fbpx
Skip to main content

Majka sinu ljubila ruke, a on joj rekao da je voli. Nakon toga je ubio SEKIROM I JEO JE, a iza svega se krije TUGA

Sabahudin Velić boluje od šizofrenije i trajno je neuračunljiv, što zahteva njegovo lečenje i smeštaj u odgovarajuću medicinsku ustanovu, rekao je njegov advokat.

Sabahudin Velić (33), koji se tereti da je u septembru prošle godine ubio sekirom, a potom izmasakrirao svoju majku u dvorištu porodične kuće u naselju Mahmić-selu u Bosanskoj Krupi - smatra se neuračunljivim i nije sposoban da prati suđenje - rekao je u petak, u sudnici Kantonalnog suda u Bihaću, Jasmin Mešić, zamenik glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Tim veštaka utvrdio je da Velić, koji se tereti za ubistvo, povredu mira pokojnika i za mučenje i ubijanje životinje, boluje od duševne bolesti psihičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju stvarnosti, mišljenja i shvatanja.

- Samim tim, nema ni krivične odgovornosti i ide se u proceduru koja je zakonom propisana za postupanje s ovakvim osobama - dodao je Mešić.

NOVI KLJUČNI DOKAZ ZA REŠAVANJE ZLOČINA U BORČI VODE KA NJIMA: Hapšenja u slučaju ubistva Jelene Marjanović!

Velić koji je u sudnici plakao, kritičnog jutra je, prema vlastitom iskazu, rekao majci da mora da prinese žrtvu, ali ne i kakvu i koga treba da ubije. Istog jutra, majka je rekla da je zadovoljna njime kao detetom, nakon čega mu je ljubila ruke, a on joj je rekao da je voli.

Nedugo posle, Velić je majci prišao s leđa dok je cepala drva pa je od nje tražio da mu da sekiru, jer je to muški posao, što je ona i učinila. Potom je, bez ikakvog povoda, udario majku dva puta u predelu glave i vrata, usled čega je i preminula.

sekira
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon ubistva, otišao je da se moli da bi nakon toga telo prebacio na drugo mesto i zapalio ga. Budući da telo nije izgorelo, ukopao je majku na nepoznato mesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gde ga je seckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je posle jeo. Monstrum je razbacao jedan deo tela po okolnim livadama i šumi, dok je drugi deo zakopao u blizini kuće.

Velić se tu nije zaustavio te je ubio i psa, jer je, kako je tvrdio tokom istrage, crni pas šejtan.

HAPŠENJE NA GRANICI: Crnogorci natrpali auto oružjem i krenuli za Srbiju!

U četiri iskaza tvrdio je da je morao da izvrši zločin, jer je bio začaran i samo je slušao uputstva više sile. Nakon svega, unajmio je automobil i zaputio se u Sarajevo, verujući da će tamo dobiti pomoć onih koji se bolje razumeju u veru.

- Sabahudin je živeo sam sa majkom dok su dva brata na radu u Nemačkoj i Sloveniji. Neko vreme je i on živeo i radio u Sloveniji da bi po povratku u rodni kraj 2009. godine odbijao bilo gde da ide, jer nije hteo majku da ostavi samu. Zbog svega toga je odbio da ode i u Nemačku te se bavio poslovima oko kuće, živeo od očeve penzije, koju je nasledila majka Nasiha - kazao je, između ostalog, Sabahudinov brat Fahrudin, koji je bio svedok na suđenju.

Pre 13 godina, devojka s kojom je bio u vezi, utopila se u Uni i od tada nije imao ni devojke.

Četiri puta se obraćala Hitnoj pomoći, a umrla je od gripa: Potresna ispovest Neveninog dečka

Prvo ročište Velić je ispratio u suzama, za razliku od prvih dana i davanja iskaza, kad je bez evidentnih emocija prepričavao šta je uradio majci Nasihi.

U zatvoru ne koristi lekove i poštuje kućni red. Poslednjih meseci, koliko je u zatvoru, simptomi duševne bolesti su se ublažili.

- Sabahudin Velić boluje od šizofrenije i trajno je neuračunljiv, što zahteva njegovo lečenje i smeštaj u odgovarajuću medicinsku ustanovu, što je i predlog Tužilaštva, čemu se odbrana ne protivi - kazao je advokat optuženog Velića.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd