Skip to main content
Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014)

Sudbina Makedonije u rukama Albanaca?! OVO su DVA moguća scenarija!

Foto: Profimedia/ilustracija
Uz slabu izlaznost, manja od 50 odsto što je bilo u skladu s očekivanjima, Severnu Makedoniju čeka drugi krug izbora za predsednika, koji će se održati 5. maja, a sve to iznosi dva moguća scenarija.

Ocenjuje se da, iako su Stevo Pendarovski, kandidat vladajućih Socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i predstavnica opozicionog desnonacionalističkog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova praktično poravnati sa nešto više od 42 odsto glasova, čini da bi u drugom krugu, uprkos tome, trebalo da pobedi kandidat aktuelne vlasti.

Navodi se da je, naime, treći sa 11 odsto glasova bio Blerim Reka, kandidat nekoliko manjih albanskih stranaka, ali da je pretpostavka da je to bio maksimum za Gordanu Siljanovsku-Davkovu i da će za Pendarovskog glas dati i Albanci, sadašnji glasači Reke, pa će on imati taman toliko da pobedi na izborima.

ZATVORENA BIRALIŠTA U KOMŠILUKU: Severna Makedonija bira PRVOG PREDSEDNIKA pod novim imenom

ZATVORENA BIRALIŠTA U KOMŠILUKU: Severna Makedonija bira PRVOG PREDSEDNIKA pod novim imenom

Šta će doneti izbori u Severnoj Makedoniji? Zašto ih je Zaev već izgubio? (FOTO)

Šta će doneti izbori u Severnoj Makedoniji? Zašto ih je Zaev već izgubio? (FOTO)

REZULTATI predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji: Davkova i Pendarovski idu u drugi krug!

REZULTATI predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji: Davkova i Pendarovski idu u drugi krug!

 - Naime, da bi izbori bili legitimni, treba da se odazove barem 40 odsto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao da pribegne taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima - ocenjuje se.

Makedonija
Foto: Profimedia

Navodi se da je upravo Zaev zaslužan za Prespanski dogovor sa Grčkom, kojim je zemlja promenila ime u Severna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije pa bi u junu trebalo da dobije datum pristupnih pregovora s EU, a u decembru da postane punopravna članica NATO.

Navodi se da je Makedonija trebalo da postane članica Alijanse još 2009. godine zajedno sa Hrvatskom i Albanijom.

Dnevnik podseća da se VMRO-DPMNE protivio Sporazumu i da stranka sada nastoji ili da Zaevu na vrat stavi predsednicu koja će mu praviti probleme ili da pak izazove novu krizu ukoliko izbori propadnu, koja bi mogla da izrodi nove parlamentarne izbore i time odloži datum briselskih pregovora, čime bi se Skoplje bilo vraćeno korak unazad.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd