fbpx
Skip to main content
Metodije

SVE JE SPREMNO ZA USTOLIČENJE: Berane čeka svog vladiku Metodija, svečani čin predvodi patrijarh Porfirije

Foto: Youtube/PrintScreen
U nedelju, 26. septembra, u manastiru Ðurđevi stupovi, kod Berana u Crnoj Gori, biće održano ustoličenje izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, koji će u Crnu Goru doputovati dan ranije, 25. septembra, a svečani doček će mu biti priređen u manastiru Ðurđevi Stupovi u 18 sati.

Vladika Metodije (ime po rođenju Ljubiša) Ostojić rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditela Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete.

Najbrži put do NOVOG TELEFONA? Evo odgovora, a uz to možeš sjajno da se zabaviš

Najbrži put do NOVOG TELEFONA? Evo odgovora, a uz to možeš sjajno da se zabaviš

MILO PONOVO OKUPLJA EKSTREMISTE: Šalje plaćenike u Berane na ustoličenje vladike Metodija, cilj je samo jedan

MILO PONOVO OKUPLJA EKSTREMISTE: Šalje plaćenike u Berane na ustoličenje vladike Metodija, cilj je samo jedan

"GRANICA CRKVE SE NE MENJA" Patrijarh Porfirije poslao moćnu poruku iz Zagreba

"GRANICA CRKVE SE NE MENJA" Patrijarh Porfirije poslao moćnu poruku iz Zagreba

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije završio je Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je dovršio gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2001., a godinu kasnije došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. , kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu Vaspitni značaj monaštva.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015., a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru SPC, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Otac Mijailo Backović uoči ustoličenja vladike Metodija kaže da je velika radost to što je on naslednik mitropolita Joanikija, koji je iz temelja obnovio Eparhiju budimljansko-nikšićku.

Vladika Metodije
Foto: Youtube/PrintScreen

On kaže da je svaki susret sa vladikom Metodijem velika radost i da "grli svakog čoveka sa kojima se sretne", te je uz njega, kako kaže, i sam bolji čovek.

Osvrnuo se i na reakcije koje je u delu javnosti izazvao nedavni skok padobranom vladike Metodija na Kapinom polju u Nikšiću.

"Nema bojazni, jer šta god da vladika Metodije radi to radi profesionalno, pa tako i taj skok padobranom, koji je izazvao buru reakcija i glasina koje idu čak i dotle da kažu da je naš vladika učestvovao u ratu u Sarajevu. Mi Srbi smo nebeski narod pa je prirodno da se, i fizički, ponekad spustimo sa neba“, rekao je u šaljivom tonu otac Mijailo za Rado Svetigora.

Ističe da vladika Metodije voli sport, a spuštanje padobranom je, kaže, pre svega sport.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd