fbpx
Skip to main content
Zagreb

U OVOM GRADU CENE NEKRETNINA LUDUJU: Skoro duplo veće nego pre deceniju!

Foto: Profimedia
Cene nekretnina u Hrvatskoj skočile su skoro dvostruko

U periodu od 2010. do drugog tromesečja 2020. godine stanarine u Evropskoj uniji porasle su 14 odsto, a cene kuća i stanova 25 odsto.

Cene nekretnina u Hrvatskoj, za petinu su skuplje nego 2010. godine, a rast cena počeo je pre pet godina.

Analitičar Hrvatske narodne banke Davor Kunovac ističe da su cene nekretnina u Hrvatskoj nakon višegodišnjeg pada počele ponovo da rastu tokom 2015. i da su do drugog tromesečja 2020. godine, u odnosu na 2015. godinu, porasle oko 29 odsto.

HRVATSKI NAUČNI SAVET NA NOGAMA: Biće 2.000 zaraženih dnevno!

HRVATSKI NAUČNI SAVET NA NOGAMA: Biće 2.000 zaraženih dnevno!

U CRNOJ GORI SVE OŠTRIJE: Ponovo uvode zabranu kretanja, virus uzeo maha

U CRNOJ GORI SVE OŠTRIJE: Ponovo uvode zabranu kretanja, virus uzeo maha

TRAGEDIJA U CRNOJ GORI: Devojka (19) poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u mestu Donji Kokoti

TRAGEDIJA U CRNOJ GORI: Devojka (19) poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u mestu Donji Kokoti

Pri tome su cene u Zagrebu zabeležile rast od 42odsto, na Jadranu 26 odsto, dok je u ostalim delovima Hrvatske kvadrat stambenog prostora poskupeo 13 odsto.

Cenovni bum nije zaustavljen ni tokom pandemije i karantina pa je tako Hrvatska zabeležila snažniji godišnji rast cena stambenih nekretnina u drugom tromesečju u odnosu na prosek EU.

Snažniji talas poskupljenja počeo nakon što je država od 2017. godine uvela subvencije za stambene kredite.

Od 2017. do kraja 2019. godine država je subvencionisala kredite za više od 9.400 porodica, a ove godine bi u taj krug moglo da dođe dodatnih 5.000 kupaca.

Zagreb
Foto: Profimedia

Rezultati istraživanja sugerišu da je u 2017. godini, u trenutku uvođenja prvog APN-ova programa, u Hrvatskoj došlo do dodatnog ubrzavanja rasta cena nekretnina u odnosu na spomenuta zajednička kretanja u EU.

-Rast koji je prethodio tom razdoblju očito nema veze sa subvencijama. Sveukupno, očito je da su subvencije imale učinak na povećanje cena nekretnina, ali on nije bio dominantan- rekao je Kunovac.

Hrvatski statistički zavod ističe da su u odnosu na prvi kvartal ove godine cene novih stambenih objekata od početka aprila do kraja juna bile više 3,4 odsto, dok su cene postojećih stambenih objekata zabeležile rast za 1,6 odsto.

Međutim, taj rast je bio blaži nego ranije pa je u Zagrebu zabeleženo usporavanje rasta na godišnjem nivou 12,6 na 8,7 odsto, dok je na Jadranu zabeleženo blago ubrzavanje rasta cena koje je iznosilo 5,9 odsto.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light snow
-3 Beograd