fbpx
Skip to main content
Ustaša

Ustaše SPASAVALE srpsku decu?! Budalaština proustaškog publiciste ŠOKIRALA region

Foto: Facebook/Roman Leljak/Profimedia/Ilustracija
Revizija prošlosti na najgori mogući način

Jedan od brojnih samozvanih "istraživača" dešavanja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj Roman Leljak, kojeg ultradesni portali predstavljaju kao "slovenačkog publicistu i istraživača Udbinih arhiva", tvrdi da je na hiljade srpske dece na Kozari nastradalo zbog "partizanskog i četničkog ustanka".

Za njega su ustaše spasioci srpske dece, a "dom u Jastrebarskom", u koji su dovođene hiljade srpskih siročića mesto gde su oni "zbrinuti" kod časnih sestara.

Jedan od proustaških "istraživača" tvrdi da su priče o mučenju i umiranju srpske dece zbog ustaških nedela - "grozna laž".

Pošto su Srbi, podeljeni na partizane i četnike, ratovali jedni protiv drugih, srpski mališani sa Kozare našli su se u šumama, a kako je u to doba na Kozari bilo hladno, mnogi su se razboleli, piše ovaj revizionista, kojeg citiraju mnogi portali u Hrvatskoj.

Srpska deca u koncentracionom logoru Jasenovac (NDH).
Foto: Profimedia

On na kraju napominje da je "svega 17 odsto" mališana umrlo u tim "domovima" u NDH, a da su ostali spaseni. Tako su nakon masovne i svakodnevne negacije zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, veličanja NDH i falsifikovanja njenog nacističkog karaktera, te pravnog ozvaničenja nekih ustaških simbola, poput pozdrava "Za dom spremni!", brojni desničarski portali počeli da negiraju i zločine na Kozari.

Prema tim "tumačenjima", Srbi su sami izazvali rat na Kozari, pa su se ubijali između sebe, popalili ogroman broj sela, ubili hiljade civila i sami bili odgovorni za pogrom sopstvene dece.

Jedan broj istoričara u Hrvatskoj i regionu konstatuje da su ustašizacija i revizija istorije poodmakli, te da hrvatska vlast pere ruke od neoustaškog sentimenta koji se uselio u hrvatsko društvo i medija.

Zanimljivo je da je proustaški istoričar Leljak 2008. godine u Sloveniji osuđen za ostvarenje protivpravne koristi od 960.000 evra na štetu 448 slovenačkih klijenata, a takođe je oštetio jednu austrijsku banku za 54.000 evra. Leljak se služio podacima klijenanta, krivotvorio njihove potpise i podizao kredite na njihovo ime i tako stvorio protivpravnu korist. Za oba je kaznena dela dobio jedinstvenu kaznu zatvora od tri i po godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Sram vas bilo's picture

Sram vas bilo

Sacuvaj me Boze...spasavali srpsku decu. Zato je moj stric od sest meseci otrgnut od majke i umro od gladi...a ona poslata na prinudni rad u Hundsfeld. Tako su spasavana srpska deca😡

0 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd