fbpx
Skip to main content
Ustaša

Ustaše SPASAVALE srpsku decu?! Budalaština proustaškog publiciste ŠOKIRALA region

Foto: Facebook/Roman Leljak/Profimedia/Ilustracija
Revizija prošlosti na najgori mogući način

Jedan od brojnih samozvanih "istraživača" dešavanja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj Roman Leljak, kojeg ultradesni portali predstavljaju kao "slovenačkog publicistu i istraživača Udbinih arhiva", tvrdi da je na hiljade srpske dece na Kozari nastradalo zbog "partizanskog i četničkog ustanka".

Za njega su ustaše spasioci srpske dece, a "dom u Jastrebarskom", u koji su dovođene hiljade srpskih siročića mesto gde su oni "zbrinuti" kod časnih sestara.

Jedan od proustaških "istraživača" tvrdi da su priče o mučenju i umiranju srpske dece zbog ustaških nedela - "grozna laž".

Pošto su Srbi, podeljeni na partizane i četnike, ratovali jedni protiv drugih, srpski mališani sa Kozare našli su se u šumama, a kako je u to doba na Kozari bilo hladno, mnogi su se razboleli, piše ovaj revizionista, kojeg citiraju mnogi portali u Hrvatskoj.

Srpska deca u koncentracionom logoru Jasenovac (NDH).
Foto: Profimedia

On na kraju napominje da je "svega 17 odsto" mališana umrlo u tim "domovima" u NDH, a da su ostali spaseni. Tako su nakon masovne i svakodnevne negacije zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, veličanja NDH i falsifikovanja njenog nacističkog karaktera, te pravnog ozvaničenja nekih ustaških simbola, poput pozdrava "Za dom spremni!", brojni desničarski portali počeli da negiraju i zločine na Kozari.

Prema tim "tumačenjima", Srbi su sami izazvali rat na Kozari, pa su se ubijali između sebe, popalili ogroman broj sela, ubili hiljade civila i sami bili odgovorni za pogrom sopstvene dece.

Jedan broj istoričara u Hrvatskoj i regionu konstatuje da su ustašizacija i revizija istorije poodmakli, te da hrvatska vlast pere ruke od neoustaškog sentimenta koji se uselio u hrvatsko društvo i medija.

Zanimljivo je da je proustaški istoričar Leljak 2008. godine u Sloveniji osuđen za ostvarenje protivpravne koristi od 960.000 evra na štetu 448 slovenačkih klijenata, a takođe je oštetio jednu austrijsku banku za 54.000 evra. Leljak se služio podacima klijenanta, krivotvorio njihove potpise i podizao kredite na njihovo ime i tako stvorio protivpravnu korist. Za oba je kaznena dela dobio jedinstvenu kaznu zatvora od tri i po godine.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd