fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

Urotili se protiv Dodika i Srpske: Burna reagovanja na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Foto: Profimedia
Zapad i Sarajevo nastavljaju sa svojom prljavom igrom

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koja je kasno noćas usvojena na sednici skupštine RS, izazvala je burna reagovanja domaćih i stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini. 

Dodik optužio opoziciju u RS: Zajedno sa strancima kontinuirano rade na destabilizaciji države

NATO O PROGLAŠENJU VOJNE NEUTRALNOSTI SRPSKE: Mi nastavljamo saradnju sa BiH

Milorad Dodik pozdravlja Treći pešadijski puk
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Milorad Dodik

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu. 

- Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovde uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak - rekao je Dodik. 

Ispovest rođake Ratka Mladića: Zarobili su me zbog prezimena, radili su mi šta su hteli

Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Bakir Izetbegović

Sa druge strane, iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića poručeno je da pomenuta rezolucija koju je usvojila NS RS u "krnjem sastavu", bez opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet "antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS".

Izetbegović takođe kaže da rezolucija navodno ne može da ima nikakve pravne posledice, jer spoljna politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta i podseća da je Predsedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredeljenje za pristupanje NATO-u te podnelo formalni zahtev za pristupanje MAP-u.

Nakon drame, ipak nastavljena sednica Narodne skupštine u RS

Igor Crndak
Foto: Profimedia

Igor Crndak

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je priča u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS predizborna "predstava" podsetivši da u BiH postoji konsenzus za pristupanje EU, ali ne i za punopravno članstvo u NATO.

- Stranke iz RS nisu za to da BiH bude član NATO i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne menja - zaključio je Crnadak. 

NATO
Foto: Profimedia

NATO

Severnoatlantski savez ne tera nikoga da se pridruži Savezu, odgovoreno je danas medijima iz NATO štaba u Sarajevu na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS. 

Frka u RS: Opozicija udaljena iz skupštine, neizvestan nastavak

Panorama grada Sarajeva
Foto: Profimedia

Ambasada SAD u Sarajevu

Povodom usvajanja rezolucije iz Ambasade SAD u Sarajevu navode ona navodno nije u nadležnosti skupštine RS i da je prema Dejtonskom sporazumu navodno spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Iz Ambasade su takođe dodali da bi se bilo kakav budući dijalog o tom pitanju trebalo odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou, prenosi Fena.

Valentin Incko
Foto: Profimedia

Valentin Incko

Da je spoljna politika u navodnoj isključivoj nadležnosti državnih institucija poručio je i visoki predstavnik Valentin Incko koji je dodao da "Dejtonski sporazum i Ustav imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NS RS".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd