Skip to main content
OVK

SUMNJIVA RUKA PRAVDE SUDI ZLOČINCIMA OVK: Bivši advokati Gotovine i Orića u Hagu donose odluke

Foto: Profimedia
Da li će sudija Mikula biti opomenut ili razrešen, znaće se uskoro, ali je šteta već napravljena

Od ukupno 20 sudija Specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine tzv. OVK, osmoro je sudilo u okviru misije Euleksa na Kosovu i Metohiji, a šestoro imaju neko iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača, Floranse Artman i drugi.

"Ako me Tramp pozove, ODMAH UKIDAMO TAKSE, a Srbija da ne kupuje u Moskvi": HARADINAJ SE UPLAŠIO SVOJIH UČITELJA

"Ako me Tramp pozove, ODMAH UKIDAMO TAKSE, a Srbija da ne kupuje u Moskvi": HARADINAJ SE UPLAŠIO SVOJIH UČITELJA

Većina sudija izabranih u novi haški sud imala je neko iskustvo sa postupcima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, a time i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima. To je potvrdila i nimalo tajna večera sudije tog suda Vladimira Mikule i advokata Arijata Kocija, branioca dvojice kosovskih Albanaca osumnjičenih za zločine nad Srbima, a večera se održala u Prištini, gde Mikula i dalje obavlja neke poslove za Euleks.

Da li će sudija Mikula biti opomenut ili razrešen, znaće se uskoro, ali je šteta već napravljena. Poverenje u ovaj sud od početka je na vrlo klimavim nogama. Novi haški sud stalno naglašava da mu je briga za svedoke od prvorazrednog značaja. Ipak, samo pominjanje bezbednosti svedoka otvorilo je mnogo širu temu, ako se zna da je Kosovo mala sredina, da međunarodno pravosuđe tamo funkcioniše godinama i da se mnoge sudije, tužioci i advokati veoma dobro poznaju. Posebno ako se zna koliko je svedoka ubijeno širom Evrope, čekajući da svedoče pred međunarodnim tribunalom.

Zato se postavlja pitanje ko su ljudi koji će suditi za zločine nad Srbima i koji će imati pristup poverljivim podacima, pa time i onim o mestima i načinima kako se čuvaju svedoci, bez čijih iskaza teško da se ijedan zločin može dokazati. Uvidom u kraće biografije ostalih sudija objavljenih na sajtu suda vidi se da većina njih ima solidno iskustvo u predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala ka Kosovu.

Haški tribunal
Sud u Hagu
Foto: Profimedia

Nemac Vidar Stensland bivši je sudija Euleksa u Kosovskoj Mitrovici, baš kao i Italijani Antonio Balzamo i Emilio Gati, Amerikanac Čarls Smit i Estonad Andres Parmas. Sudija iz Belgije Kristina van den Vajngart radila je u Haškom tribunalu i Međunarodnom sudu pravde. Sudija iz Francuske Mišel Pikar javnosti je dobro poznata kao član veća u predmetu protiv Radovana Karadžića, ali i potiv Momčila Perišića. Njeno mišljenje je bilo izdvojeno u prvoj presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, gde se, nasuprot većini drugih članova veća, ona zalagala za osuđujuću presudu.

Bivši nemački advokat Kai Ambos, sada sudija suda za zločine tzv. OVK, bio je svojevremeno u timu odbrane hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. U taj tim je uključen posle prvostepene presude kojom su hrvatski generali osuđeni, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni za zločine nad Srbima u "Oluji". Dugogodišnju karijeru, najpre zamenika sekretara suda, a zatim i višeg pravnog savetnika u bivšem tribunalu, a zatim i u misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, ima i Kanađanin Kenet Roberts.

"Fantazija NIJE u skladu sa REALNOŠĆU!" Ruski ambasador ZAPUŠIO USTA Prištini (FOTO)

"Fantazija NIJE u skladu sa REALNOŠĆU!" Ruski ambasador ZAPUŠIO USTA Prištini (FOTO)

Švajcarac Genel Metro bio je advokat odbrane i konsultat na mnogim suđenjima za ratne zločine u Haškom tribunalu. Bio je branilac Nasera Orića, kada je uhapšen u Ženevi po srpskoj poternici, posle čega je Orić prebačen u BiH. Zastupao je i Florans Artman, bivšu hašku portparolku, osuđenu zbog nepoštovanja suda.

Metro je bio i advokat sarajevskog balističara Berka Zečevića, na čijem je nalazu utvrđena krivica Vojske Republike Srbija za slučajeve "Markale jedan i dva", kao i za "Tuzlansku kapiju". Berković je bio svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i mnogobrojnim bosanskim generalima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 10 Pogledaj sve komentare
Nikoletka's picture

Nikoletka

Sve je i vise nego jasno zasto se nije dogodila ni jedna presuda i koliko je nelravicnosti prema Srbima.

1 | 0
Laza's picture

Laza

Sve je to smišljeno i usmereno opet i jedino protiv Srba...za Srbe nema pravde izgleda.

0 | 0
Milos's picture

Milos

Sve je to unapred iscenirano. Sumnjam da ce iko biti osudjen kako treba.

0 | 0
Saki's picture

Saki

Za Srbe u Hagu nikada nije bilo pravde, niti ce.

0 | 0
ика's picture

ика

vreme je bilo da i Nemačka pojača pritisak na Prištinu

1 | 0
ика's picture

ика

Sve je to smišljeno

0 | 0
Iskra's picture

Iskra

Pravo i pravda samo za Srbe ne postoje. Na zalost. Vredjaju nam inteligenciju ovim sudjenjima zlocincima iz OVK. Na kraju videcemo da li ce ikoga osuditi. Sumnjam.

0 | 0
Pera Ždera's picture

Pera Ždera

Sumnjam da ce iko biti osudjen kako treba.

0 | 0
rada's picture

rada

Nisam ni mislila da ce tu biti neke pravde...

0 | 0
dasa's picture

dasa

Na to smo navikli.

0 | 0

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd