fbpx
Skip to main content
F-16

TAJNI AMERIČKI DOKUMENT: Šta piše u dopisu o nabavci F-16 za Hrvate?

Foto: Profimedia
Hrvatski državni i vojni vrh najmanje godinu dana bio je upoznat sa američkim stavom i uslovima prodaje izraelskih brobenih aviona F-16 Barak.

Još u januaru 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupovinu izraelskih aviona.

POTOMAK VOĐE BOŽIĆNE POBUNE: Moj pradeda je bio SRBIN jer ovo je zemlja Srbinova! (VIDEO)

Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Kancelarija predsednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji "Bujica". Američki dokument stigao je na Pantovčak u januaru prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsednici. 

Prema njegovim rečima, isti je dokument morao doći i u Kancelariju premijera kao i u Ministarstvo obrane jer su oni direktno odlučivali o kupovini. Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno videlo šta američka strana traži da se realizuje oko kupovine aviona i više-manje su te stavove iz non-papera zadržali do kraja.

Hrvatska
Hrvatska
Foto: Profimedia/ilustracija

Iz non-papera bilo je vidljivo na koja sve pitanja treba obratiti pažnju, a taj dokument je "bez potpisa", što je uobičajeno u diplomatiji. Sagovrnik kaže da je non-paper iz januara napisan na dve stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi. 

HOROR KOD ZADRA: Muškarac izvršio MASAKR, a kada je video da ne može da pobegne policiji - obesio se!

Kako su te poverljive informacije iz non-papera došle do Bujanca, može se samo nagađati, ali nije isključeno da je o svemu bio obavešten tadašnji, a danas bivši, savetnik Mate Radeljić. Predsednici, navode hrvatski mediji, je od početka tog procesa nabavke borbene eskadrile bilo važno da se podigne sposobnost Oružanih snaga, a s tehničkom nivoom njena kancelarija nije imala veze.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd