fbpx
Skip to main content
Marko Perković Tompson

Tompson će konačno dolijati zbog fašističkog pozdrava!? Policija podnela žalbu na sramnu presudu! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Crorec
Hrvatski kantautor, Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, oslobođen je u šibenskom Prekršajnom sudu optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava ''za dom spremni'' na svojim koncertima, ali je policija, koja ga je prijavila, ovoga puta podnela žalbu pa će konačnu presudu doneti Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Prekršajni sud u Šibeniku oslobodio je Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištćenja ustaškog pozdrava ''za dom spremni'' na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine, saznaje portal.

TELO DAVIDA DRAGIĆEVIĆA PRENOSE U AUSTRIJU: Za sutra najavljena eshumacija

TELO DAVIDA DRAGIĆEVIĆA PRENOSE U AUSTRIJU: Za sutra najavljena eshumacija

Tompson je u oktobru 2018. oslobođen optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. avgusta 2016. godine, tokom godišnjice Oluje u Kninu.

Oslobađajuća odluka odnosi se i na nastupe od 21. januara i 26. avgusta 2017. godine.

Šibenskom presudom nastavljena je praksa po kojoj se pevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pesme ''Bojna Čavoglave''. 

Policija je u ovom slučaju podnela žalbu, pa će završnu reč imati Visoki prekršajni sud u Zagrebu. 

Zahvaljujući toj žalbi, javnost će saznati na koji način više instance tretiraju procene lokalnih sudova kad je reč o Tompsonu.

U poslednje četiri godine MUP naime nije podnosio žalbe, pa je mišljenje opstinskih sudija postajalo i konačno.

Sudija u Slunju Nada Turkalj pre dvije godine je oslobodila Tompsona tvrdnjom da korišćenje ustaškog pozdrava nije bilo praćeno političkim porukama, nije izazivalo remećenje javnog reda i mira niti je pevač na taj način podsticao mržnju na snovu nacionalne i verske pripadnosti.

DRAMA SA SREĆNIM KRAJEM: Troje dece koje je otac bacio s terase PUŠTENO iz bolnice, četvrto izlazi uskoro!

DRAMA SA SREĆNIM KRAJEM: Troje dece koje je otac bacio s terase PUŠTENO iz bolnice, četvrto izlazi uskoro!

Slunjska policija nije uložila žalbu, sa obrazloženjem da nemaju novih dokaza koje bi uvrstili u nastavak postupka.

Prošle godine MUP je namerno propustio prekršajno da prijavi Tompsona zbog nastupa povodom Oluje, pozivajući se upravo na slunjsku presudu, iako za njen konačni ishod snose najveću odgovornost. Da su se žalili, presuda bi dospela na reviziju Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu, kao u najnovijem postupku.

Inače, prema statistikama MUP-a, od januara 2011. do decembra 2018. godine zbog pozdrava ''za dom spremni'' podnete su prijave protiv 136 osoba na 121 događaju. Od toga su više od 20 puta sankcije ispisane zbog uzvikivanja ''za dom spremni'', a desetak puta zbog objave istog sadržaja na društvenim mrežama. 

Ta je statistika direktno povezana sa Tompsonovim korišćenjem tog pozdrava. Redovno ga izvikuje poslednjih 27 godina, a sada ga je njegov tim počeo objavljivati i na Fejsbuku.

Kad se 1992. godine branio od optužbi za ustaštvo i korišćnje ozdrava ''za dom spremni'', Tompson je u jednom intervjuu rekao da se ''mnogima ne sviđa što u pesmi pominje da ustaški poklič i pritom na koncertima digne ruku u nacistički pozdrav". 

Suočen s kontinuiranim kritikama da koketira s fašizmom, nekoliko godina posle ostao je na liniji. 

- Moje političko uverenje je stvarno takvo da poštujem poglavnika - izjavio je Tompson, podseća portal Novosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd