fbpx
Skip to main content
Makedonija

U Makedoniji počela kampanja za REFERENDUM: Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke?

Foto: Profimedia/ilustracija
Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane

U Makedoniji je danas zvanično počela kampanja za referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju "Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke", koji će biti održan 30. septembra.

Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane, odnosno birače o tome šta sadrži sporazum Makedonije i Grčke i koje su prednosti od ulaska te države u NATO i EU.

Navodi se da će kampanja biti sprovedena u skladu sa standardima za javnu komunikaciju, objektivno i informativno, nepristransno i proaktivno. A u sklaldu sa tim standardima tokom kampanje za referendum radiće i sve vladine službe za odnose sa javnošću.

Makedonija, Grčka
Foto: Profimedia

Odluku o početku kampanje vlada je donela juče, a savetnik vlade za evroatlatnske integracije Bojan Maričić izjavio je da je glas naroda iznad svega, te da je referendum visoko demokratsko pravi i da zato svi, koji su za rešavanje sporazuma sa Makedonije i Grčke i priključene NATO i EU, treba da izađu i da se izjasne.

Ako želimo promene, moramo da doprinesemo tim promenama podržavajući ih u zavisnosti od trenutka, piše danas PortalAlb na albanskom jeziku.

- Referendum se smatra jednim od najvažnjijih načina, kojim se izražava i verifikuje volja naroda i stvarni interes građana. Nikada nismo bili bliže ulasku u NATO i EU - piše ovaj medij.

Dodaje da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija i Sjedinjene Države, podstiču institucije i druge zainteresovane u zemlji, uključujući i opoziciju da podrži referendum o sporazumu sa Grčkom o rešenju spora o imenu.

Referendum se, ukazuje se, inače, može nazvati međunarodnim sporazumom koji rešava probleme između dve države, a zauzvrat građani Makedonije osvajaju svoju evropsku i evroatlantsku budućnost. Otvaranjem ovih vrata, navodi portal, značiće napredak Makedonije.

Mladima mora biti vraćena mogućnost da doprinesu svojoj zemlji, tako što će reći "ne" nepravdi.

Makedonija
Makedonija
Foto: Profimedia

PortalAlb piše da građani nemaju šta da biraju, odnosno da izjašnjavanje "za" nema alternativu.

Nema, kažu, bolje prilike od članstva Makedonije u NTO i EU.

- Iskoristite priliku. Neka ovaj referendum bude ozbiljan politički potez s ciljem eliminacije krize u političkim institucijama u zemlji. Razvoj je otvorio vrata i dao nadu svim građanima za bolju buduc?nost za našu zemlju, ekonomsku stabilnost i jednaku pravdu za sve građane Makedonije - navodi ovaj medij.

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd