broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IZBORI U BiH: Dodik izdominirao, Čović priznao poraz, Džaferović proglasio pobedu!

07.10.2018. 07:05 21:21
Piše:
Srbija Danas
Građani su birali novu vlast.

U Bosni i Hercegovini održani su izbori, osmi po redu na svim nivoima vlasti od proglašenja nezavisnosti te države 1992. godine. Pravo glasa imalo je 3.278.908 birača, koji su odlučivati između 7.497 kandidata, iz 128 političkih subjekata, koji su u trci za jedan od 518 mandata.

Građani BiH birali su članove Predsedništva BiH, predstavnike za Predstavnički dom BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Predsednika i Potpredsednika Republike Srpske, i predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za Skupštine kantona u Federaciji BiH.

Tačno u 19 sati zatvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine. Na više od 6.000 biračkih mesta građani su birali novu vlast.

Milorad Dodik pobedio je na izborima ubedljivim rezultatom. 

Sa 85,6 odsto obrađenih mesta Dodik ima 320.896, a Ivanić oko 250.000 glasova, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Preliminarne rezultate izbora možete videti i klikom OVDE.

Pogledajte kako je proteklo glasanje i ceo izborni dan u Bosni i Hercegovini blogu Srbijedanas.

01:15 - CIK potvrdio: Dodik, Komšić i Džaferović novi članovi Predsedništva BiH

Prema do sada obrađenim glasovima Milorad Dodik  je osvojio  55,15 odsto glasova građana, a Mladen Ivanić 41,98 odsto.

Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije, rekao je da oficijelni podaci pokazuju da je odziv birača na nivou BiH bio 53,36 odosto, u RS više od 57 odsto.

Za člana Predsedništva, na osnovu podataka sa 43,42 odsto glasačkih mesta, gde je glasalo 741.599 glasača, uz izuzetno mali broj nevažečih listića.

Šefik Džaferović je osvojio više od 1000.000 glasova i ubedljivo vodi za bošnjačkog člana Predsjedništva BIH.

Željko Komšić je osvojio više od 49 odsto od prebrojanih broja glasova.

01:05 - "Republika Srpska ima novu predsednicu!"

"Republika Srpska ima predsednicu", rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Opšrinije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

00:52 - Željka Cvijanović proglasila pobedu: Razlika je više od 28.000 glasova, to je nedostižno!

- Očekujem da će broj u glasovima rasti. Želim svima da se zahvalim. Ponosna sam i zadovoljna što je već sad vidljiva velika razlika i nadam se da će samo rasti. Radim za Republiku Srpsku! Ovo je priznanje naporima koje sam uložila radeći sa narodom - rekla je Željka Cvijanović.

Istakla je da govori o podacima nakon 74 posto obrađenih glasova. 

- Razlika je nedostižna. A koliko, to ću objasniti ilustracijom prošlih izbora kada sam izgubila u trci za člana Predsedništva BiH za šest hiljada glasova, a sada dobila 28.500 glasova više - rekla je ona.

Opšrinije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

00:45 - Dodik izdominirao u Banjaluci

SNSD je saopštio da je u Banjaluci pobedio Milorad Dodik sa osvojenih 51 odsto, a njegov protivkandidat 49 odsto.

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidata SNDS-a Dodik, na osnovu 36,7 odsto obrađenih glasova, osvojio je 55,15 odsto glasova, a Mladen Ivanić iz Saveza za pobedu 41,98 odsto glasova, saopštio je CIK.

00:33 - Veselje u štabu SNSD-a

U štabu SNSD-a uveliko se slavi, a Milorad Dodik se dohvatio mikrofona i zapevao pesmu „Ne može nam niko ništa“!

Opširnije o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

00:15 - Komšić: Poruka za sve Hrvate - ja sam vaš predsednik!

Lider Demokratskog fronta Željko Komšić obratio se javnosti nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora u kojima je objavljeno da uverljivo vodi ispred predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda.

- Želim da pozdravim sve ljude koji su mi ukazali poverenje. Čestitam svim kandidatima na ostvarenom rezultatu. Moja poruka svim građanima BiH od nekog ko je budući član Predsedništva BiH: Ja sam tu da služim svim građanima BiH, bez obzira na to jeste li glasali za mene ili ne. Moja poruka Hrvatima je da nemate nikakvog razloga za strah, ja sam vaš predsednik - poručio je Komšić. 

23.39 - Od prebrojanih 85 odsto glasova, za mene je glasalo 56 odsto birača, rekao je Milorad Dodik.

– Ne može im pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada. Ova pobjeda je čista kao suza – istakao je on, proglasivši pobjedu u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

23.20 – Čović priznao poraz

Dragan Čović je nakon prvih izbornih rezultata vidno razočaran činjenicom da su Bošnjaci masovno glasali za Željka Komšića.

– Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike. To je put nazadovanja, to nije evropski put – istakao je on, prećutno priznavši poraz u trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

23.16 - Džaferović proglasio pobedu

Šefik Džaferović (SDA) je objavio pobedu na izborima za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

23.08 - Sa 85,6 odsto obrađenih mesta Dodik ima 320.896, a Ivanić oko 250.000 glasova, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

23.00 - Dodik prešao 300.000 glasova

Prema podacima SNSD-a na obrađenih 81,84 odsto biračkih mesta Milorad Dodik je osvojio 303.904 glasova, a Mladen Ivanić 241.051 glasova.

22.58Dodik je ubedljivo pobedio, a evo šta se dešava sa ostalim kandidatima za Predsedništvo BiH

22.31 Obrađeno 73,97 odsto biračkih mesta, trend isti

Na osnovu 73,97 odsto obrađenih biračkih mesta, Dodik je osvojio 263.036, a Ivanić 209.914 glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH. Nakon obrađenih 17 odsto biračkih mesta, Željka Cvijanović je osvojila 35.581 glas na mestu za predsednika RS, a Govedarica 29.637 glasova.

22.21 Ko je bošnjački član Predsedništva BiH

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora, bošnjački član Predsedništva BiH biće Šefik Džaferović. Više o njemu čitajte klikom OVDE.

22.06 Vode Milorad Dodik i Željka Cvijanović 

SNSD na osnovu 72 odsto biračkih mesta otkrio da je Dodik osvojio 55 - 56 odsto glasova, Ivanić 44 na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, te da Željka Cvijanović vodi sa 55 odsto glasova na izborima za mesto predsednika RS.

21.59 Dodik osvojio više od 60 odsto glasova

Na 25 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik osvojio 60,17 odsto glasova, a kandidat SzP Mladen Ivanić 39,56 odsto. Na izborima za predsednika Srpske - prema podacima DNS-a, vodi Željka Cvijanović.

21.52 - Prema prvim rezultatima, kaže Kovačević, na osnovu do sada prebrojanih 20 odsto glasačkih listića, Dodik vodi sa 58 odsto glasova građana RS

Prema rečima Kovačevića, protivkandidat Mladen Ivanić ima oko 40 odsto glasova. Kovačević je zahvalio i čestitao svim građanima koji su izašli na izbore i glasali za kandidate SNSD, s obzirom na to da je ovo, kako je rekao, bila jedna od najprljavjih kampanja. 

Pošto Dodik ubedljivo vodi očekuje se uskoro da proglasi pobedu!

21.08 Izbori bili fer i korektni

- Izbori su bili izuzetno fer i korektni - rekao je u javljanju uživo predsednik CIK BiH Branko Petrić.

Glasalo je 53,26 odsto od ukupnog broja birača, ali se očekuje da bude oko dva procenta glasača više onda kada konačni rezultati budu proglašeni.

20.59 Trend vođstva SNSD se nastavlja

- Trend koji smo najavili se održava. Podaci sa nešto preko 39 odsto obrađenih biračkih mesta za Predsedništvo BiH govore da Dodik ima oko 57 odsto glasova, a njegov protivkandidat Ivanić oko 43 odsto. Verujemo da će taj trend da se održi i da ćemo vrlo brzo moći da proglasimo pobedu.

portparol SNSD Radovan Kovačević
portparol SNSD Radovan Kovačević / Izvor: Foto: Facebook/@snsd.milorad.dodik

U ovom trenutku imamo oko pet odsto prebrojanih glasova za predsednik RS i naš kandidat Željka Cvijanović ima oko 56 odsto glasova - rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

20.50 Dodik osvojio natpolovičnu većinu glasova

Na osnovu 20 odsto obrađenih mesta, SNSD je objavila da je Milorad Dodik na izborima u BiH osvojio preko 58,8 odsto glasova, dok je Mladen Ivanić osvojio preko 40 odsto.

20.27 Dodik ubedljiv i u Prijedoru

Prema navodima medija, Dodik ubedljivo vodi i u Prijedoru.

20.26 Prvo oglašavanje iz štaba SNSD

Portparol SNSD se nada vrlo skorom proglašenju pobede.

- Mi očekujemo da će rukovodstvo naše stranke biti vrlo brzo u štabu. Ljudi koji su prethodne četiri godine vredno radili, večeras žele da proslave pobedu.

On je dodao da se glasovi brzo prebrajaju, te da se novim rezultatima nada uskoro.

20.15 Dodik vodi sa 65 odsto glasova

Prema saznanjima Srpskainfo, u izborni štab SNSD su stigli podaci sa sedam odsto obrađenih biračkih mesta, a prema tim podacima Milorad Dodik vodi sa 4.000 glasova razlike u odnosu na Mladena Ivanića. Kada je u pitanju grad Banjaluka u pitanju, 65 odsto ima Dodik, a Ivanić 33 odsto.

20.12 Prvi rezultati glasanja

Prema navodima medija, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odneo je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, zatim za člana Predsedništva BiH i predsednika Republike Srpske.

Kako se navodi, stranka na čijem je Dodik čelu sama ima više od 30 odsto glasova. Podaci su zasnovani na uzorku iz Banjaluke.

20.08 Dodik uveren u pobedu

Aktuelni predsednik RS i srpski kandidat za člana Predsedništva BiH Milorad Dodik uveren je u ubedljivu pobedu koalicije na čijem je čelu. Čemu se tačno nada pročitajte u njegovom intervjuu.

19.46 U Banjaluci glasalo više od 60 odsto birača

Prema podacima Partije demokratskog progresa (PDP) u glavnom gradu RS Banjaluci zabeležena je izlaznost veća od 60 odsto.

19.44 U Ambasadi BiH u Beogradu glasalo 36 birača

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je predsednica izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

19.38 SNSD: Izlaznost 55 odsto, mešala se međunarodna zajednica

- Po našim podacima izlaznost je 55 odsto, na istom nivou kao ranije. Bila je ovo najprljavija kampanja, gde opozicija nije birala sredstva, a uključena je bila i međunarodna zajednica - rekao je portaprol SNSD Radovan Kovačević.

Prema njegovim rečima, dokaz mešanja međunarodne zajednice bio je poziv američke abasadorke koja je danas u izbornom danu pozvala građane da izađu na izbore.

19.00 Zatvorena birališta

Tačno u 19 sati zatvorena su birališta širom Bosne i Hercegovine. Na više od 6.000 biračkih mesta građani su birali novu vlast. Centralna izborna komisija BiH zvanične rezultate će saopšiti iza ponoći, ali se prethodno očekuju preliminarni rezultati Opših izbora 2018.

18.56 Policija privodila zbog sumnje na neregularnosti

Jedanaest privedenih zbog sumnje da su pokušali kupovinu glasova. Detaljnije čitajte klikom OVDE.

18.33 Obustavljeno glasanje na 20 minuta

Na jednom biračkom mestu u Bugojnu došlo je do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je izborni proces bio obustavljen 20 minuta. Na drugom biračkom mestu u istoj opštini uneseno je nekoliko kopija izbornih listića, a neregularnost je uočio jedan od prisutnih posmatrača.

18.24 Dodik na glasačkom mestu ispričao vic

Srpski kandidat za člana Predsedništva BiH Milorad Dodik danas se našalio na svom izbornom mestu. On se prisutnima obratio jednim vicem, a kakva je bila reakcija pročitajte klikom OVDE.

17.34 Najveća izlaznost u maloj opštini u RS

Prema podacima CIK-a BiH, najveća izlaznost je u opštini Kalinovik, gde je glasalo 65 odsto upisanih u birački spisak. 

Slede Trnovo i Banovići sa 58 posto, Stolac i Istočna Ilidža sa 55 odsto, Ribnik sa 51 odsto, Kupres (RS), Han-Pijesak i Šekovići sa 50 odsto...

17.27 Na glasanju u Tuzli intervenisala policija

Pripadnici Ministarstrva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u toku izbornog procesa četiri puta su intervenisali zbog narušavanja javnog reda i mira.

O kakvim se narušavanjima tačno radi pročitajte klikom OVDE.

17.14 Uložene 22 primedbe tokom glasanja

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja sprovodi građansko, nestranačko posmatranje Opštih izbora 2018. u BiH, objavila je da je do 14 sati evidentirano "240 kritičnih situacija", te da su uložene 22 primedbe.

17.03 Izlaznost do 17 časova

Prema navodima Predsednika Centralne izborne komisije BiH Branka Petrića izlaznost do 17 časova iznosila je 37,21 odsto, što je 0,60 odsto više u odnosu na vreme prošlih opštih izbora.

Branko Petric
Branko Petric / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/ tvk3

Prema njegovim rečima, od navedenog broja glasača 41,81 odsto glasalo je u Republici Srpskoj.

17.00 U Mostaru više glasača, nego na prethodnim izborima

Na biralištima na području Grada Mostara do 15 sati 34.028 glasača obavilo je svoju građansku dužnosti ili nešto više od 34 odsto registrovanih birača.

U odnosu na prethodni izborni ciklus, zabeležena je nešto veća izlaznost. Tada je, na opštim izborima iz 2014. godine do 15 sati glasalo 32.301 osoba.

16.49 Izlaznost do 15.00 časova

Na području grada Prijedora do 15.00 časova glasalo je 27.048 glasača ili 32,38 odsto od ukupno 86.946 birača sa pravom glasa, rečeno je za Srnu.

Na redovnim biračkim mestima u Foči do 15.00 časova glasalo je 8.370 birača, odnosno 45,66 odsto, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Branimir Radović.

U Bijeljini je do 15.00 časova izašlo 39,71 odsto ili 42.200 birača.

Na području Brčko distrikta do 15.00 časova glasalo je 20.575 ili 32,24 odsto od ukupnog broja birača sa pravom glasa, rekla je predsednik brčanske izborne komisije Andrea Mrkonjić. 

Na području Banjaluke do 15 časova glasalo je 73.555 birača ili 39,23 upisanih u redovni birački spisak, rekla je Srni predsednik Gradske izborne komisije Nada Batinar.

16.44 Glasanje prekinuto, pa nastavljeno

Glasanje na biračkom mestu u bijeljinskom naselju Tombak prekinuto je danas u 13.50 sati, jer je jedna osoba namerno oštetila glasačku kutiju, saopšteno je iz MUP-a RS-a, a glasanje je nastavljeno u 15.00 sati.

U saopštenju je navedeno da pripadnici MUP-a Republike Srpske u vezi sa ovim slučajem preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti.

Glasanje u BiH
Glasanje u BiH / Izvor: Reuters

15.52 Birači dopisali Merkelovu

Nekim biračima ponuda na listiću nije bila dovoljna, pa su dopisali svoju kandidatkinju. Reč je o nemačkoj kancelarki Anglei Merkel. Pretpostavlja se da je ovaj potez ujedno osvrt na mnogobrojne migracije građana BiH u Nemačku.

15.42 Povećana izlaznost u Beogradu

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, do 15.00 časova glasalo je 26 birača od registrovanih 60, rekla je Srni predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Prethodna informacija stigla je u 11 časova kada je u ambasadi svoje biračko pravo iskoristilo samo tri birača.

15.34 Mediji protiv glasačke apstinencije

Mediji u BiH se na razne načine dovijaju da motivišu građane da izađu na opšte izbore koji se u toj zemlji održavaju danas, pa se na televiziji BN vrti nesvakidašnja poruka glasačima:

- Izađite na izbore: Birajte vlast koja vas neće kupiti za 100 konvertabilnih maraka!

Više pročitajte klikom OVDE.

15.22 Radončić: Uveren sam da građani žele priključenje EU i NATO

Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Fahrudin Radončić izjavio je nakon što je danas glasao da veruje da BiH na ovim izborima odlučuje da stavi tačku na period zaostajanja i socijalne bede i da krene putem bogatije i uspešnije zemlje.

- Potpuno sam uveren da građani nakon 23 godine žele da se priključe Evropskoj uniji, NATO, ali sam istovremeno zabrinut zbog informacija da ima previše nepravilnosti na biračkim mestima - rekao je Radončić. 

14.49 - Gužve u Brčkom: Veliki broj ljudi nije na biračkom spisku

U Izbornoj komisiji Brčko distrikta su velike gužve jer ljudi dolaze po potvrde pošto ih nema na biračkom spisku. Sa tom potvrdom, uverenjem o državljanstvu i potvrdom o prebivalištu mogu glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima na biračkim mestima u brčanskoj Gimnaziji.

Uglavnom negoduju zbog toga.

Jovica Pelemčić kaže da u Brčkom živi 55 godina i sada ga nema na biračkom spisku.

- Glasao sam i pre, sad me nema. Žene i dece ima, a mene nema i evo skupljam ove papire da glasam – kaže Pelemčić.

14.43 - Prekid glasanja u Ostojićevu kod Bijeljine

Zbog incidenta koji se dogodio na biračkom mestu u semberskom selu Ostojićevo prekinuto je glasanje.

Kako je potvrdio predsednik GIK Bijeljina Žiko Krunić do incidenta je došlo zbog verbalnog sukoba članova biračkog odbora i posmatrača.

Prema nezvaničnim informacijama, član biračkog odbora nije dozvolio posmatraču da uloži određeni prigovor, te je zbog toga i nastao sukob. 

Portal InfoBN nezvanično saznaje da će kompletan birački odbor biti zamenjen, te će glasanje biti produženo za onoliko koliko je bio prekid.

14.19 - Najmanja izlaznost na izborima u poslednjih 10 godina

Do 11 sati na biračka mesta u BiH izašlo je 11,41 posto registrovanih birača. Ovaj podatak Centralne izborne komisija pokazuje da je današnja izlaznost u prvom delu dana najmanja od 2010. godine, odnosno od 2008. ukoliko računamo i lokalne izbore.

To se još uvek može popraviti i zato bi građani Bosne i Hercegovine trebalo da iskoriste svoje demokratsko pravo, ali i dužnost prema sebi i svojoj porodici, te da izađu na biralište i odabreru svoje predstavnike u vlasti, kako drugi to ne bi učinili u njihovo ime.

Izbori BiH
Izbori BiH / Izvor: Reuters

Naime, na opštim izborima 2010. godine do 11 sati na birališta je izašlo 13,48 posto registrovanih birača. Četiri godine kasnije na birališta je do 11 sati izašlo 14,22 posto registrovanih građana s pravom glasa.

Na lokalnim izborima 2016. godine izlaznost do 11 sati bila je 16 posto, dok se na lokalnim izborima 2012. godine na biralištima pojavilo 18,23 posto registrovanih birača. Na lokalnim izborima 2008. godine svoje glasačko pravo do 10 sati iskoristilo je 11,83 posto.

14.11 - Glasao Šefik Džaferović

Kandidat za člana Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda Šefik Džaferović izjavio je danas da je uveren u pobedu i da očekuje da BiH, posle današnjih izbora, krene napred.

- Očekujem masovnu podršku svih građana BiH - rekao je Džaferović pre nego što je glasao, i dodao da su Bosni i Hercegovini potrebni stabilnost, ekonomski prosperitet i evropske integracije, prenosi AP.

13.57 - Bakir krši izbornu tišinu

U blizini biračkog mesta u sarajevskom naselju Jezero uočena su brojna obeležja SDA. Naime, kako javljaju lokalni mediji, čitaoci im šalju fotografije na kojima se jasno vidi da je ugostiteljski objekat u blizini biračkog mesta u OŠ "Nafija Sarajlić" oblepljen posterima Bakirove supruge Sebije Izetbegović, a na ovom restoranu su postavljene i istaknute zastave.

Podsetmimo, prema Izbornom zakonu, obeležja stranaka se ne mogu postavljati blizu biračkog mesta u krugu od 50 metara.

Opširnije čitajte OVDE.

13.31 - Glasao Bakir Izetbegović

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas posle glasanja da se ta stranka nada dobrom rezultatu i da će moći da formira koalicije koje će povući zemlju napred.

- Takmičili smo se se ovih dana među sobom, sada je vreme da se takmičimo u dobru, ko će više dobra uraditi za BiH - kazao je Izetbegović.

13.27 - Došao pijan na biračko mesto u Banjaluci, u Istočnoj Ilidži stari glasački listići

Na biračkom mestu u naselju Šargovac lice čiji su inicijali M.M. pojavilo se u vidno alkoholisanom stanju i svojim ponašanjem narušavalo javni red i mir, saopštio je MUP RS.

Policijski službenici su na poziv predsednika biračkog odbora izašli na mesto događaja i lice M.M. lišili slobode.

Ovo lice je odbilo alkotestiranje, a policijski službenici preduzimaju mere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima.

Drugi incident je registrovan oko 8.20 časova na području Policijske uprave Istočno Sarajevo na biračkom mestu u Mladicama, opština Istočna Ilidža, kada su članovi biračkih odbora uočili kod dva starija lica čiji su inicijali N.F. i D.F. stare glasačke listiće koje su nameravali da ubace u glasačke kutije.

- Članovi biračkih odbora blagovremeno su reagovali i kod njih pronašli važeće listiće nakon čega su obavestili pripadnike MUP-a koji preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti - navedeno je u saopštenju.

Biračko mesto u Mladicama bilo je zatvoreno oko 20 minuta, za koliko će biti i produžen rad ovog biračkog mesta.

13.16 - Incident na izborima: Muškarac skinuo gaće na biračkom mestu

Prava drama odigrala se jutros na jednom biračkom mestu u Mostaru, kada je muškarac, nakon verbalnog napada na posmatrače, počeo da se skida go!

Opširnije čitajte OVDE.

12.22 - MUP RS demantovao: Nije bačen suzavac u Doboju

Iz MUP RS stiglo je obaveštenje da nije istina da je na biračko mesto u Doboju bačen suzavac.

12.17 - U Beogradu do 11.00 časova glasala tri birača od 60 prijavljenih

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, do 11.00 časova glasala su tri birača od registrovanih 60, rekla je Srni predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Ostojić je navela da je na biračko mesto dolazio veliki broj ljudi, ali da nisu bili u spiskovima, s obzirom da se nisu prijavili i registrovali za glasanje.

Ona je navela da glasanje protiče regularno.

12.11 - Predsednik RS Milorad Dodik oko podneva glasao u Laktašima

Predsednik RS Milorad Dodik gladao je u Domu kulture u Laktašima.

Predsednik RS građansku dužnost obavio je sa suprugom.

Vidno raspoložen poručio je da je srećan narod koji može da bira vlast na demokratskim izborima.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Opširnije čitajte OVDE.

12.07 - Izlaznost 11,41 odsto do 11 časova

 Predsednik CIK Branko Petrić saopštio je na konferenciji da je do 11 časova na izbore izašlo 11,41 odsto građana BiH.

što je za oko tri odsto manje nego pre četiri godine u istom periodu.

Kako je rekao, u prvom preseku ne nalaze se podaci iz Doboja, Brčkog i Bijeljine odakle još nisu stigli podaci o izlaznosti.

Najveća izlaznost je u manjim sredinama, a prednjači Kalinovik gđe je izlaznost do 11.00 časova 31 odsto.

12.05 - Koalicija Pod lupom: Bačen suzavac u Doboju, prekinuto glasanje 

Dario Jovanović, direktor Koalicije pod lupom, kazao je danas na pres-konferenciji da je na jednom biračkom mjestu u Doboju, u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je zbog tog događaja izborni proces na ovom mjestu prekinut.

Slučaj je prijavljen svim nadležnim institucijama uključujući i policiju.

12.02 - Glasao Dragan Čović

Biračko mesto u Galeriji Rondo verovatno je površinom najmanje od svih 150 jutros otvorenih u Mostaru. Igrom slučaja na njemu je, uz brojne predstavnike medija, glasao Dragan Čović, kandidat za člana Predsedništva BiH i predsednik HDZ-a.

Posle obavljene građanske dužnosti Čović je kazao da "ćemo već poslije ponoći imati jednu jasnu novu poruku da svi žitelji žele Bosnu i Hercegovinu koja će se vrlo brzo transformirati u jedno moderno i uređeno društvo".

11.59 - MUP Republike Srpske: Do sada zabeležena dva incidenta

Bezbednost na glasačkim mestima, kao i na području cele Republike Srpske je stabilna i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabeležena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.  

11.57 - Do sada zabeleženo 66 kršenja pravila

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" saopštila je da je do sada zabeleženo 66 kršenja pravila.

11.20 - Širom BiH birališta kasnila sa otvaranjem

Negde, kako se navodi, nisu na vreme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mesta ili član nije došao zbog bolesti, pa je pozvan drugi. Na nekim mestima nisu imali ključ ili nije bilo struje, a negde su kasnili članovi biračkog odbora.

Negde su se ponovo prebrojavali glasački listići na zahtev posmatrača, a bilo je posmatrača iz istih subjekata u isto vreme. U Tešnju je policija pregledala biračko mesto, naveo je CIK BiH.

11.10 - Glasala Željka Cvijanović

Premijerka Republike Srpske i kandidatkinja za predsednicu RS-a Željka Cvijanović glasala je danas u Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Banja Luci.

Nakon glasanja Cvijanović je izjavila kako očekuje pojedinačnu pobedu svakog kandidata.

- Jako sam ponosna, ovo je dan demokratije. Obavila sam svoju građansku dužnost i očekujem ubedljivu pobedu kandidata i najveći broj glasova - kazala je Cvijanović.

Dodala je da građani žele mir, prosperitet i razvoj te da je to nova politika kojom se vode.

10.56 - Mladen Ivanić glasao u Banjaluci

Kandidat za člana Predsedništva u BiH Mladen Ivanić izrazio je nadu nakon glasanja da će  danas biti praznik demokratije.

- Nadam se da će izći mnogo ljudi da glasa, da iskoristi pravo i da spreči nekog dugog da u njegovo ime odluči - poručio je on.

Opširnije čitajte OVDE.

10.02 - Prijavljen pokušaj prevare na biračkom mestu u Vranićima

Na biračkom mestu u Vranićima jedan od građana prijavljen je za pokušaj prevare. Obavešteni su Gradska izborna komisija i policija, koja, prema rečima šefa kabineta Ureda komesara policije Emka Rizvanovića, provodi istražne radnje. 

10.00 - CIK: Pojedina biračka mesta u BiH nisu otvorena tačno u 7 sati

Kasnilo otvaranje biračkih mesta u Gradišci i Miljevini. U Banjaluci kašnjenje na nekoliko biračkih mesta.

09.56 - Za krađu glasova predviđena kazna zatvora

Što se tiče sankcija za one koji pokušaju da manipulišu s izbornom voljom građana, one se po sadašnjoj zakonskoj regulativi kreću od minimalne novčane kazne u iznosu od 200 KM za članove biračkih odbora na kojima je utvrđena izborna krađa, do maksimalnih 1.000 maraka. Međutim, u svim slučajevima utvrđenih težih izbornih prekršaja i pokušaja prekrajanja volje građana članovima biračkih odbora koji učestvuju u prevarama prijete i krivične prijave, odnosno zatvorske kazne.

09.44 - Intervenisala policija na biračkom mestu u Sarajevu, čovek bio nestrpljiv da glasa

Rano jutros je sarajevska policija u opštini Novi Grad, tačnije u OŠ ''Meša Selimović'', imala manju intervenciju. Jedan od birača je napravio mali incident nakon što je želeo da uđe u biračko mesto prije negovog otvaranja, a na molbu članova biračkog odbora da se udalji, odbio je.

Opširnije čitajte OVDE.

09.40 - Poznati pevač kandidat za poslanika Republike Srpske

Pokret demokratske akcije (PDA) visoko na svojoj listi kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske postavila je folk pevača Halida Muslimovića.

Opširnije čitajte OVDE. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
09.18 - Ambasada BiH u Beogradu otvorila jedino biračko mesto u Srbiji

Biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu, jedino u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, otvoreno je u 7.00 sati, potvrdila je predsednica izborne komisije na ovom biračkom meestu Mirjana Ostojić.

Ona je rekla novinarima da je na biračkom mestu u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu Beograd registrovano 60 glasača za glasanje u odsustvu.

Ostojićeva je rekla da će ovo izborno meesto biti otvoreno do 19.00 sati, a nakon završetka glasanja koverte sa glasovima se šalju Ministarstvu inostranih poslova BiH i dalje prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u Sarajevu. 

Podatke o izlaznosti na ovom biračkom mestu će slati CIK-u u 11.00, 15.00 i u 19.00 sati. 

Glasači su se prijavljivali putem internet stranice CIK-a do 24. jula.

09.01 - 30 političkih subjekata više

Na ovim izborima učestvuje 30 političkih subjekata više u odnosu na prethodne opšte izbore.

Na više od 6.000 biračkih mesta građani će birati tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, poslanike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (42) - 28 iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine te 14 iz entiteta Republika Srpska.

Zatim Zastupnički dom federalnog Parlamenta (98), Narodnu skupštinu RS-a (83), predsednik i dva potpredsednika RS-a i poslanike u 10 kantonalnih skupština.

Za sve registrovane birače obezbeđeno je 314 mobilnih timova.

Izbore posmatra gotovo 6.500 međunarodnih i lokalnih posmatrača, kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a opštinske izborne komisije, njih 142, registrirovale su 60.000 stranačkih posmatrača.

Prvi put na ovim opštim izborima koristi se 5.500 prozirnih biračkih kutija.

08.21 - Čak četiri glasačka listića na izborima

Kada građani dođu na svoje biračko mesto, nakon identifikacije dobiće četiri glasačka listića, osim građana u Distriktu Brčko koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa. 

Opširnije čitajte OVDE.

07.59 - U Zenici desetak biračkih mesta nije otvoreno na vreme

Gradska izborna komisija Zenica (GIKZ), na čijem će se području glasanje za današnje Opše izbore 2018. godine moći obaviti na 141 redovnom biračkom mestu te jednom mestu za glasanje u odsustvu i za nepotvrđene glasačke listiće, nije u sedam sati otvorila sva svoja birališta.

- Još prikupljamo podatke sa terena, ali zasad imamo informacije da desetak mesta nije na vreme otvoreno. Imamo rok do osam sati da otvorimo ta mesta - kaže predsednik GIKZ Selver Keleštura.

07.56 - Zbog izbora zabrana prevoza eksplozivnih materija

Zbog održavanja Opštih izbora u BIH na teritoriji te države danas će biti zabranjen prevoz eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti.

Na području Republike Srpske dodatno će biti zabranjeno kretanje teretnih vozila preko 3,5 tona ukupne mase, prenosi Fena.

07.00 - Otvorena birališta širom BiH

Širom Bosne i Hercegovine jutros su otvorena birališta na kojima građani biraju predstavnike na svim nivoima vlasti.

Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata, a pravo glasa ima 3.278.908 građana.

Sarajevo
Sarajevo / Izvor: Profimedia

Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

PUCALI ZOLJAMA, GAĐALI SVE REDOM! Zapad pokušao da "SKINE GLAVU" Dodiku! Njegov odgovor ih ŠOKIRAO!

Biračka mesta zatvaraju se u 19:00 časova do kada traje i izborna tišina.

Na izborima za članove Predsedništva BiH, biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstituivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Banjaluka
Banjaluka / Izvor: Profimedia

Za Predsedništvo BiH prijavljeno je 15 kandidata: 

Šest kandidata iz reda bošnjačkog naroda: Mirsad Hadžikadić (Mirsad Hadžikadić - Platforma za progres), Fahrudin Radončić (SBB BiH), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP BiH) i Amer Jerlagić (SzBiH).

Pet kandidata iz reda hrvatskog naroda: Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB), Dragan Čović (HDZ BiH), Boriša Falatar (DF), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF).

Četiri kandidata iz reda srpskog naroda: Mirjana Popović (Srpska napredna stranka), Mladen Ivanić (koalicija Savez za pobjedu), Milorad Dodik (SNSD) i Gojko Kličković (Prva SDS).

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Za predsednika i potpredsednike Republike Srpske prijavilo se ukupno 37 kadidata, od čega su 21 nezavisni kandidati.

Na izbornim listama će se naći imena 7.497 osoba koje žele biti deo vlasti, a kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 518 mandata.

Izbori se sprovede bez prethodne promene Izbornog zakona, koji je, inače, proglašen neustavnim, što ove izbore, prema oceni stručnjaka, svrstava u najnezvesnije od završetka rata. 

Bakir preko Šefika Džaferovića pokušava da sakrije politička ubistva i teške ratne zločine

Osim neizmenjenog izbornog zakonodavstva, tamošnji mediji kao problem navode i biračke spiskove koji nisu prečišćeni, pa je u njima i veliki broj umrlih ili raseljenih.

Upozoravaju i da su najveće zloupotrebe moguće prilikom glasanja u inostranstvu.

Takođe, ovi izbori kao i prethodni se održavaju bez sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pa predstavnici nacionalnih manjina neće moći biti da budu birani prvenstveno za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na indirektnim izborima koji se sprovode nakon opštih.

 

Piše:
Srbija Danas
07.10.2018. 07:05 21:21