scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

IZBORI U CRNOJ GORI: Od večeras DPS više nije vlast, Milo poražen (FOTO/VIDEO)

30.08.2020. 07:28 01:29
Piše:
Srbija Danas
CG
CG / Izvor: Foto: SD/Ilustracija
Opozocija odnela pobedu.

Na večerašnjim izborima u Crnoj Gori opozicija je odnela pobedu. 

Podsetimo, predsednik DPS-a Milo Đukanović je nakon izbora tokom obraćanja povećao broj mandata njegovoj stranci sa 39 na 40.

FRANCUZI UPOZORAVAJU NA MILOVU KRAĐU NA IZBORIMA: Moguća je represija nad narodom, Zapad hitno da reaguje!

FRANCUZI UPOZORAVAJU NA MILOVU KRAĐU NA IZBORIMA: Moguća je represija nad narodom, Zapad hitno da reaguje!

MILO IZAZIVA HAOS NAKON IZBORA? Ambasada SAD raskrinkala Đukanovića i hitno UPOZORILA GRAĐANE CRNE GORE

MILO IZAZIVA HAOS NAKON IZBORA? Ambasada SAD raskrinkala Đukanovića i hitno UPOZORILA GRAĐANE CRNE GORE

MILO, BLIŽI TI SE KRAJ! Ostao je samo još jedan dan do izbora u Crnoj Gori, a ovo su NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA!

MILO, BLIŽI TI SE KRAJ! Ostao je samo još jedan dan do izbora u Crnoj Gori, a ovo su NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA!       

Veliko slavlje ispred Hrama u Podgorici

Veliko slavlje usledilo je nakon pobede opozicije na izborima u Crnoj Gori. Ispred Hrama u Podgorici okupio se veliki broj ljudi.

Više o tome pročitajte OVDE 

Obratio se i Milo Đukanović

Lider Demokratske partije socijalista i predsednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je da sa tradicionalnim koalicionim partnerima su osvojili ukupno 40 mandata.

- Prebrojano je preko 90 odsto rezultat i DPS je na izborima osvojila oko 145.000 glasova i 30 mandata. Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori. Još uvek pristižu rezultati i teško saopštitit što je pouzdana informacijama. Sa koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkim mjesta i dalje traje. Ovo je prilika da pored zahvalnosti vama i građanima koji su dali povjerenje našoj partiji, dam podršku svima. Kampanja govori o kvalitetu politike koju DPS vodi u Crnoj Gori - rekao je Đukanović.

On je dodao da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije i da "ono što se definitivno ustavovi za DPS je zakon koji ćemo bezuslovno poštovati".

- DPS je tokom svog ukupnog postojanja na političkoj sceni izgradila profil građanske partije, koja se bori za multietničko društvo i evropslki sistem vrijednosti. Mislimo da smo tokom prethodnih godina napravili iskorak, da je Crna Gora postala svetionik na Zapadnom Balkanu i nadam se da će tako ostati i da će Crna Gora ostati stabilna država.

Obratio se lider "Crno na bijelo"

- Čekali smo 30 godina da se smenimo vlast i mnogi nisu verovali , ali mi smo verovali - kazao je lider GP URA Dritan Abazović iz štaba. 

- Oni koji su glasali DPS nisu neprijatelji države, svi su dobrodošli na pravu stranu istorije - kazao je Abazović.

- Dobili smo mafiju bez novca, dobili smo samo srcem i znanjem - dodao je lider URA.

On je kazao da je Crna Gora zaslužila da je u narednom periodu vodit ekspertska vlada.

- Ne idite na ulicu budete dostojanstveni kreće novi put evropske građanske slobode - poručio je Abazović.

Počelo slavlje opozicije

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je večas da je režim pao, a širom Crne Gore građani slave. 

Više o tome pročitajte OVDE

Obratio se lider opozicije

Desila se sloboda. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim", kazao je lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

- Naravno to su tri koalciije koje su prirodni opozicioniari i oni će učiniti sve da će graditi budućnost za sve podjednako, a ne da imamo prvorazredne, drugorazredne i trrećerazredne. Ruka pomirenja treba da bude osnov našeg suživota. To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas. Molim sve građane da ostanu kući, da ne nasjedaju na moguće provokacije - reka je Krivokapić

On je pozvao građane da večeras proslave pobjedu u svojim domovima.

- Biće vremena za slavlje i pobeda se može slaviti dostojanstveno i bez izlaženja na ulice, bez stvaranj tenzija. Crna Gora je podeljena po svim šavovima i ako danas ne pružimo ruku pomirenja nikad je nećemo ni pružiti. Mi vam je pružamo. Ne želimo revanšizam, ali svi koji su odgovorni za ovo stanje u državi moraju da snose odgovornost. Ne može kao do sada da bude neodgovornost i nekažnjivost jer svi moramo snositi posledice za urađeno. Dosta je prevara naroda, treba nam budućnost gde će deca biti srećna što žive u Crnoj Gori - rekao je on.

On je poručio da sjutra "počinje novi dan u slobodnoj Crnoj Gori".

On je i u prvom obraćanju kazao da je "režim pao".

- Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao - rekao je Krivokapić.

Novo obraćanje iz koalicije "Za budućnost Crne Gore"

- U ovom momentu 182.000 prebrojanih listića, SD 3,11, Bošnjačka stranka 5,57, HGI 0,17, SDP 2,01, Hrvatska stranka 0,06, URA 3,20, AZ 0,71, 35,8 DPS, Za Budućnost Crne Gore 36, 02, AK 1,73, Demokrate 1,32 - kaže Slaven Radunović

-  Od danas DPS i ostale stranke vladajuće partije nisu vlast. Mi se nadamo da ćemo biti pobednici na ovim izborima, zvaćemo prijatelje iz opozicije, da se krene u izgradnju nove Crne Gore.

- Dobro veče, slobodna Crna Gora. Koalicija za bud ima najjaču snagu, nije ovo pobeda politika, ovo je pobeda svetog vasilija ostroskog, nakon 45 godina Crna Gora je pobedila, za sve građane Crne Gore - kaže Marko Milačić.

Obrađeno više od 80 odsto uzorka

CeMI je objavio prve projekcije rezultata parlamentarnih izbora, koje, na više od 80 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" može da računa na 28 mandata (jedan više nego što je to pokazao poslednji rezultat), "Mir je naša nacija" na 10 mandata, "Crno na bijelo" na četiri. Po tri mandata Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, Albanska lista i jedan AK Jednoglasno jedan.

U odnosu na poslednji izveštaj koalicija "Za budućnosti Crne Gore" dobila je jedan više mandat (sada imaju 28), dok je "Albanska lista" izgubila mandat i sada je ostala na jednom.

To znači da je opozicija još više učvrstila svoju prednost i da će moći da formira vlast i pobedi na izborima. 

Najnoviji rezultati

Prve projekcije mandata na 76.8 obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 29 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 28, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista, i jedan AK Jednoglasno. 

Novi rezultati izbora u Crnoj Gori

 Na osnovu 65 odsto uzorka, llista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 34,4 odsto, 28 mandata, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 33,5 odsto, 28 mandata.

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12.5 odsto, 10 mandata, "Crno na bijelo" 5.3 odsto, 4 mandata, Bošnjačka stranka 4.2 odsto, 3 mandata.

Opozicija ima 42 mandata, a DPS 28 mandata.

Najnoviji rezultati izbora

Na osnovu 1,89 odsto biračkog tela DPS je osvojio 36,94%, Za Budućnost Crne Gore 32,44%, Mir je naša nacija 11,22%, Albanska lista 4,53 %, Crno na bijelo 3,12 %, SDP 1,98 %, Bošnjačka stranka 5,54 %, SD 3,66, Albanska koalicija 0,25%, Hrvatska reformska stranka 0,09, Svim srcem za Crnu Goru 0,21 %. 

Prva pobeda opozicije

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta objavio je da je na svom fejsbuk nalogu opozicija prvi put odnela pobedu na glasanju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Rezltati izbora

Biračko pravo imali su 541.232 građana.

Danas su u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori i uporedo sa njima i lokalni izbori u opštinama Budva i Kotor, Andrijevica i Gusinje.

Na ovim izborima učestvovalo je 11 lista. Biračko pravo imali su 541.232 građana.

Saopštena konačna izlaznost na izborima

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je CDT. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlasnost do 20 sati je bila 73.4 odsto, a 2012. godine 70.6 %. 

Medojević: Opozicija prvi put pobedila u zatvoru Spuž

Jedan od lidera Demokratskog fronta objavio je da je opozicija prvi put odnela pobedu na glasanju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako je napisao na društvenoj mreži fejsbuk, koalicija "Za budućnost Crne Gore" je najjača.

- Pada, pada, pada vlada, čak ni u ZIKS-u nemaju većinu - naveo je Medojević.

Izlaznost u Tivtu

Svih 19 birališta u Tivtu zatvoreno je na vreme u 20 sati. Na parlamentarne izbore izašlo je 9.218 Tivćana, odnosno 78 odsto od broja upisanih. 

Dajković upozorava na nerede

Vladislav Dajković, borac protiv tridesetogodišnjeg Milovog režima objavio je na svojoj fejsbuk stranici da je DPS na čelu sa Milom Đukanovićem, spremio scenario nakon izbora.

Više o tome pročitajte OVDE 

Lider opozicije se obraća javnosti u 21 čas

Lider partije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić obratiće se javnosti u 21 čas.

Zatvorena birališta

Večeras u 20 sati zatvorena su birališta u Crnoj Gori. Na izborima koji su završeni, pravo glasa ima 540.026 birača koliko je upisano u birački spisak zaključno sa 19. avgustom 2020. godine.

Hapšenje u Pljevljima

Interventna jedinica pljevaljske policije u centru ovog grada uhapsila je Zorislava Lekovića i Miroslava Vojinovića.

Više o tome pročitajte OVDE

Izlaznost u Bijelom Polju i Andrijevici

Do 19.30 časova u Bijelom Polju je glasalo 71, 82 odsto ili 28.668 birača.

U Andrijevici je do 19:30 izašlo 82 odsto građana.

Podaci CDT-a

Prema podacima CDT-a do 19 časova na parlamentarnim izborima glasalo je 74.2 odsto birača, odnosno 400.600 građana sa pravom glasa.

- To je za 3,3 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 19 sati glasalo 70,9 odsto birača. Na parlamentarnim izborima 2012. godine u istom vremenskom periodu izlaznost je iznosila 66,2 odsto - saopšteno je iz CDT-a. 

Izlaznost do 19 časova

Prema podacima CeMI-ja izlaznost do 19 časova je ukupno 74,9 odsto birača.

U regionu Podgorica izlaznost je 77,7, Sjeveru 75 odsto, a na Jugu 71,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godina izlaznost je bila 71,6 odsto. 

Opozicija otkrila Milovu prevaru

Predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, objavio je na svom fejsbuk profilu gde se nalaze kriminalni DPS punktovi, u kome se prekraja izborna volja građana i kradu glasovi!

Više o tome pročitajte OVDE 

Izlaznost do 18 časova

U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori na kojima učestvuje šest koalicija i pet političkih partija. Lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Do 18 časova na biralištima je, prema podacima CDT-a izašlo 70,5 odsto upisanih, odnosno 380.700 građana sa pravom glasa.

Prekršen član 68A

Posmatrači CeMI-ja javljaju da je u Podgorici, ulica Miloja Pavlovića, na biračkom mestu 105-C glasano preko vozačke dozvole, čime je prekršen član 68A. 

Suspendovan sajt za proveru u birački spisak

Građanski pokret URA objavio je na svoj Fejsbuk nalogu da je suspendovan sajt za proveru u birački spisak

Više o tome pročitajte OVDE

Na biračkom mestu u OŠ "Dragiša Ivanović", u Zlatici, BM24, lice koje je preminuo bilo je upisano u birački spisak

Svoje glasačke listiće je fotografisalo veći deo građana, što čini kršenje člana 69a, Zakona o izboru odbornika i poslanika, saopštio je na Tviteru, Centar za monitoring i istraživanje u Crnoj Gori.

Hitna konferencija opozicije u Crnoj Gori za medije

Kako su najavili iz narodne koalicije "Za budućnost CG", hitnu pres konferenciju za novinare zbog nepravilnosti u izbornom procesu održaće Milutin Đukanović, poslanički kandidat te liste i član Izbornog štaba.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE. 

Tivat

Do 17 sati svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima iskoristilo je 7.867 Tivćana ili 67 odsto od broja upisanih birača. 

Izlaznost građana po gradovima

Predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je izlaznost do 16 časova odsto birača 63,83 procenata.

U Andrijevici je do 16 časova glasalo 67 odsto birača, Baru 61,2, Beranama 68,80, Bijelom Polju 64,57, Budvi 66, Cetinju 60,90, Danilovgradu 71, Gusinju 39,94, Herceg Novom 65,71, Kolašinu 72,01, Kotoru 65,15, Mojkovcu 72,52, Nikšiću 71,05, Petnjici 37,59, Plavu 50, Plužinama 77,67, Pljevljima 75, Podgorici 65, Rožajama 47,74, Šavniku 81,56, Tivtu 61,01, Tuzima 51,78, Ulcinju 44, 92 i Žabljaku 69,90, UIKS, 49,07.

Novi podaci o izlaznosti građana

Prema podacima Cemija, do 17 časova glasalo je ukupno 68,4 odsto birača -  70,9 odsto u regionu Podgorice, 63,9 odsto na severu i 69,9 odsto na jugu.

Šavnik

Prema rečima predsednika OIK Šavnik, Dušana Radanovića, izborni proces u toj opštini protiče bez nepravilnosti.

- Do 16 časova glasalo je 81,56 odsto glasača. Sve protiče bez problema i prijavljenih nepravilnosti - kazao je Radanović. 

Pljevlja

U Pljevljima je do 16 časova glasalo 75 odsto upisanih birača. To je potvrdio predsednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić.

Rekao je da nije bilo značajnijih nepravilnosti i i da izbori protiču, kako je rekao, u miru i dostojanstveno. 

Izlaznost građana do 16 sati

Do 16 sati u Crnoj Gori glasalo je 65.1 odsto birača.

To je za 9 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 16 sati glasalo 56.1 odsto birača. 

Nikšić

U Nikšiću je do 16 časova glasalo 71,05 odsto upisanih birača.

Berane i Bijelo Polje

U Berana je do 16 časova glasalo 68,8 odsto upisanih građana, a u Bijelom Polju 64,57 odsto upisanih 

Budva

U Budvi je do 16 časova glasalo 66 odsto upisanih birača, saopštila je predsednika OIK Mira Deloik. 

Kapetan i 10 vojnika demonstrativno predali oružje i otišli u Nikšić da glasaju

Kapetan i 10 vojnika koji su poslati na ispomoć policiji na čuvanje granice Kula, u blizini Rožaja demonstrativno su predali oružje i otišli u Nikšić na glasanje.

Oni su trebali da glasaju pismom, i zatražili su da jedan od njih bude u "komisiji" koja nosi pisma. Pošto im to nije dozvoljeno oni su odlučili da odu na glasanje u Nikšić na njihova biračka mesta.

Kako se saznaje, kapetan i deset vojnika demonstrativno su predali svoje oružje policiji, pozvali privatni kombi koji je ih je preuzeo i otišli svojim kućama. 

Hakovan sajt Skupštine Crne Gore

Napad trajao oko sat i po vremena.

Predsednik Državne izborne komisije Crne Gore Aleksa Ivanović izjavio je da je sajt crnogorske skupštine bio pod hakerskim napadom gotovo sat i po vremena.

Ivanović je rekao da je sajt parlamenta bio blokiran od 8.39 do 10.07.

- Pravovremenom reakcijom svim nadležnih službi, sada sistem nesmetano funkcioniše - kazao je Ivanović novinarima.

Već dva sata nema novih podataka o izlaznosti

U poslednja dva sata nije objavljena nijedna informacija o izlaznosti na biralištima u Crnoj Gori, ni do 13 ni do 14 časova.

Iako su od otvaranja biračkih mesta redovno izveštavali i tome i saopštavali preseke izlaznosti u punim satima, u poslednja dva sata nisu se oglasili ni crnogorski Centar za demokratsku tranziciju ni Centar za monitoring i istraživanje.

Razlog za neobrajvivanje podataka o izlaznosti u poslednja dva sata, za sada je nepoznat.

U Budvi za prvih 6 sati izašlo 50% birača

Od ranih jutarnjih časova veliki broj građana uputio se na birališta u Budvi, pa je na biračkim mestima došlo i do gužvi, građani čekaju u redovima da bi glasali.

Predsednica Opštinske izborne komisije u Budvi Mira Delik kazala je da je do 13 časova glasalo 47 odsto od upisanih birača, te da nije bilo nepravilnosti.  

Počeli nemiri nakon opsede biračkih mesta širom države

Policija je u Kolašinu pozvala na saslušanje potpredsednika Demokrata i kandidata za poslanika koalicije "Mir je naša nacija", Vladimira Martinovića! Razlog prijava meštanina Grujice Matovića, otca načelnika Komunalne policije Kolašin, Marka Matovića. 

Okršaj na biračkom mestu u Nikšiću

Kako se vidi na snimku došlo je do verbalnog okršaja među glasačima i kontrolorima na biračkim mestima.

Kako je to izgledalo pogledajte na priloženom video-snimku:

Marko Milačić obavio svoju građansku dužnost

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, glasao je u društvu sinova.

Šta je rekao o današnjim izborima u Crnoj Gori i kakve rezultate očekuje, možete pogledati klikom OVDE. 

Draginja Vuksanović Stanković obavila je svoju građansku dužnost

Nositeljka koalicije "SDP - jaka Crna Gora", Draginja Vuksanović Stanković ostvarila je svoje biračko pravo. 

Izlaznost do 13 sati

Do 13 sati na biračkim mestima glasalo je 54,1 odsto birača saopštio je CeMI. 

U Podgorici je glasalo 54,5 odsto, u Severnom regionu 48,4, a na Jugu 57,2 odsto upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 13 časova glasalo je 39,9 odsto, a na parlamentarnim izborima 2012. godine izlaznost do 13 časova bila je 33,3 odsto.

Do 13 časova izlaznost u Nikšiću, prema rečima predsednika OIK-a, Rada Perišića je 57,79 odsto. U Beranama do 13 časova pravo glasa iskoristilo 61,3 odsto birača, kojih je ukupno 23.729 hiljada. U Kolašinu je do 13 časova izlaznost 56,40 odsto, a u Bijelom Polju 55,05 posto.

Andrijevica: od 4106 upisanih birača, izašlo je 1766 ili 43,01% Bar: upisano 39376, izašlo 21578 ili 54,80% Berane: upisano 23729, izašlo 14546 ili 61,30% Bijelo Polje: 39913 upisanih, izašlo 21972 ili 55,05% Budva: upisano 18062, izašlo 8489 ili 47% Cetinje: upisano 13766, izašlo 6635 ili 48,22 % Danilovgrad: upisano 13095, izašlo 7202 ili 55% Gusinje: upisano 4607, izašlo 1229 ili 26,68% Herceg Novi: 25485 upisanih, izašlo 14256 ili 55,94% Kolašin: 6319 upisanih, izašlo 3564 ili 56,4% Kotor: upisanih 18478, izašlo 7450 ili 40,32% Mojkovac: upisanih 6891, 4704 ili 68,26% Nikšić: upisano 58342, izašlo 33681 ili 57,73% Petnjica: upisano 6198, izašlo 1697 ili 27,38% Plav: 9202 upisana, 3724 izašlo ili 40,47% Plužine: upisano 2436, izašlo 1544 ili 63,38% Pljevlja: 25394 upisano, izašlo 16506 ili 65% Podgorica: upisano 152404, izašlo 78107 ili 51,25% Rožaje: upisano 22511, izašlo 8034 ili 35,69% Šavnik: upisano 1616, izašlo 1105 ili 68,38% Tivat: upisano 11797, izašlo 5663 ili 48% Tuzi: upisao 12142, izašlo 5050 ili 47,59% Ulcinj: upisano 20376, izašlo 7543 ili 37,02% Žabljak: upisano 3082, izašlo 1783 ili 57,85% UIKS: upisano 699, izašlo 343 ili 49,07%

Izlaznost građana do 12 sati

Do 12 sati na biračkim mestima glasalo je 45,3 odsto birača, odnosno 244.600 građana sa pravom glasa.

Kako je saopšteno iz CDT-a, to je za 15,4 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 12 sati glasalo 29,9 odsto birača.

Glasao Milo Đukanović

Lider DPS i crnogorski predsednik, Milo Đukanović glasao je u Podgorici, na biračkom mestu u OŠ Savo Pejanović.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: FOTO: Reuters

Glasao i Zdravko Krivokapić

Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore - Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde Crne Gore" ostvario je biračko pravo i glasao u OŠ "Orjenski bataljon" - Bijela, u Herceg Novom.

Ivan Brajović obavio je svoju građansku dužnost

Ivan Brajović, nosilac liste "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosljedno", glasao je na parlamentarnim izborima. 

Duplo veća izlaznost građana na izbore

Prema podacima CeMI-ja 2016. godine izlaznost je bila 20,7 odsto, a 2012. godine gotovo duplo manja 18,2 odsto. 

Izlaznost građana do 11 sati 

Prema podacima CeMi-ja do 11 časova glasalo je 34,9 % birača.

- To je za 14.5 odsto više nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je do 11 sati glasalo 20,4 odsto birača - navodi se na Twitter nalogu CDT-a.

 

Izlaznost građana na izbore do 10 sati po opštinama

Na celoj teritoriji do 10 časova glasalo 23,05 odsto, saopštila je Državna izborna komisija.

U Andrijevici je do 10 časova glasalo 13 odsto birača, Baru 25 odsto, Beranama 29,73 odsto, Bijelom Polju 23, Budvi 20 odsto, Cetinju 24,3, Danilovgradu 30, Gusinju osam odsto, Herceg Novo 29,69, Kolašinu 26,11, Kotoru 20,26, Mojkovcu 34,33 odsto, Nikšiću 27 odsto, Petnjica nema podataka o izlaznosti, Plavu 22,72 odsto, Plužinama 27 odsto, Pljevljima 31, Podgorici 23 odsto, Rožajama 15,65 odsto, Šavniku 31,81 odsto, Tivtu 13,40 odsto, Tuzima 14,45 odsto, Ulcinju osam odsto, Žabljaku 23,3 odsto i u UIKS-u 20 odsto.

Grupa Hercegovaca blokirala put ka Crnoj Gori

Grupa od nekoliko Hercegovaca iz Trebinja blokirala je put koji vodi do graničnog prelaza Klobuk sa Crnom Gorom. Oni su to, kako kažu, učinili da ne bi dozvolili da neko iz te oblasti ode i nezakonito glasa u Crnoj Gori.

Za ATV su rekli da se slične grupe nalaze na više graničnih prelaza sa Crnom Gorom, gde se održavaju parlamentarni izbori, preneo je portal "Trebinjelajv". 

Izlaznost do 10 sati

Prema rečima predsednika OIK Šavnik, Dušana Radanovića, do 10 časova glasalo je 31,81 odsto glasača. Milodarko Jokanović, predsednik OIK Plužine, kazao je da je do 10 časova izlaznost u Pivi 21 odsto.

Kako je kazao Rade Perišić, predsednik OIK Nikšić, u gradu pod Trebjesom glasanje protiče bez problema a do 10 časova izlaznost je 27 odsto.

Glasao Aleksa Bečić

Aleksa Bečić, nosilac liste "Aleksa Bečić - Miodrag Lekić - "Mir je naša nacija" - Demokratska Crna Gora -Demos - Partija penzionera, invalida i restitucije - Građanski pokret Nova ljevica" ostvario je svoje biračko pravo.

CDT je zabeležio još nepravilnosti na biračkim mestima

CDT je zabeležio još nepravilnosti na biračkim mestima u Kotoru, Danilovgradu, Rožajama i Podgorici. Na nekim biračkim mestima ne poštuju se epidemiološke mere.

Iz CDT-a su podsetili birače da ukoliko fotografisanjem ili na drugi način povrede tajnost glasanja, da takav glasački listić će biti poništen.

Na biračkom mestu broj 29 u Danilovgradu došlo je do prekida glasanja jer je birač ubacio u glasačku kutiju listić koji je prethodno proglašen nevažećim. Nakon kraćeg prekida glasanje je nastavljeno.

 

Na biračkom mestu 78-C u Podgorici i biračkom mestu 5 u Rožajama poništen je po jedan glasački listić koji su birači prethodno fotografisali. 

Velika izlaznost građana na glasanje

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je gledajući po regijama izlaznost sledeća - Podgorica 15,2, južna regija 15,5 sever 12,6.

U odnosu na 2016. godinu, primetan je porast izlaznosti do 9 sati, kada je izlaznost bila duplo manja u odnosu na današnju.

Primećen je, kako je kazala, određen broj nepravilnosti (pristigle 82 prijave).

- Predsednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasac glasao, listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocepan. Naknadno su ga izvadili i pocepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 "Glavice" - Lokacija biračkog mesta Glavice broj 9 JE promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika - navela je Bjelić.

Posmatrači su primijetili nedovoljnu doslijednost u primeni mera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od COVID-19.

Izlaznost građana do 9 sati

Do 9 sati glasalo je 14,7 % birača, saopštio je CEMI. 

Prema najnovijim podacima do 9 u Podgorici je glasalo 15,2 odsto upisanih birača, na Jugu 15,5 odsto, a na Severu 12,6 odsto.

Beograd šalje podršku braći u Crnoj Gori

U Beogradu su jutros osvanuli grafiti u znak podrške Crnoj Gori da danas u što većem broju izađu na izbore, bez straha i opredele se za bolju budućnost građana.

Muškarac sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji pokušao da glasa u Nikšiću

Na biračkom mestu broj 24 u Nikšiću čuvari biračkih kutija koalicije "Za budućnost Crne Gore" zaustavili su muškarca koji ima prebivalište na KiM a koji je došao da glasa sa ličnom kartom Crne Gore, za šta nema pravo, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić u uključenju za TV Prva. 

Glasao i Duško Marković

Svoje biračko pravo iskoristio je i Duško Marković.

Duško Marković
Duško Marković / Izvor: Foto: Profimedia

Vladika Joanikije izašao na glasanje

Na biračkom mestu Auto moto u naselju Beranselo u Beranama, glasao je epsikop budimljansko-nikčićki Joanikije.

- Nadam se da će već od sutra biti bolje za sve građane Crne Gore - kazao je episkop Joanikije i pozvao građane da glasaju.

Kolašin

Prema rečima predsednika OIK u Kolašinu Srđe Jeknića, u toj opštini pravo glasa ima 6.319 građana.

Oni će glasati na 35 biračkih mesta.

Berane

U Beranama pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 23.729 građana, koji glasaju na 56 biračkih mesta.

Prema rečima predsednika OIK Vlada Obradovića sva biračka mjesta su otvorena u sedam časova. 

Izlaznost građana do 8 sati

Do 8 sati je glasalo 5.8% birača saopštio je CDT. Na izborima 2016 je do 8 sati glasalo 3.5% birača.

Pljevlja

Predsednik Državne izborne komisje Aleksa Ivanović pozvao je građane da u mirnoj atmosferi i istrpljivo izraze političko opredjeljenje.

On je kazao da biračko mjsto 29 OŠ Ilino brdo u Pljevljima nije otvoreno do 8 časova zbog propagadnog materijala u blizini biračkog mesta.

Ivanović je kazao da će glasanje na tom biračkom mestu biti produženo.

Kotor

Stanovnici opštine Kotor glasaju na parlamentarnim i lokanim izborima, jutros u 7 sati otvoreno je svih 39 biračkih mesta. Predsednik Opštinske izborne komisije Petar Abramović za Radio Kotor je rekao da nema nepravinosti, te da izbori protiču u najboljem redu. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 18.478 stanovnika dok je na lokalnim biračko pravo ima 18.400 građana. 

Mere opreza zbog korona virusa

Na biralištima je obavezna dezinfekcija ruku na ulazu, poštovanje propisane fizičke distance i nošenje maske.

Komisija prilikom uvida u dokumenta traži da se spusti maska kako bi izvršili identifikaciju. 

Ispred birališta evidentno je da građani koji čekaju u redu ne poštuju mere socijalne distance.

Plužine

U opštini Plužine, prema rečima predsednika OIK-a, Milodarka Jokanovića, pravo glasa ima 2.436 građana koji će glasati na 24 biračka mesta. Na parlamentarnim izborima 2016.godine u toj opštini pravo glasa je imalo njih 2.584. a izlaznost je bila 80,88 odsto.

Amfilohije izvršio svoju građansku dužnost

Svoje biračko pravo iskoristio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je ranije kazao da po prvi put izlazi na parlamentarne izbore.

Amfilohije
Amfilohije / Izvor: Foto: Facebook

 

 

Tuzi

CEMI piše da na biračkom mestu broj 17 u opštini Tuzi, u mesnoj zajednici Vranj niko od članova odbora ne umije da startuje aparat za glasanje, ne znaju kako se koristi token i generalno nisu umeli da organizuju glasačko mesto, te glasanje nije počelo na vreme. 

Šavnik

Kako je kazao predsednik OIK Šavnik, Dušan Radanović, u Šavniku je proces glasanja počeo bez problema. Pravo glasa u toj opštini ima 1.616 građana, što je za 131 manje u odnosu na parlamentarne izbore koji su održani prije četiri godine, kada je izlaznost bila 86,43 odsto. Šavničani će glasati na 23 biračka mjesta.

Nikšić

Prema rečima predsednika nikšićke Opštinske izborne komisije (OIK), Rada Perišića, otvorena su sva biračka mjesta i na samom početku glasanja nisu evidentirani nikakvi problemi. Nikšićani će glasati na 138 biračkih mesta, a pravo glasa ima 58 342 građana, što je za 263 manje u odnosu na parlamentarne izbore 2016.godine. Pre četiri godine u Nikšiću je glasalo 79,84 odsto građana.

Tivat

Tivćani na ukupno 19 biračkih mesta, glasaju za novi sastav svog opštinskog parlamenta. Pravo glasa na lokalnim izborima u Tivtu ima 11.745 građana. Lokalni izbori u Tivtu trebalo je da se prvobitno održe 5.aprila, ali su odloženi zbog epidemije korona virusa. Novi saziv lokalnog parlamenta u Tivtu kao i dosadašnji, imaće ukupno 32 odbornička mjesta.

Budva

Budvani na 27 biračkih mesta, glasaju za novi sastav lokalnog parlamenta. Pravo glasa na lokalnim izborima u Budvi ima 17.916 građana

Tako će biti obavezna dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, kao i obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača.

Obavezno je i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biralištima.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Liste za koje će se danas glasati su sledeće:

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod imenom "Odlučno za Crnu Goru" DPS-Milo Đukanović", predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, dok je nosilac liste profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društv za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom "Mir je naša nacija". Listu predvodi Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Koaliciju "Crno na bijelo" čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, a nosilac liste je Dritan Abazović.

Albansku koaliciju "Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj", čine Demokratski forum, Forca Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, a na čelu liste je Nik Đeljošaj.

U "igri" je još jedna albanska koalicija pod imenom "Jednoglasno" koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Na izborima će samostalno nastupiti SDP "Jaka Crna Gora" koju predvodi Draginja Vuksanović Stanković, te Socijaldemokrate pod sloganom "SD-Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosledno".

Tu je i "Bošnjačka stranka-Ispravno - Rafet Husović" a nosilac je poslanik Ervin Ibrahimović.

Hrvatska građanska inicijativa "HGI. Svim srcem za Crnu Goru!", a predvodi je liser Adrijan Vuksanović i Hrvatska reformska stranka - nosilac liste Radovan Marić, direktor Aerodromi Tivat.

U Crnoj Gori se spekuliše o mogućim incidentima na dan izbora, a iz policije poručuju da su preduzete sve mere kako bi se sačuvali javni red i mir.

MILO BEŽI U ALBANIJU? Đukanović spremio helikoptere za beg nakon izbornog poraza u nedelju (VIDEO)

MILO BEŽI U ALBANIJU? Đukanović spremio helikoptere za beg nakon izbornog poraza u nedelju (VIDEO)

POČEO "DRŽAVNI UDAR 2"!? Pronađene velike količine eksploziva i municije u Crnoj Gori!

POČEO "DRŽAVNI UDAR 2"!? Pronađene velike količine eksploziva i municije u Crnoj Gori!

Ekskluzivno! Otkrivamo sa kim Milo šuruje na izborima: Crnogorskom "sultanu" Albanci i lažna država desna ruka

Ekskluzivno! Otkrivamo sa kim Milo šuruje na izborima: Crnogorskom "sultanu" Albanci i lažna država desna ruka

VREME JE ZA PROMENE! Počela izborna tišina, 11 lista u trci za ulazak u parlament

VREME JE ZA PROMENE! Počela izborna tišina, 11 lista u trci za ulazak u parlament

"ĐUKANOVIĆ MORA POSTATI PROŠLOST!" Nosilac liste "Crno na bijelo": Svako ko hoće da spasi DPS gori je od njega

"ĐUKANOVIĆ MORA POSTATI PROŠLOST!" Nosilac liste "Crno na bijelo": Svako ko hoće da spasi DPS gori je od njega

 

Piše:
Srbija Danas
30.08.2020. 07:28 01:29