fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik i Valentin Incko

SRPSKA ĆE ZAMOLITI PEKING I MOSKVU DA STAVE VETO: Dodik očitao lekciju Incku i Zapadu, Srpska ostaje pri svom stavu!

Foto: Profimedia
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "upokojen" i politički i moralno

Dodik smatra da je Incko "odavno otišao" iz BiH, te da novi visoki predstavnik i nije potreban.

"OVA VLADA NEĆE HAPSITI SVEŠTENIKE": Da li će se Krivokapić priključiti litijama 12. maja u Nikšiću?

"OVA VLADA NEĆE HAPSITI SVEŠTENIKE": Da li će se Krivokapić priključiti litijama 12. maja u Nikšiću?

PLENKOVIĆ NAJAVIO ZABARANU RADA NEDELJOM: Jedini problem što se pozvao na analizu koja ne postoji

PLENKOVIĆ NAJAVIO ZABARANU RADA NEDELJOM: Jedini problem što se pozvao na analizu koja ne postoji

SRPSKA ODMAH POSLE SRBIJE PO NABAVLJENIM VAKCINAMA: Otkriven plan koliko će stanovništva vakcinisati

SRPSKA ODMAH POSLE SRBIJE PO NABAVLJENIM VAKCINAMA: Otkriven plan koliko će stanovništva vakcinisati

- Zamolićemo Rusiju i Kinu i druge da u Savetu bezbednosti ne potvrde imenovanje novog visokog predstavnika, jer ako ova zemlja nakon 25 godina ne može da funkcioniše, onda to nije do nas, nego do onih koji hoće takvu BiH - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je protiv BiH koju pravi međunarodni faktor, pre svega Amerika i EU zajedno na čelu sa Inckom, te da podržava samo onu koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što je, smatra, očigledno problem međunarodnoj zajednici. 

- I oni to, zamislite, nazivaju antidejtonskim ponašanjem Milorada Dodika, koji podržava Dejton, a najveći njegov kršitelj, međunarodna zajednica i visoki predstavnici, oni su bajni darodavci ovdje i mi treba da aplaudiramo takvim tipovima, sa lošim namerama prema Srpskoj i srpskom narodu - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da nema ništa novo u tome što Incko u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN kritikuje njegove izjave, a ne bavi se i retorikama nekih drugih funkcionera.

Valentin Incko
Foto: Profimedia

 

"Nesposoban i upokojen i ne znači ništa"

- Sam izveštaj govori da on ne treba tu da bude i sam je potvrdio da je nesposoban i upokojen i da ne znači ništa, sem što se nekada pojavi pred Savetom bezbednosti, da bi klevetao i omalovažavao institucije BiH, pre svega entiteta - rekao je Dodik.

On je ponovio da Incko u izveštaju ništa novo nije rekao, te napomenuo da je i Republika Srpska dostavila svoj izveštaj, koji treba čitati.

- Neće se desiti da mi verifikujemo te njihove eksperimente u vezi sa BiH i osporavaćemo i pravosuđe i sve što je mimo Ustava preneseno na nivo BiH - naveo je Dodik.

On je pojasnio da se to čini jer Republika Srpska nije spremna da zbog evropskog puta žrtvuje svoj kapacitet i svoje ustavne nadležnosti.

- Tražimo razgovor u vezi sa situacijom u BiH. Mislim da bi onima koji se zaklinju u BiH to trebalo da bude dobra prilika da razgovaramo, jer ne vidimo ništa loše u razgovoru o tome kako vidimo BiH - rekao je Dodik. On je napomenuo da Republika Srpska vidi samo BiH koja je u skladu sa Ustavom BiH, te da joj druga ne treba.    

- To što Incko naziva antidejtonskim, pa čak i američka Ambasada retrogradnim Dejtonom, to je nešto drugo, jer oni nisu zaduženi da se bave time - rekao je Dodik. On kaže da ga najviše iritira kada se predstavljaju kao da oni prenose stavove građana BiH. 

- Mi predstavljamo građane, a ne oni. Imamo pravo na naše političke stavove, a odričem bilo kakav legitimitet da američki ili evropski ambasador, a naročito Incko, predstavljaju građane BiH - rekao je Dodik.

Milorad Dodik
Foto: Profimedia

 

"Zabrinutost za građane je podvala"

Dodik smatra da je to još jedna njihova podvala, da su kao zabrinuti za građane.

- Mi koji smo dobili glasove tih građana smo kao neki zli momci koji zaslužuju da stalno budu kritikovani, pa i na najvišem mestu - u Savetu bezbednosti - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Incko upokojen i politički, ali i moralno gledano, "da je spodoba" koja je uspela da uporedi Republiku Srpsku sa ustaškim režimom, onim režimom koji je samo u Jasenovcu pobio 500.000 Srba, čije stradanje se obeležava narednog vikenda.

- Takav čovek ovde ne može da ima nikakav autoritet i on to mora da zna. To sam govorio na panelu u okviru zasedanja UN, a očigledno da ga je to pogodilo, pa sada pokušava da nešto vrati - rekao je Dodik.

On smatra da je razgovor i ono što pokreće Narodna skupština Srpske najbolji okvir za tako nešto, te je strane u BiH pozvao da razgovaraju o tome.

- Da se manemo ovih stranaca u vidu EU, Amerike, a pogotovo Britanije. Imamo priliku da slušamo britanskog ambasadora koji će reći da BiH treba da ide ka EU, a njegova zemlja je prije tri izašla iz EU i sada nama preporučuje ono što on nije hteo. To govori o licemerju koje ovde vlada - rekao je Dodik.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd