fbpx
Skip to main content
Filip Zavadlav

TROSTRUKO UBISTVO, NOBELOVA NAGRADA I DEVOJKA IZ BEOGRADA: Koliko godina će robijati Filip Zavadlav?

Foto: Tanjug/Miroslav Lelas
Na ročištu pre izricanja kazne, Zavadlav je na saslušanju pred sudom rekao da nije kriv i da bi trebalo da mu se dodeli Nobelova nagrada za mir

Filip Zavadlav osuđen je danas nepravosnažno na 40 godina robije zbog trostrukog ubistva.

Pored oduzimanja života, on je osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opšte opasne radnje, a tužilaštvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Slučaj je privukao veliku pažnju medija, posebno zbog opšteg haosa koji je 11. januara 2020. godine izazvao Zavadlav, tako što je u krvavom piru automatskom puškom "kalašnjikov" ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se nalazili na dva motora.

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

KAD GRAĐANI NE VERUJU DRŽAVI: Hrvati se plaše da neće dobiti vakcinu, pa napravili ogromne gužve (FOTO)

KAD GRAĐANI NE VERUJU DRŽAVI: Hrvati se plaše da neće dobiti vakcinu, pa napravili ogromne gužve (FOTO)

NIJE NI POČELO, A VEĆ SE ZAKOMPLIKOVALO: Haos u redovima za vakcinaciju u Zagrebu (FOTO)

NIJE NI POČELO, A VEĆ SE ZAKOMPLIKOVALO: Haos u redovima za vakcinaciju u Zagrebu (FOTO)

Kako su izveštavali hrvatski mediji, motiv je bio navodno osveta prema ljudima koji se bave trgovinom narkotika. Državno tužilaštvo ranije je objavilo da se Zavadlav odlučio na ovo zbog ljudi koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično.

Branko Šerić, advokat Zavadlava je ranije najavio da će se žaliti na presudu i rekao da ne zna da je toliko visoka kazna ikad do sad izrečena neuračunljivoj osobi.

Na ročištu pre izricanja kazne, Zavadlav je na saslušanju pred sudom rekao da nije kriv i da bi trebalo da mu se dodeli Nobelova nagrada za mir.

Šta se dogodilo?

Zavadlav se je tog 11. januara 2020. zapucao čim video Marina Bobana i Juricu Torlaka na motoru na Šperunu. Na licu mesta usmrtio je Bobana i potrčao za teško ranjenim Torlakom, koji je uspeo da mu pobegne i sakrije se u dvorište gde su ga pronašli radnici Hitne pomoći. Preminuo je u bolnici.

U Kamenitoj ulici potražio je Jerka Malvasiju, ali ga nije našao. Spustio se u Kamenitu ulicu i zapucao na Marina Ožića Paića. Kada je pogođen, pao je sa motora, Zavadlav je došao do njega da se uveri da li ga je pogodio, a onda je Plinarskom ulicom pobegao u Nazorov prilaz. Tamo je naišao na kontejner i u njega bacio automatsku pušku sa okvirom.

Ispalio je ukupno 37 metaka, jedan je ostao u cevi i još 12 u šaržeru.

Nekoliko sati nakon zločina policija ga je tražila po Varošu i širem centru grada, a na kraju je uhapšen u kafiću Borsalino, a smatra je da je socijalni radnik koji je tada razgovarao sa njim, zaslužan što nije bilo većeg krvoprolića u Splitu.

Pre ubistva se žalio devojci iz Beograda

Tokom suđenja pušten je snimak sa njegovog mobilnog telefona u kom govori priča sa Marijom iz Beograda, koja mu je navodno bila devojka. U sudnici je pušten i snimak sa mobilnog telefona Filipa Zavadlava na kojoj se čuje njegov glasni plač. Snimak je nastao 8. januara 2020. godine, tri dana pre stravičnog ubistva.

- Marija, ja sam s tobom hteo da imam decu - već na početku snimka govori Zavadlav.

S obzirom na to da je snimak sa mobilnog pušten u sudnici, nije se čulo najjasnije.

- Nisam odmah shvatio, upozorila si me na vreme... - govori Zavadlav.

- Zbog brata sam upadao u tuče, išao nožem na mene... Teško je, gledam kako ću ići na brod, znaš koji stres imam Marija, ali neću se predati, šta ću... Nije mi lako, sve moram sam, dosta mi je teško... - čulo se na snimku.

Potom se čuje samo njegov plač, a onda isprekidane rečenice gde Zavadlav u jednom trenutku kaže "moralo je tako biti". Rečenice se često prekidaju plačem i njegovim zapomaganjem.

- Marija, onu sam kapu za tebe pripremio, kad idem opet na brod. U k**** sam ceo, mislim da se ovo neće biti dobro završiti. Marija, šta je ovo? Slomljen san skroz. Marija, gde si? - čulo se kako govori.

Vežbao gađanje?

Policija je u Filipovom mobilnom telefonu pronašla video snimke na kojima se vidi kako na nepoznatom i nenaseljenom mestu puca iz automatske puške, najverovatnije kalašnjikova, u improvizovanu metu – metalnu bačvu s udaljenosti od pedesetak metara.

Kako se navodi, snimak je nastao između 16.17 i 16.30 sati 11. decembra 2019. godine, tačno mesec dana pre masakra. Tužilac Žarko Štrbac istakao je tada da je to pokazatelj da je Zavadlav isplanirao masakr u Splitu do poslednjeg detalja.

"Filip trenira i zafrkava se, dok se moj sin raspada u grobnici"

Nakon završnog ročišta na suđenju Filipu Zavadlavu pre nekoliko dana medijima se obratio Vlado Ožić Paić, otac jednog od ubijenih, Marina Ožića Paića.

- Pitanje koje sam hteo da postavim, a koje mi nije bilo dozvoljeno, bilo je da li je moj sin ikad i na bilo kakav način učinio zlo Filipu Zavadlavu ili bilo kom članu njegove porodice. Ta satisfakcija mi nije pružena, a moj sin je taj odgovor zaslužio, taj odgovor je platio svojim životom - rekao je Ožić Paić, a prenosi portal "24sata"

- Neverovatno, ali tu satisfakciju mi je pružio njegov advokat, koji je kazao da je moj sin nevin te da je poginuo slučajno, izrazio mi je saučešće i ja mu se ovim putem od srca zahvaljujem - dodaje on.

Ožić Paić istakao je da mu je bilo najbitnije da je dokazao da je njegov sin nevin.

- Kako god bilo, iskreno i odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobednik. U ovoj zemlji nema smrtne niti doživotne kazne, da ima pravde dobio bi 50 godina za svakog od njih. Dok on jede, igra se, trenira, zafrkava, moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobnici - zaključio je Vlado Ožić Paić.

"Naša deca trunu u grobu, a on živi bolje nego pre"

Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, rekla je da smatra da današnjom presudom pravda nije zadovoljena.

- Pravda nije zadovoljena, videli smo da je onaj momak iz Solina nedavno dobio 50 godina za ubistvo bračnog para, a Filip 40. Ne znam kako to? Naša mlada deca trunu u grobu, a on lepo sad živi kudikamo bolje nego je pre živeo u svojoj familiji, bilduje, trenira, deblja se, dok oni truju u zemlji - rekla je Torlak.

Ona je za Jutarnji rekla da je Filip "dobio šta je dobio".

- Mislim da je zaslužio. On smatra da nije kriv, stalno je to ponavljao na suđenju. Duša me boli kad to čujem. Jel možete zamisliti kako sam se osećala kad je prošle nedelje rekao da mora da dobije Nobelovu nagradu za mir? Još plačem kad se toga setim. Jesam li zadovoljna ili nisam? Što se mene tiče neka ga sutra puste. Samo želim da se apeluje na današnje mlade da se ostave oružja, jer se bilo kakvi problemi ne rešavaju uzimanjem pravde u svoje ruke, već samo uz pomoć institucija. Ne naslađujem se ovom presudom, Bože sačuvaj! Ja Filipu mogu biti majka. Žao mi je da je do svega došlo... Da su institucije barem malo više vodile brige o porodici Zavadlav uverena sam da se ovo ne bi dogodilo - rekla je Torlak.

Majka ubijenog Jurice je rekla da Zavadlavu ne može nikad oprostiti jer "stalno ponavlja da nije kriv".

- Žao mi je da taj momak tokom suđenja nije kazao što se tačno dogodilo. Ni sad mi nije jasno zašto nije došao na moja vrata ako je nešto bilo. Uveravam vas da bih kao majka preduzela sve da ne dođe do ovog krvoprolića i masakra. Moj je sin ranjen trčao po pomoć nakon što je izrešetan, dozivao me... To su ogromni stresovi i jedna velika tuga koju nosim sama u svoja četiri zida. Samo ja znam kako mi je! Borim se sama sa sobom i nastojim da se suočim s ovom velikom tragedijom koja me je zadesila. Koliko ću to još moći, ne znam... - jecajući je rekla Milena Torlak.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd