Skip to main content
Dalmacija

STRASTI SE NE SMIRUJU Oglasio se i dalmatinski župan, poslao OŠTAR ODGOVOR Tajaniju

Foto: Profimedia
Predsednik Evropskog parlamenta je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

"Živela italijanska Dalmacija" Predsednik evropskog parlamenta SVOJOM IZJAVOM razbesneo sve Hrvate!

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.

Šarec i Fajon: Istorijski revizionizam bez presedana

Na govor predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u Trstu reagovali su slovenački premijer Marin Šarec i slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon, koji su ga nazvali "istorijskim revizionizmom".

"U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništavanje slovenačke nacije", napisao je Šarec na Tviteru.

Mađarska rasprodaje svoje "migove": Objavili i cenu, a svaku prodaju treba da odobri Rusija!

Slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon uputila je pisamo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Indeks.

Hrvatska
Foto: Profimedia

"Dalmacija je kolevka hrvatstva"

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban osudio je izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

"Najoštrije osuđujem ovu izjavu i izjave ovakve vrste ma od koga dolazile. Neka je svima jasno — Dalmacija je kolevka hrvatstva. Samim tim je bila, jeste i biće doveka nedeljivi hrvatski prostor", rekao je on.

ORBAN OBJAVIO "RAT" EU! Došlo je vreme da branimo hrišćansku baštinu! Za mađarsku decu daje 31.000 evra

Podsetimo, Tajani je izjavom u govoru održanim u Bosovici kod Trsta u vreme komemoracije žrtvama iz Drugog svetskog rata, razbesneo Hrvatsku i Sloveniju, piše Indeks.

Hrvatsko primorje
Foto: Profimedia/ilustracija

On je potom izrazio žaljenje i naveo da su njegove reči pogrešno shvaćene.

"Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene, nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu.

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
POČELO JE's picture

POČELO JE

Zaigrala mečka i pred njihovim vratima. Pa i red je da im se vrati oduzeto.

1 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd