fbpx
Skip to main content
Srebrenica

SRPSKI AKADEMIK OTKRIO PRAVU ISTINU O SREBRENICI: Svakim danom izlaze novi dokazi, a još uvek se KRIJE BROJ ŽRTAVA!

Foto: Profimedia
Srebrenica je osmišljena da bude kamen o vratu Srbima.

Da ih savija dotle da se nikad ne usprave. Da im priguši priču. Zatamni sećanje na sva viševekovna stradanja. Da zaborave žrtve kako danas i u budućnosti ne bi remetili definisane klišee večnih krivaca nametnutog zla. Ali, ko da zaboravi Jasenovac, u kome je umoreno više od sedam stotina hiljada pravoslavnih Srba. Uz njih, dvadeset tri hiljade Jevreja, osamdeset hiljada Roma i više hiljada pripadnika drugih naroda. Te žrtve još nisu, do konačnice, prebrojane.

Istina na međunarodnoj konferenciji: U Srebrenici nije bilo genocida! SOROŠ ZAČETNIK VELIKE LAŽI! (VIDEO)

Istina na međunarodnoj konferenciji: U Srebrenici nije bilo genocida! SOROŠ ZAČETNIK VELIKE LAŽI! (VIDEO)

"Hoće da zataškaju, ZLOČINI U SREBRENICI nisu trajali samo SEDAM DANA, već TRI GODINE": Srbi zahtevaju istinu!

"Hoće da zataškaju, ZLOČINI U SREBRENICI nisu trajali samo SEDAM DANA, već TRI GODINE": Srbi zahtevaju istinu!

Američki pisac ne može da ćuti: Kakva Srebrenica, jedini genocid je proterivanje Srba iz Krajine!

Američki pisac ne može da ćuti: Kakva Srebrenica, jedini genocid je proterivanje Srba iz Krajine!

Svakim danom izranjaju novi dokazi. Ko da popiše one koje su vode Save i Dunava izbacile na svoje obale. Ko može da prebroji one koji su spaljeni u pećima gubilišta. Niko više ne prilazi zabranjenim i zakorovljenim grobnicama. Niko ne otvara sanduke sa dokumentacijom popisanih koji su zatočeni u jednom institutu u Srbiji. Zato nam je ispostavljena Srebrenica, vrlo podmukla zamena teza. Nedokazani genocid za utemeljeno dokazani genocid Jasenovca.

Sa ovim, sasvim utemeljenim stavovima, akademik Srboljub Živanović, predsednik Međunarodne komisije o istini Jasenovca, a danas i Srebrenice, čije istraživanje sve snažnije prima i respektuje i međunarodna javnost, nastupio je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja je u Banjaluci, uoči ovog vikenda, okupila stručnu i naučnu javnost iz Rusije, Amerike, Nemačke, Izraela, Italije i regiona, kako bi se utvrdila istina o ratnim događanjima u Istočnoj Bosni od 1992. do 1995. godine.

- Cilj ove konferencije - kaže akademik Živanović - jeste da se verifikuje realna naučna slika o Srebrenici. Moj stav je da je ona daleko od istine koju su nametnule propaganda i manipulacija. Neophodna je realna slika koja vapi za naučnim istraživanjem istine. Uveren sam: u Srebrenici nije bilo genocida. Srebrenica je bila potrebna da bi se, kao protivteža za genocid prema Srbima u NDH, pripisala srpskom narodu. Istovremeno, bila je potrebna i kao opravdanje za prvo bombardovanje Srba, pola veka od instalisanja NATO. To dokazujem. I to je realna slika Srebrenice.

akademik Srboljub Živanović
akademik Srboljub Živanović
Foto: Youtube Printscreen/ Cile Cipiripi

Jeste li uvereni da će ova konferencija imati rehabilitacioni odjek prema srpskom narodu u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji?

- Da se vratimo u prošlo vreme... Više od pola veka bilo je potrebno da istina o Jasenovcu - najmonstruoznijem sistemu nacističkog logora u kome je ubijeno više od sto hiljada dece i više od sedamsto hiljada pravoslavnih Srba, što sam dokazao kao član Državne komisije pre pet i po decenija - prodre u javnost. Treba da imamo strpljenja da dokažemo da nam je genocid u Srebrenici pripisan kako bi se zatamnila slika Jasenovca. Prepreke su u komunističkoj državi, posle Drugog rata, bile gotovo nepremostive. Ta država i njen suveren Tito, koji je štitio lažno bratstvo i jedinstvo, učinili su sve da se istina o Jasenovcu sakrije. Ali istina je bila nezaustavljiva. Sličnih prepreka ima danas i o Srebrenici kako bi se srpski narod držao pod jarmom zbog međunarodnih računa i šićara. Na nama je da se naučnim argumentima suprotstavimo, kao što smo to činili pre pet i po decenija.

AMERIČKI PISAC progovorio o Srebrenici: "To je STRAŠNA PROPAGANDA! Genocid je počinjen, ali U REPUBLICI SRPSKOJ KRAJINI!" (VIDEO)

AMERIČKI PISAC progovorio o Srebrenici: "To je STRAŠNA PROPAGANDA! Genocid je počinjen, ali U REPUBLICI SRPSKOJ KRAJINI!" (VIDEO)

Istina o Jasenovcu, kao danas o Srebrenici, pod jakim je reflektorima. Vi ste jedan od tih reflektora odavno upalili i osvetlili istinu o najstrašnijem ustaškom logoru?

- Da, bio sam član Državne komisije koja je 1964. godine utvrdila da su u sistemu ustaških logora sistematski uništavani Srbi, Jevreji i Romi. Čitave porodice. Njihovo potomstvo. Bili su to dani pakla, za nas u komisiji koji smo iz grobnica vadili dečje lobanje. Te lobanje i to što sam tada video i danas su moja noćna mora. Komisija čiji sam član bio možda i ne bi započela rad da nije bilo pritisaka porodica ubijenih, ali i boračkih udruženja. Mislio sam da od tog pakla nema većeg. Ono što je usledilo, ne kažem da je bio veći pakao, ali jeste bio pakao. Kad smo došli do toga do čega smo došli, sve je činjeno da se od javnosti sakriju dokazi.

Izraelski stručnjak razbija mit o Srebrenici: NIJE BILO GENOCIDA, evo i ZAŠTO!

Izraelski stručnjak razbija mit o Srebrenici: NIJE BILO GENOCIDA, evo i ZAŠTO!

Vi ste ih, ipak, obelodanili?

- Jesam, ali to je bila velika muka. I moja lična nesreća. Zbog Jasenovca sam morao da napustim Srbiju, odnosno Jugoslaviju, i ceo radni vek provedem u svetu, noseći glavu u torbi. Titov režim je bio surov. Čuvao je sebe i režim. Čuvajući tajnu Jasenovca, nije štedeo... tuđe živote. I zavetovao sam se, taj zavet i danas nosim, da će se istina o Jasenovcu proneti, kao i istina o Srebrenici, za koju se, neutemeljeno i nepravedno, krivica pripisuje mom narodu.

Majke Srebrenice slikale selfi ispred Haga i pokušale da isprovociraju Karadžićevog advokata: Dodale mu paket maramica uz JEDNU OPASKU

Majke Srebrenice slikale selfi ispred Haga i pokušale da isprovociraju Karadžićevog advokata: Dodale mu paket maramica uz JEDNU OPASKU

Na pitanje zašto se Hrvatska, kao članica Evropske unije, i dalje upinje da negira ustaške zločine u sistemu logora Jasenovac, akademik Živanović odgovara:

- Za mene to nije nikakvo iznenađenje. Za mene nije iznenađenje ni da se sve snažnije povampiruje ustaštvo u Hrvatskoj. Ono nikada nije prestajalo, ono je nasleđe. I ono je negovano iz raznih evropskih centara na koje se u Zagrebu pozivaju. Nisam optimista da će neko reći: dosta.

Jasenovac
Jasenovac
Foto: Profimedia

Te tajne, kažete, svakim danom se sve više otkrivaju. Koja je odgonetnuta, a koja još uvek nije?

- Da. Jedna od tih tajni je i snimak američkih pilota koji se čuva u Edinburgu na kom se vidi da se masovna grobnica umorenih jasenovačkih žrtava, na potezu Donje Gradine, sada u Republici Srpskoj, proteže na šesnaest kvadratnih kilometara. Tajna je i u jednom institutu u Srbiji, u kojem se čuvaju dva sanduka sa dokumentacijom žrtava koje su na obalu izbacili Dunav i Sava. Tajna je i u masovnoj grobnici ispod Kule Nebojše. Niko tim dokazima, bar do sada, nije pristupio.

Mašineriju zločina u Jasenovcu, čak brutalniju od one u logoru Aušvic, nedavno je javnosti predočio Gideon Grajf, u svetu najpriznatiji istraživač Holokausta. Jesmo li mi imali potencijal da sami svetu predstavimo brutalnost Jasenovca ili je trebalo da čekamo da to, umesto nas, obavi stranac?

- Zašto? Dobro je što su se i međunarodni istraživači uključili da dokažu strahote i brutalnost Jasenovca, koji Grajf naziva balkanskim Aušvicem. Njegova multidisciplinarna studija, u kojoj je prvi put uporedio zločine u Aušvicu i u Jasenovcu, velika je pomoć srpskom narodu.

U Hrvatskoj nastavljaju po starom: Pavelić na HRT prikazan kao vođa stranke, ni reči o NDH i o genocidu nad Srbima

U Hrvatskoj nastavljaju po starom: Pavelić na HRT prikazan kao vođa stranke, ni reči o NDH i o genocidu nad Srbima

Može li se očekivati da slična studija, koja će posle Međunarodne konferencije u Banjaluci o Srebrenici razotkriti sve manipulacije u vezi s krivicom srpskog naroda, uskoro ugleda svetlost dana?

Smatram da bi bilo nasušno potrebno da generacije koje danas stasavaju i koje će tek doći znaju za stradanja svog naroda, i da Jasenovac, najveće srpsko stratište svih vremena, uđe u udžbenike, kako nam se istorija ne bi ponavljala - poručuje profesor Živanović. Mi, danas, ne nalazimo primere da se u školama u Srbiji o tome uči. Na moju veliku žalost, o zločinima u Jasenovcu, u kojima su stradali nevini ljudi, ništa se ne zna. A ja znam i dokazujem da je ustaška Hrvatska bila jedina država koja je u sistemu koncentracionih logora imala i poseban logor za decu, u kome su na najsvirepiji način skončala svoje mlade živote.

"Silikonske grudi stoje dok ON ULAZI U NJU, a onda ISPUŠTAJU KRIK" Prostitutka Ana otkrila TAJNE elitnih klubova

"Silikonske grudi stoje dok ON ULAZI U NJU, a onda ISPUŠTAJU KRIK" Prostitutka Ana otkrila TAJNE elitnih klubova

Potresa me činjenica da nikada nećemo dokučiti konačne razmere užasnih stradanja srpskog, jevrejskog naroda i Roma u logorima Jasenovca - kaže akademik Živanović.

- Ali negde jeste satisfakcija da je istina, utvrđena pre pola veka i zatamnjivana, zaturana i zataškavana, danas postala nesporna. Ona je u fokusu ne samo domaće stručne javnosti već je i deo međunarodnih institucija koje preispituju stavove država u kojima deluju. To nije dovoljno. Potrebno je da se na tim istraživanjima nadograđujemo. Podižemo. Da vraćamo ugled, zbog nepravedno nametnute krivice.

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd