fbpx
Skip to main content
Policija

UBILI ga jer je pisao o TERORU nad SRBIMA: Strašna sudbina novinara Božanovića

Foto: Srbija Danas
Veruje se da je prepoznao makar jednog ubicu

Izveštaji o teroru nad Srbima u BiH ga koštali glave! Jadranko Božanović mučki je ubijen 10. septembra 1995. godine kada su mu dve osobe u vojničkim uniformama pucale direktno u galvu! Ubijen je na kućnom pragu u Zavidovićima u Bosni i Hercegovini. 

Kako je ubijen otac Ognjena Amidžića: Iz zasede u njega i tv ekipu sasuli 300 metaka

RAFAL ga je sprečio da pošalje IZVEŠTAJ: Detalji smrti novinara Milana Žegarca u VUKOVARU

Policija BiH
Foto: Profimedia

Zoran Mihailović, beogradski grafički dizajner, koji je Jadranka poznavao iz studentskih dana, kaže da je bio drugarčina i novinarčina. 

- U Beogradu je studirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Odmah se svrstao među one što imaju urođeni novinarski nerv i pred kojima je velika žurnalistička karijera. Odmah su ga zapazili i dobio je priliku da radi na razglasuu studentskom gradu u Beogradu, što je bila želja mnogih studenata. Istovremeno je počeo da objavljuje prve tekstoveu listu "Student", što je takođe bilo prestižno - kaže Zoran mihailović u knjizi "Nebeska redakcija". 

Posle završetka studija novinarstva, pored poziva većih bogradskih listova, odlučio je da prihvati mesto glavnog urednika lista "Mladi istraživači Srbije". 

- Ludih 90-ih nije podlegao senzacionalizmu. Ostao je posvećen listu, gde je davao celog sebe. Međutim, pred kraj rata u Bosnini je odoleo ponudi da se vrati u rodni kraj i postane glavni urednik Radio Zavidovića - kaže Jadrankov drug Zoran. 

Pištolj
Foto: Profimedia/ilustracija

Kasnije se saznalo da su u Jadranka pucale dve osobe u vojnim uniformama. Policija je utvrdila da je jedna ubica imao pištolj kalibra 7,62 milimetara, a drugi "škorpion".  Ubistvo se dogodilo na vratima njegovog stana, oko ponoći u Zaovićima. Kada je otvorio vrata, ubice su mu pucale pravo u glavu!

- Te večeri je radio na radiju do kasnih sati. Veruje se da je prepoznao makar jednog od ubica, jer nikada nije otvarao vrata nepoznatim ljudim! - objavilo je sarajevsko "Oslobođenje". 

Istragu o ubistvu preuzeo je Centar službe bezbednosti, koju je vodio političar Šefik Džaferović, da bi ubrzo posle toga otišao na funkciju u više bezbednosne strukture BiH. 

 

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd