scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Republika Srpska obeležava 26. rođendan: Na svečanoj akademiji Dodik najavio - DONOSIMO NOVI USTAV (FOTO/VIDEO)

09.01.2018. 11:10 19:03
Piše:
Srbija Danas
Dan Republike Srpske
Dan Republike Srpske / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić
Nizom manifestacija počinje defile u Banjaluci

Republika Srpska danas obeležava 26. godišnicu postojanja, a Dan Republike će biti obeležen nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, kao i brojne zvanice iz regiona i sveta. Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH.

17.54 - "Proslavom Dana Srpske šaljemo poruku mira"

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas na Dan Srpske da obeležavanje tog datuma nije usmereno ni protiv koga, već da se tako šalje poruka mira.

- Obeležavamo 26. put Dan Srpske, počeo taj dan da se slavi u miru i hvala Bogu i danas ga obeležavao u miru. Ovo nije usmereno ni protiv koga, ovo je podrška onima koji su imali viziju kada su donosili odluke o osnivanju Srpske, to je jednostavno dan rođenja. To je nešto što ne birate, datum svog rođenja, ali ga posle obeležavate celog života - rekao je Čubrilović.

17.30 - Ivanić: Osporavanje Dana RS ne može imati rezultat 

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da oni koji osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske treba da shvate da je to posao koji ne može imati rezultat i da će srpski narod uvek znati da ceni ovaj datum, jer je tada dobio institucije koje ga čuvaju i obezbeđuju njegovu ravnopravnost na prostoru BiH. 

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić / Izvor: Profimedia

16.31 - Patrijarh Irinej se obratio prisutnima povodom Dana Republike Srpske

Patrijarh srpski Irinej se u svom govoru povodom Dana Republike Srpske osvrnuo na ulogu Vučića i Dodika u očuvanju KiM i RS...

Posle nade da ono što o Kosmetu misle crkva i narod, misli i naš predsednik i izjave mitropolita Amfilohija da se boji da Vučićeva politika vodi izdaji, patrijarh Bogu zahvaljuje na Vučiću!

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Blagodarimo što je (i Republici Srpskoj) podario čoveka koji se lavovski bori za svoj narod posebno za mučeničko i stradalno KiM. Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono ali mi vidimo koliko se sa svojim saradnicama bori da sačuva taj najvsetiji deo naše zemlje, taj naš Jerusalim, Palestinu, našu svetu zemlju - rekao je patrijarh srpski Irinej u svom obraćanju u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

15.53 - Dodik: Uskoro donosimo novi Ustav

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će uskoro biti donet novi Ustav Srpske i poručio da niko ne može da im zabrani pravo na referendum.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valic

- U narednom periodu ćemo na referendumu doneti u novi Ustav Republike Srpske, koji je već delom napisan i usklađuje se sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Više o tome čitajte KLIKOM OVDE. 

15.00 - počela Svečana akademija, beseda Lazara Ristovskog zagrmela salom

- Danas ne slavimo samo 26 godina Srpske. Slavimo i 1026. godinu Nemanjićke državnosti o kojoj mnoge zapadne sile, koje nas uče demokratiji, mogu samo da sanjaju. Drina ne deli Srbe. Ne može niko da zabrani Srpskoj da zagrli Srbiju. Nije ljudski ni civilizacijski držati ljude u kući u kojoj ne mogu da žive. Sigurna kuća za Srpsku je Srbija - rekao je Ristovski.

On je naglasio da su "zaboravili na narodnu izreku da ljubav ne poznaje granice".

Svečana akademija- Republika Srpska
Svečana akademija- Republika Srpska / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Slobode za srpski narod nema dok se Srpska i Srbija ne spoje u jedno. Zar je to toliko teško reći? Zato, kada dođete kući na društvenim mrežama stavite status: “Srpska je zaljubljena u Srbiju. Srbija voli Srpsku" - naveo je srpski glumac.

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija zna da je narod Srpske uvek uz nju, baš kao što se Srbija raduje uspesima RS.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Poštujemo teritorijalni integritet naših suseda, ali volimo Srpsku, volimo svoj narod i to niko ne može da nam zabrani. Drina je reka koja spaja. Srećann vam rođendan - rekao je on.

13.20 - Na kraju svečanosti okupljenima se obratio Milorad Dodik

- Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Srpski narod danas ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku - rekao je Dodik i zahvalio Srbiji što je i danas kao i uvek sa Srpskom.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Printscreen/ Facebook/RTRS

Dodao je da „mi uvek želimo da budemo jedno“. Uz poruku da je Srpsku nemoguće ukinuti, podsetio je da je za slobodu Srpske živote dalo oko 30.000 njenih građana.

- Položili su živote za naše pravo da ovde stojimo- rekao je Dodik i zahvalio se svima koji su se borili i izborili za Srpsku.

13.15 - Svečanosti prisustvovali Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, kao i porodica Karađorđević

Porodica Karađorđević
Porodica Karađorđević / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

12.55 - Počeo svečani defile

U svečanom defileu posle zastavnog voda, koji je formiran od službenika Počasne jedinice, prolaze ešaloni prvo pripadnika antiterorističke jedinice koji nose maskirne uniforme, zatim ostali pripadnici devet ešalona policijskih uprava Republike Srpske.

Defile je krenuo sa Trga Krajina, a među učesnicima su i ešalon Boračke oragnizacije Srpske, kao i mešovite mirnodopske jedinice vetarana RS, studenata koji nose veliku zastavu Srpske i ešalon Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasaca, sportskih klubova, civilnih institucija...

12.00 - Jake policijske snage na ulicama Republike Srpske

Na ulicama jutros ima veoma malo ljudi, a većina entitetskih funkcionera trenutno prisustvuje liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a rečeno je da će proslavu neustavnog Dana RS-a osiguravati blizu 500 policajaca i da se na svečanom defileu na Trgu Krajine očekuje dolazak dve hiljade ljudi.

Policijske patrole MUP-a RS raspoređene su na svakih 200 metara od ulaza u Banjaluku, a najviše ih je raspoređeno oko sportske dvorane Borik i Trga Krajine gde će biti održane centralne svečanosti. 

Na ulicama Banjaluke istaknute su zastave, a na ulazu u Republiku Srpsku postavljeni su i plakati sa porukama "Srećan nam rođendan, Republiko Srpska" i "Svojim korakom".

11.50 - Širom Republike Srpske upriličene svečanosti

Mladi u Srebrenici takođe obeležavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske. Dvadesetak omladinaca iz Srebrenice, uglavnom omladine stranke SNSD-a, okupilo se ispred Poslovnog centra Srebrenica, kako bi u 11 sati obeležili 9. januar kao Dan RS-a širenjem zastave RS-a, kao i intonacijom himne. Proslave će biti upriličene u gradovima i optištinama širom Republike Srpske. Tu spadaju Višegrad, Zvornik, Kozarska Dubica, Vlasenica, Trebinje...

Srpska zastava
Srpska zastava / Izvor: Profimedia

 

11.10 - Milorad Dodik odlikovao Tomislava Nikolića

- Moj najveći izazov je bila rezolucija o Srebrenici i znao sam da ako dođe do glasanja da RS neće imati velike šanse- rekao je Nikolić, dodajući da od srca Republici Srpskoj želi samostalnost i nezavisnost.

Predsednik Republike Srpske je odlikovao još i bivšeg gradonačelnika Prijedora, Marka Pavića, gradonalelnika Bijeljine Miću Mićića, Johana Gudenusa, zamenika gradonačelnika Beča, reditelja Emira Kusturicu, posthumno Ljubišu Savića Mauzera, ruski motoklub “Noćni vukovi”, direktora Fonda PIO RS Mladena Milića, posthumno Draga Tadića - bivšeg poslanika u NSRS, KUD "Slavko Mandić" Laktaši, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, Savez slepih RS, Pištalo Vladimira, književnika iz SAD, Humanitarnu organizaciju "Srbi za Srbe" iz Beograda...

Republika Srpska TUŽI NATO zbog bombardovanja: Srbi sada imaju KRUNSKI DOKAZ protiv alijanse

10.30 - U Laktašima svečano otvoren trg "9. januar"

- Republika Srpska je prvi državni oblik koji imaju Srbi sa ove strane Drine. Ovo je prvi put da imamo mogućnost da svoj patriotizam iskažemo ne samo prema Srbiji, nego i prema Srpskoj - rekao je Dodik obraćajući se okupljenim građanima u Laktašima.

10.20 - Zastava sa likom Ratka Mladića

 

Na ulicama grada na Vrbasu su tokom proslave zabeleženi različilti rekviziti među kojima je i zastava sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića kojeg je Haški tribunal 22. novembra osudio na doživotni zatvor.

10.00 - Dodik zahvalio predsedniku Srbije na čestitkama

- Aleksandar Vučić me je jutros nazvao i čestitao obeležavanje ovog velikog dana, a građanima Republike Srpske je uputio telegram. Odnosi između naše dve zemlje su odlični i nikad bolji.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Više o tome šta je predsednik Vučić poželeo građanime Republike Srpske možete pročitati OVDE.

09.20 - Vučić čestitao Miloradu Dodiku Dan republike: Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku

- U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Više o tome možete pročitati OVDE.

09.00 - Program današnje proslave

Protokolom je predviđeno da obeležavanje počne u 10.00 časova programom za decu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dečijem pozorištu Republike Srpske. U 10.30 časova predviđena je dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova svečani defile na Trgu Krajine, koji će prenositi Televizija Republike Srpske. Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani "Borik" sa početkom u 14.00 časova. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dečijeg pozorišta.

 

Piše:
Srbija Danas
09.01.2018. 11:10 19:03