fbpx
Skip to main content
Crna Gora

"SVE SAMI SRBI!" Udžbenici su JASNI: Milogorci lažima PREKRAJAJU ISTORIJU, ali ne mogu da IZBRIŠU ISTINU

Foto: Profimedia/ilustracija
Na društvenim mrežama kruži deo teksta iz četvrtog izdanja udžbenika koji je objavljen 1911. godine.

Krajem prošle godine, iz jednog dela Crne Gore je mogla da se čuje oštrija retorika prema Srbiji. To je otišlo do te mere da su pojedinci počeli da se prebrojavaju ko je Srbin, a ko Crnogorac. Međutim, sada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije jednog teksta iz starog crnogorskog udžbenika gde se navodi interesantna teza.

ZLOČIN BEZ KAZNE: Orićevi monstrumi pobili 305 civila u Skelanima, a ni tužilaštvo Srbije ne reaguje (VIDEO)

U "Zemljopisu Knjaževine Crne Gore" za učenike III razreda osnovne škole, ističe se da u Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskih jezikom, a da ih ima oko 300.000.

Crna Gora
Foto: Profimedia

Na Savindan 2002. godine, objavljeno je elektronsko izdanje ove knjige, koje je priređeno na osnovu trećeg izdanja objavljenog na Cetinju 1899. godine, štampanog u Državnoj štampariji Crne Gore.

Na društvenim mrežama kruži deo teksta iz četvrtog izdanja koje je objavljeno 1911. godine.

NEMA TRAGOVA KRIVIČNOG DELA Identifikovan muškarac nađen ispred zgrade u Sarajevu, sumnja se na SAMOUBISTVO

U udžbeniku se navodi da je Crna Gora do 1910. godine bila kneževina, a da je onda proglašena za kraljevinu.

Pod pojmom "Narod" piše: 

- U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo svi srpskoga porijekla i srpske narodnosti. Narod se obično zanima zemljoradnjom i stočarstvom, a ponešto ribolovom i trgovinom; a zanatima sasvim malo, koji su kao najvažniji uslovi za življenje i izvori za napredak i blagostanje.

Profesor engleskog jezika ČEKIĆEM NAPAO direktorku i pedagoga tuzlanske Gimnazije

Takođe se ističe da osim Crne Gore ima još nekoliko srpskih zemalja u kojima žive braća Srbi.

"Svaki Srbin u Crnoj Gori dužan je da ljubi svoju celokupnu domovinu - sve srpske zemlje, u kojima žive naša oslobođena i neoslobođena braća Srbi"...

Milo Đukanović
Milo Đukanović
Foto: Profimedia

U Crnoj Gori je trenutno aktuelan trend da se poriču sve veze koje je ova zemlja ikada imala sa Srbijom ili da se one stavljaju u negativan kontekst.

Poslanici odlučuju o BESPLATNIM udžbenicima: Roditelji sa oduševljenjem prihvatili ovu inicijativu

Podsećamo, u više crnogorskih gradova krajem novembra prošle godine osvanuli su plakati na kojima je napisano "Nikad više 1918".

Takođe, Miraš Dedeić, alias Mihailo, mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, održao je "zanimljivo obraćanje" na Badnji dan na Cetinju.

MISTERIJA U CENTRU GRADA: Snimljen kombi koji sa ogromnom raketom kruži po gradu (VIDEO)

On je citirao srpskog pisca Dobricu Ćosića: "Srbija je sve na lazi dobila". Istakao je i da Crnogorci nisu Srbi, već narod koji obnavlja svoju državu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd