Skip to main content
restoran

Turisti, oprez! Restorani brze hrane u Crnoj Gori preplavljeni opasnim mesom iz Brazila!

Foto: Profimedia/ilustracija
Vrlo opasno

Restorani brze hrane u Crnoj Gori preplavljeni su opasnim mesom iz Brazila koje je pre dvadesetak dana stiglo u luku Bar. U Srbiji ovog mesa nema, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Pre četiri dana Albanija i Hrvatka naložile su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila zbog prisustva salmonele. Uprkos upozorenjima inspektorke veterine Mirjane Drašković, ovo mesto ušlo je u Crnu Goru.

- To meso se nalazi na našem tržištu, koristi se u restoranima, proizvodnji prerađevinama, u manjem obimu u maloprodaji, a u sezoni će ga biti još. Nisam uspela da sprečim uvoz jer Uprava za bezbednost hrane daje dozvolu da meso uđe u zemlju – kaže Draškovićeva.

Imaju svoju politiku: Herceg Novi ukida sankcije Rusiji

meso
Foto: Profimedia

U našoj upravi za veterinu kažu da u Srbiju nije ušlo živinsko meso poreklom iz Brazila.

- Proverom informacija sa graničnog prelaza sa Crnom Gorom potvrđujemo da na tom punktu nije bilo uvoza živinskog mesa iz Brazila - kažu u Upravi za veterinu.

Kako se saznaje od Uprave carina, takvo meso legalno ne može da uđe u Srbiju jer je potreban sertifikat veterinarske inspekcije da je ispravno.

Upozorenje VODEĆIH svetskih klimatologa: Hrvatska i BiH bi mogle da postanu PUSTINJE, a EVO ŠTA ČEKA SRBIJU

Da bi se ubila salmonela, trebalo bi da se termički obarađuje bar pola sata 

Miroslav Stojšić, bivši načelnik veterinarske inspekcije, tvrdi kako je i više nego rizično konzumiranje mesa zaraženog salmonelom, kao i da je posebno opsno belo meso.

- Šnicla od belog mesa isprži se za nekoliko minuta, a da bi se ubila salmonela, trebalo bi da se termički obarađuje bar pola sata – rekao je Stojšić.

Kuskus sa piletinom
Foto: Profimedia

Takođe, kazao je da se salmonela može „ubiti“ kuvanjem, ali da posle toga mogu da se oslobode toksini koji mogu da otruju.

- Još je opasnije kad isečete zaraženo meso, pa salmonela ostane na dasci, nožu ili na rukama jer tako najčešće dolazi do zaraza. Dodatni problem je da li je to GMO meso – rekao je Stojšić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd