju nepoštovanja mera - kaže Zeljković.

Odbacio je insinuacije da će se Prijedorčani vakcinisati nekom drugom vakcinom.

- Vakcina je obezbeđena. To će usloviti da imamo 1.350 doza prve komponente i već smo od dobavljača tražili da od proizvođača dobijemo istu količinu druge komponente - istakao je Šeranić.

Ponovio je da je slučaj u Prijedoru opomena domovima zdravlja kako i na koji način treba da se odnose u ovakvim situacijama. Detalje istrage nije mogao komentarisati.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd