fbpx
Skip to main content
Krivokapić Đukanović

SRPSKOM NARODU CRTAJU METU! Krivokapić ih plaši povratkom DPS-a, utisak kao da Milo nije ni silazio sa vlasti

Foto: SD/ilustracija
Vlast u Crnoj Gori se formalno promenila nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, što se ne može reći za položaj Srba u Crnoj Gori.

Uprkos svom nemerljivom doprinosu padu DPS-a i podnešenoj žrtvi u prethodnih 20-ak godina, Srbi u Crnoj Gori ne osećaju nikakve benefite od nove vlasti, čak naprotiv, u nekim aspektima njihov položaj, ne samo da nije identičan kao u periodu vladavine prethodnog režima, već i pogoršan.

KNEŽEVIĆ "POKOPAO" ĐUKANOVIĆA: Milo se ponovo preznojava, mora da su svi Kavčani pohapšeni pa nema droge u CG (VIDEO)

KNEŽEVIĆ "POKOPAO" ĐUKANOVIĆA: Milo se ponovo preznojava, mora da su svi Kavčani pohapšeni pa nema droge u CG (VIDEO)

DA LI ĆE SE NASTAVITI MILOV "GUBITNIČKI NIZ": U nedelju lokalni izbori u Herceg Novom, izborna tišina od ponoći

DA LI ĆE SE NASTAVITI MILOV "GUBITNIČKI NIZ": U nedelju lokalni izbori u Herceg Novom, izborna tišina od ponoći

DOK JE HERCEG NOVOG SRBIJA IMA MORE! Mandićeve reči odjekuju Bokom: To je stari srpski grad

DOK JE HERCEG NOVOG SRBIJA IMA MORE! Mandićeve reči odjekuju Bokom: To je stari srpski grad

I nakon formiranja nove Vlade, Srbi se i dalje, zbog borbe za svoja prava, hapse i isleđuju u policijskim stanicama širom Crne Gore, dok se pojedini njihovi progonitelji iz policijskih redova unapređuju i raspoređuju na nove pozicije, umesto da se kažnjavaju zbog nesavesnog i neselektivnog rada tokom trajanja litija.

Za svo to vreme, šačica tzv. komita, podstaknuta od strane DPS-a i njima bliskih tajkuna i medija, iz nedelje u nedelju nekažnjivo pravi izgrede širom Crne Gore i svojim šovinističkim parolama ugrožava egzistenciju i suživot sa svojim komšijama, koji su te iste poruke mržnje slušali sa najviših državnih adresa.

Bogomolje SPC-a se skrnave, a njeni sveštenici se verbalno i fizički napadaju još žešće nego za vreme vladavine prethodnog režima, samo sada od njihovih pristalica. Srbima se sa raznih, pa i zvaničnih domaćih adresa, i dalje spočitava da nisu naučili istorijske lekcije u kojima je debelo podvučeno da su odgovorni za zločin u Srebrenici koji oni kvalifikuju kao genocid, da su isključivi krivci za raspad bivše Jugoslavije, da ni u najluđim snovima ne pomišljaju da izgovore rečenicu da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije i Srpstva i da su zbog južne srpske pokrajine od NATO zločinaca (sada prosvećenih partnera) bili zasuti siromašnim uranijumom, od kojeg i danas umiru. Saradnja sa Rusijom, izuzev jednostrano u oblasti turizma, i dalje je tabu tema o kojoj se sme samo krišom misliti, nikako je javno izgovoriti, a tek delati u tom pravcu…!

Položaj Srba u društvu dodatno pogoršavaju DPS, SDP, SD i manjinske stranke sa svojim konstantnim i malicioznim tvrdnjama da je Srpstvo okupiralo i ugrozilo Crnu Goru, čime srpskom narodu crtaju metu na čelo.

Na osnovu svega navedenog, sa sigurnošću se može tvrditi da se položaj Srba nije popravio od 4. decembra i da se trenutno nalaze u nekom međuprostoru, između vlasti koja nema snage, ne želi ili ne sme efektivnije da se bori za poboljšanje njihovog statusa i formalne opozicije čija se srbofobija povećava iz dana u dan.

Težak položaj srpskog naroda uveliko koristi premijer Krivokapić koji ih plaši eventualnim povratkom DPS-a, iako istovremeno nije sve poluge vlasti oduzeo partiji koja je i dalje ima neformalnu kontrolu nad pojedinim društvenim procesima u državi. Premijer nikako da se postavi prema Milu Đukanoviću i njegovoj ekipi onako kako su oni zaslužili i kako su građani očekivali. Stiče se utisak da Đukanović ne može da se vrati nazad, jer nikad nije ni silazio sa vlasti.

Ono što su Srbi jedino dobili i čime će izgleda morati da se zadovolje jesu usvojene izmene i dopune Zakone o slobodi veroipovesti. I to je to! Za nešto više moraće čekati neka bolja vremena!

Vladimir Leposavić
Foto: Youtube/Printscreen/RTS Oko - Zvanični kanal

A položaj Srba u Crnoj Gori možda i najbolje ilustruje status ministara u Vladi - Vladimira Leposavića i Vesne Bratić koji su istovremeno izloženi napadima opozicije i delova vladajuće većine čim iz njihovih izjava i dela provejava Srpstvo. Oni su na svojoj koži osetili kako je teško biti Srbin u Vladi, a kamoli u zajednici u kojoj je Srbima tokom vladavine DPS-a bilo sistematski zabranjeno da napreduju na društvenoj lestvici.

A ukoliko i se poneki Srbin ili Srpkinja probije na neku funkciju na njih se i dalje gleda sa zazorom i čeka im se i najmanja greška kako bi se degradirali i vratili na mesto koje su zauzimali u prethodnom periodu. Primer za to je učiteljica iz Pljevalja Bojana Đačić koja je zbog slike sa srpskim nacionalnim obeležjima-šajkačom i guslama u kući sa mesta v.d. direktora Osnovne škole "Ristan Pavlović" smenjena samo dva dana nakon što je imenovana na tu dužnost.

Ukoliko se nešto drastično ne promeni u narednom periodu, izvesno je da će se borba Srba za svoja prava u Crnoj Gori nastaviti, samo u nekom drugačijem obliku nego što je bilo dosada.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd