Skip to main content
banjaluko

"TRUDNICE ČIM PROKRVARE OTVORE BOLOVANJE" Najsramotniju izjavu o porodiljskom na Balkanu dao je čovek koji ima ČETIRI FUNKCIJE (VIDEO)

Foto:youtube/printscreen/tvk3
Seksističke izjave Marinka Umičevića, tehničkog direktora Tvornice obuće "Bema", koji je, gostujući u emisiji "Stav" TV K3 iz Prnjavora, vređao ginekologe i trudnice, izazvao je oštre reakcije građana na društvenim mrežama, ali i stručne javnosti u Republici Srpskoj.

Umičević, koji je ujedno i odbornik u Skupštini grada Banjaluke, te član glavnog odbora SNSD-a i senator RS, tokom gostovanja u emisiji "Stav" žestoko je vređao ginekologe nazivajući ih najgorim doktorima", jer po njegovom mišljenju trudnicama pre vremena otvaraju bolovanje, piše Srpskainfo.

NOVA INTERNET PREVARA HARA SRBIJOM: Obratite pažnju ako vam stigne OVAKAV MEJL!

HOROR U BIHAĆU: Migrant silovao tinejdžerku! Policija uhapsila Pakistanca

On je, govoreći o padu nataliteta, kritikovao trudnice koje, kako tvrdi, čim zatrudne odmah drugi mesec idu na bolovanje, “što ne doprinosi razvoju poslovnog ambijenta u Srpskoj”.

- To se kod Tite zvala trudnica, a sad ima neki čudni naziv, i ne znam kako se zove. I ona se tretira kao da je posekla prst, kao da je boli grlo. Što bih ja finansirao natalitet - upitao je Umičević.

On se požalio voditelju emisije da trudnice “čim prokrvare otvaraju bolovanje i ne rade po devet meseci”, a potom se porode i odmah ponovo zatrudne, povezujući ponekad i tri trudnoće. Naveo je i da razmišlja o tome da kupi ženama u preduzeću “Bema” antibebi pilule, jer će mu, u protivnom, “propasti fabrika”.

Sporne izjave počinju u videu na 9'25”.

Ona ističe da bi RAK trebao izreći kaznu Umičeviću, jer je u javnom prostoru davao seksističke i uvredljive izjave.

Dotakli dno

Slično mišljenje deli i Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluke, koji kaže da je u ovoj zemlji sve moguće i da svako može da priča šta god hoće, a da ne oseti ikakve posledice za javno izgovorene reči.

- Davno smo dotakli dno. Svako može svašta da priča i da za to ne odgovara. Žalosno je to što i pored ovolikog odlaska ljudi iz naše zemlje, nataliteta koji je u opadanju, mi uopšte nemamo vizije da smo narod u nestajanju. Takve izjave, ma od koga dolazile, degutantne su i skandalozne - smatra Petković.

Stranačka koleginica pravda seksističku izjavu

Umičevićeva stranačka koleginica Snežana Kutlešić-Stević, inače član Gradskog odbora SNSD i odbornica u Skupštini grada Banjaluke, pokušala je da ublaži njegove izjave, navodeći da verovatno nije mislio to što je kazao.

- Što bi moja mama rekla, Marinko "bubne" ponekad i što misli i što ne misli. Mislim da nije razmišljao o onom što je rekao - kazala je Stevićeva, pokušavajući na taj način da opravda Umičevićeve izjave.

Ona ističe da se bez obzira na to od koga takve seksističke izjave dolaze, ograđuje od njih jer nisu primerene.

- Ne podržavam te izjave, jer sam pre svega žena, a onda i majka -  navela je ona.

"Malo se preleteo"

Nešto oštrija bila je Nada Tešanović, predsednica Aktiva žena SNSD i predsedavajuća Veća naroda RS, koja je kazala da takve poruke uopšte nisu dobre, s obzirom na to kakav nam je natalitet i koliko nastojimo da povećamo broj dece u Srpskoj.

-  Ograđujemo se od tih izjava jer znamo da nam je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost s obzirom na to da nam je natalitet svake godine sve manji i manji  -  ističe Tešanovićeva.

Ona dodaje da to što mnogo žena iz TO “Bema” ide na bolovanje jer su u drugom stanju nije problem već pozitivna vest s obzirom na to da se rađaju deca i samim tim povećava natalitet.

- Ne verujem da bi ginekolog napisao bolovanje a da za to nema razloga. Verujem da se Marinko malo preleteo u svojoj izjavi i da nije tako mislio, kako je na kraju ispalo. U svakom slučaju, znamo da troškove porodiljskog ne snosi samo poslodavac, već i Vlada RS, odnosno budžet RS  - zaključuje Tešanovićeva.

Talić bez komentara

Zoran Talić, predsednik Skupštine grada Banjaluke, odbio je da komentariše Umičevićeve izjave, pa je ostala nepoznanica da li će na nekoj od narednih sednica biti zatraženo od direktora TO "Bema" da se javno izjasni o svojim seksističkim izjavama i izvini trudnicama i ginekolozima zbog uvreda koje je izneo na njihov račun.

Sindikat uprave pisao Cvijanovićevoj

Sindikat uprave Republike Srpske traži najoštriju reakciju svih nadležnih organa Republike Srpske zbog seksističke izjave banjalučkog odbornika i direktora Fabrike obuće "Bema" Marinka Umičevića, koji se, kako navode, na robovlasnički način obraća radnicima i budućim majkama zaposlenim u njihovom preduzeću.

Iz Sindikata uprave Republike Srpske su poslali pismo predsednici Srpske, u kome od nadležnih institucija traže da Umičević bude uklonjen iz Senata Republika Srpske i sa mesta savetnika predsednika Srpske.

- Gospodin Umičević sebi daje za pravo da u maniru vrsnog ginekologa procenjuje koja radnica ima potrebu za odlaskom na trudničko bolovanje, a koja je "samo malo prokrvarila" -  navode u pismu.

Iz Sindikata uprave RS navode da će svim radnicama koje se osete ugroženim pružiti besplatnu pravnu pomoć u cilju zaštite materinstva, bez obzira da li su zaposlene u javnom ili privatnom sektoru.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd