fbpx
Skip to main content
Gavrilova kuća

U rodnom Obljaju živi Gavrilo Princip i piše pesme, a žali samo jedno (VIDEO)

Foto: RTRS Printscreen
Selo Obljaj kod Bosanskog Grahova nadaleko je poznato po Gavrilu Principu.

Na njegovom rodnom imanju je spomen kuća, koja je obnovljena prije pet godina. Danas u Obljaju živi jedini potomak Principove loze.

Gavrilo Princip je bio LUDO ZALJUBLJEN u ovu ženu, a krio je to: Otkrivena NAJVEĆA TAJNA srpskog junaka

Gavrilo Princip je bio LUDO ZALJUBLJEN u ovu ženu, a krio je to: Otkrivena NAJVEĆA TAJNA srpskog junaka

Gavrilo Mile Princip danas, kako kaže, živi na temeljima srpske istorije. Ime i prezime koje nosi za njega su privilegija, ali i obaveza.

- Gavrilo je za mene jedna velika obaveza, njegovo samo ime i prezime su velika obaveza koju moram časno da čuvam - kaže on.

Planinar, koji u sebi nosi umetničku crtu, za razliku od slavnog pretka kojeg istorija često opisuje kao strastvenog čitaoca, savremeni Princip, otišao je i korak dalje.

- Pišem i prozu i poeziju, a do sada sam objavio četiri knjige pesama. U pripremi je i monografija o Gavrilu, a završio sam i roman "Gavrilov Gavran" - kaže on.

Potomak Gavrila Principa: Moj stric je ubio tiranina (FOTO)

Potomak Gavrila Principa: Moj stric je ubio tiranina (FOTO)

Ime, prezime i potomstvo u životu mu nisu doneli povlastice, ali ga zato neugodnosti nisu mimoišle. Priseća se kako su ga jednom, sasvim slučajno, legitimisali u Hrvatskoj. Međutim, svoje poreklo i pretka uvek je branio istinom i britkim jezikom.

- Kada su gledali ličnu kartu jedan je rekao "Ljudi dođite da vidite ko nam zemlju gazi", pa me je onako gledajući pitao "Je l` onaj tvoj ubio kralja Aleksandra?". Ja kažem "Ma kakvi moj ubio kralja Aleksandra, moj je ubio vašega, pa ste vi iz revolta ubili kralja Aleksandra - priča Gavrilo.

Gavrilo verno sakuplja stare predmete Principove porodice koji su uspeli da odole zubu vremena. Čuva ih na rodnom ognjištu poznatog pretka, koje se nalazi odmah uz njegov dom, a na kojem je 2014. godine po treći put obnovljena Principova kuća.

Obljaj danas obilaze i retki turisti kojima se Gavrilo rado nađe na usluzi i govori o istoriji. Žali samo jedno Princip, što je za razliku od istorije, Obljaj danas gotovo pust. Dečiju graju i nestašluke sada su zamenili muk i tišina.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd