light rain
12°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

MOŠTI SVETOG VASILIJA VEČERAS OSTAJU U NIKŠIĆU: Danas je pobedilo SRPSTVO - izneta četiri zahteva (FOTO/VIDEO)

21.12.2019. 08:22 21:20
Piše:
Srbija Danas
Amfilohije pored mošti Svetog Vasilija
Amfilohije pored mošti Svetog Vasilija / Izvor: Foto: IN4S
U Nikšiću je danas održan veliki crkveno-narodni skup.

Crkveno-narodni sabor, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, održan je danas ispred Saborne crkve u Nikšiću, kom je prisustvovalo više od 20.000 ljudi.

SRPSKO BITI ILI NE BITI: Narod će odbraniti svoju crkvu ili nestati!

SRPSKO BITI ILI NE BITI: Narod će odbraniti svoju crkvu ili nestati!

''Branimo ono jedino slobodno što nam je ostalo u ovoj zemlji'' MILAČIĆ PEŠKE PREKO OSTROGA NA SABOR (VIDEO)

''Branimo ono jedino slobodno što nam je ostalo u ovoj zemlji'' MILAČIĆ PEŠKE PREKO OSTROGA NA SABOR (VIDEO)

Matija Bećković "razmontirao" Mila: "NIJE SE DŽABE ODREKAO IMENA, VERE I PISMA"

Matija Bećković "razmontirao" Mila: "NIJE SE DŽABE ODREKAO IMENA, VERE I PISMA"

U Sabornu crkvu stigle su mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca kome su se poklonili pravoslavni vernici.

21:12
Mošti Svetoga Vasilija Ostroškog ostaju večeras u Nikšiću, poklonilo im se 20.000 vernika

Zbog velikog broja poklonika koji danas na velikom crkveno-narodnom Saboru nisu uspeli da se poklone moštima Svetoga Vasilija Ostroškog, one će večeras noćiti u Nikšiću.
Vernici grada pod Trebjesom moći će da se poklone svecu i u toku večerašnjeg svečanog bdenja i sutra do završetka Svete arhijerejske liturgije u nikšićkom Sabornom hramu, koju će sa sveštenstvom služiti gospoda episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i dioklijski Metodije, sa početkom u devet časova, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Saopšteno je takođe da se Svetom Vasiliju Ostroškom do trenutka objavljivanja ovoga teksta danas u Nikšiću poklonilo više od 20.000 vernika. Kolone vernika i dalje se slivaju u nikšićki Saborni hram na poklonjenje svetitelju.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sutra će sa sveštenstvom Svetu službu Božju služiti u manastiru Ostrogu, sa početkom u osam časova, prenela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

18:00
Završen sabor u Nikšiću - izneta četiri zahteva

 Ključna poruka vlastima u Crnoj Gori je da pravoslavna Mitropolija traži bezuslovno zakonsko i ugovorno priznanje i uvažavanje.

1.Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, koja se oštro protivi donošenju vladinom Zakona o slobodi veroispovesti, traži to priznanje i uvažavanje i za tri eparhije - budimljansko-nikšićku, Zahumsko-hercegovačku i Mileševsku.

2.Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

3.Zatraženo je i donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama.

4.Takođe, zatraženo je na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica.

Mošti Sv. Vasilija
Mošti Sv. Vasilija / Izvor: Foto: IN4S

Poručeno je da ovi zahtevi nisu privilegije, već opšte pravo za sve crkve i verske zajednice i ponovljena poruka sa Trojičindanskog sabora da će Pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuvati, obnavljati i braniti sve svoje svetinje.

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore poručili su i da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava.

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a da je dužnost države i da jemči slobodu, koja je prirodno pravo i da štiti imovinu, a ne da je otima.

15:10
U toku sveta liturgija u Hramu

U toku je sveta liturgija u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Hiljade vjernika nalaze se ispred hrama i čekaju blagoslov. Na ulazima u Nikšić su kilometarske kolone i narod još uvijek pristiže 

14:17
Marko Milačić poslao brutalnu poruku Đukanoviću: Stojimo vam na crti! (FOTO)

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić oglasio se na fejsbuku posle sabora u Nikšiću.

- Ne možete slomiti duh Svetog Vasilija, nikada! Stojimo vam na crti - napisao je on! 

14:14
Narod ustao protiv tiranije milogoraca! Ekskluzivni snimci sa Sabora u Nikšiću! (VIDEO)
13:18
Oglasio se Daka Davidović: OVO JE NAJVEĆI SKUP U ISTORIJI CRNE GORE!

Dobrotvor Srpske Pravoslavne crkve, Miodrag Daka Davidović, kazao je da "ko je danas izostao sa ovog skupa bolje da se ni rađao nije".

- Ovo je najveći skup u istoriji Crne Gore. Ovo je najveći skup koji je nama smrtnicima na zemlji mogao da priušti Sveti Vasilije. Njegov dolazak ovdje među verni narod svih konfesija, i muslimana, i katolika i naravno nas pravoslavaca je obezbedio da mi budemo danas najsrećniji narod u istoriji - rekao je Davidović.

13:10
Vladike se obratile vernicima — vlast hoće da postavi sebe na mesto Boga

Zahtijevamo zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama, poručeno je sa Sabora.

- Dužnost države je da svakome jamči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost. Država treba da se protivi diskriminaciji i da štiti vjerske slobode i prava svih. Danas u Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga da postavi sebe i partijsku državu i zato poriče Boga i gazi naša prava, pa time i naša sloboda gubi svoje utemeljenje i smisao - jedna je od poruka.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske zahtijevaju bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i Mileševske i svih crkvenih pravnih lica u skladu sa kanonskim pravom.

Zahteva se i na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica.

- Sve ovo zahtevamo ne kao privilegije za sebe nego kao opšte pravo za sve crkve i verske zajednice - navodi se u poruci koja je pročitana okupljenima na skupu.

Vernicima se obratio i mitropolit Amfilohije koji je rekao da su se u Nikšiću danas „sabrali pred životom, oko njegovih moštiju“, a ne „da ih oskrnave, kako to nazivaju bezbožnici“.

- To upravo govore oni koji su razorili Tvrdoš. Ovi savremeni bezumnici hoće da otmu hramove za sebe. Ni Turci nisu radili što ovi bezbožnici žele. Da otmu crkve i daju ih sektama. Ova grupa bogataša, bivših titoista, opljačkala je sva preduzeća, a sada hoće i hramove. Neće moći - poručio je Amfilohije.

Episkop dioklijski Metodije je kazao da očekuju od institucija Evropske unije da ne ignorišu činjenicu da "crnogorska vlast krši odredbe Lisabonskog ugovora".

U proglasu koji je pročitao episkop dioklijski Metodije poručeno je da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti "zakon protiv pravoslavlja".

- Zakon se zasniva na istorijskoj laži - kazao je on.

- Danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mesto Boga postavi sebe i partijsku državu. Danas u Crnoj Gori država ne dopušta Ustavom zagarantovanu slobodu vere, naročito pravoslavnoj crkvi - navodi se u proglasu. 

13:06
Milo "popio šamar" od carigradskog patrijarha: PRIZNAJEMO SAMO AMFILOHIJA!

Vaseljenska patrijaršija u pismu izražava začuđenost podrškom koju je Đukanović dao stvaranju "Pravoslavne crkve crnogorske", kao i time da je Vlada usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa "podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine".

- Ovo bi značilo da vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu pravoslavnu kanonsku jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske - navodi se u poruci Đukanoviću.

Kako se dodaje, crnogorska crkva nikada nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna crkva crnogorska, pod Mirašem Dedeićem, ne pripada pravoslavnoj crkvi.

Milo Đukanović
Milo Đukanović / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat, mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije srpske - ističe se u pismu.

- Šaljemo vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu. Ponavljamo ono što smo vam napisali dvehiljadite godine - uvereni smo da će vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Dedeića, te da ćete se vi distancirati od njega radi dobra i jedinstva Vašeg naroda.

- Vaša ekselencijo, molimo vas da gore napisano ne shvatite kao mešanje u unutrašnje stvari vaše države, nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima - zaključuje se u pismu carigradskog patrijarha.

13:04
ALBANSKI PRAVOSLAVCI ŽELE DA PODRŽE SPC! Milogorci ih VRATILI SA GRANICE!

Crnogorska vlast nije dozvolila ni pravoslavcima iz Albanije da prođu na graničnom prelazu Božaj.

Srpski kik-bokseri NAJJAČI NA SVETU: Vraćeni sa granice Crne Gore jer su OPASNOST po celu zemlju!

Srpski kik-bokseri NAJJAČI NA SVETU: Vraćeni sa granice Crne Gore jer su OPASNOST po celu zemlju!

ALBANCI BRANE SRPSKE SVETINJE! Krenuli da se POKLONE moštima Svetog Vasilija, a policija im ZABRANILA PROLAZ (FOTO)

ALBANCI BRANE SRPSKE SVETINJE! Krenuli da se POKLONE moštima Svetog Vasilija, a policija im ZABRANILA PROLAZ (FOTO)

12:45
20.000 vernika stalo uz SPC u Crnoj Gori: Završen sabor u Nikšiću! 

Sabor u Nikšiću je završen. 

12:45
BRUKA NEVIĐENA, OVO SE NE PAMTI: Sveštenici i monasi Eparhije mileševske vraćeni sa crnogorske granice?!

Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju piše PP Media.

- Ipak, blagodareći Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu Eparhiju mileševsku na ovom svecrkvenom saboru predstavljaće njen predstojatelj, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije koga smo izvestili o ovim nemilim događajima. Vladika Atanasije je poručio da zadržimo u duhu jednomislije, slogu, ljubav sa svom braćom i u Crnoj Gori i Srbiji, naglašavajući da među nama nema granica, jer svi mi koji smo u Bogu i u dobroj nameri, zajedno smo i onda kada smo fizički razdvojeni - navodi se u saopštenju Eparhije mileševske. 

NOVA MILOVA BRUKA: Zabranjen ulaz sveštenicima eparhije Mileševske u Crnu Goru (FOTO/VIDEO)

NOVA MILOVA BRUKA: Zabranjen ulaz sveštenicima eparhije Mileševske u Crnu Goru (FOTO/VIDEO)

12:40
Božija podrška sa neba: Zvona oterala kišu! Ljudima se digla kosa na glavi! (FOTO)

Odmah po oglašavanju zvona stala je kiša i nebo je počelo da se razvedrava.

PRAVOSLAVNI ALBANCI krenuli da se POKLONE moštima Svetog Vasilija, crnogorska vlast ih NIJE PUSTILA!

PRAVOSLAVNI ALBANCI krenuli da se POKLONE moštima Svetog Vasilija, crnogorska vlast ih NIJE PUSTILA!

Atmosfera je tada postala takva da su se ljudi osećali sjedinjeno sa Bogom.

Vernici na saboru u Nikšiću
Vernici na saboru u Nikšiću / Izvor: Srbija Danas

Mnogi vernici su u tom trenutku uzeli mobilne telefone i počeli da fotografišu ono što su oni doživeli kao Božije čudo i Božiju poruku podrške.  

12:14
20.000 ljudi na Saboru, zlikovački režim Crne Gore zaustavila kolone autobusa!

Saboru prisustvuje oko 20.000 ljudi, a narod još pristiže. 

Vernici na saboru u Nikšiću
Vernici na saboru u Nikšiću / Izvor: Srbija Danas

U prvim redovima kad treba udariti na Srbiju: ČANAK POMAŽE MILU U NAPADIMA NA SRBE i PRAVOSLAVLJE!

U prvim redovima kad treba udariti na Srbiju: ČANAK POMAŽE MILU U NAPADIMA NA SRBE i PRAVOSLAVLJE!

Naroda bi bilo još više da crnogorske vlasti zatvaraju granicu za pravoslavce, te tako kolone autobusa stoje ispred granice. 

Autobusi na granici Crne Gore
Autobusi na granici Crne Gore / Izvor: Srbija Danas

 

11:16
Dodik odgovorio crnogorskim vlastima

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik da je vraćanje vernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću, koji su krenuli na sabor u Nikšiću, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

- Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusedskih odnosa i saradnje - rekao je Dodik. 

10:45
Stigao Marko Milačić

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić stigao je na Sabor u Nikšiću. 

10:31
Počelo sveto pričešće

Počelo je sveto pričešće u Nikšiću.  

STIGLA NAJJAČA PODRŠKA ZA VERNIKE U NIKŠIĆU DIREKTNO SA HILANDARA: Blagoslov braći u Hristu!

STIGLA NAJJAČA PODRŠKA ZA VERNIKE U NIKŠIĆU DIREKTNO SA HILANDARA: Blagoslov braći u Hristu!

9:36
Zakletva vladike Joanikija

Vladika budimljanako- nikšićki Joanikije upozorio vlast u Crnoj Gori da ne srljaju u proklestvo i najavio da će se na kraju Sabora zakleti pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog da će braniti veru.

Uoči početka velikog crkveno-narodnog sabora u Nikšiću, protiv usvajanja vladinog Predloga zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je vernike da se mole Gospodu da urazumi one koji nameravaju da otimaju ono što je Božje i crkveno.

Upozorio je da to zlo ne čine i, kako je rekao, ne nalažu prokletstvo na sebe, svoje domove i potomstvo.

- Sabrali smo se da se ujedinimo, i da se duhovno osnažimo uoči rođenja Hristovog. Tešimo se Svetim Vasilijem Ostroškim, koji je štitio crkve i utvrdio svoj narod u veri - rekao je Joanikije i poručio da "ako neko udara na hram, udario je na sve".

- Molimo se Gospodu da urazumi one koji nameravaju da otimaju ono što je Božje. Upozoravamo ih da to zlo ne čine - poručio je vladika budimljansko nikšićki.

8:56
Desetine hiljada vernika na ulicama

Prema procenama, već su prisutne desetine hiljada građana.

Liturgiji prisustvuje i crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović, kao i gradonačelnik Berana Slavoljub Šćekić.

Šest hiljada ljudi stiglo je sa strane. 

8:40
Počela liturgija

U Sabornom hramu u Nikšiću počela je liturgija koju služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

8:35
Autobusi zaustavljeni na granici

Autobusi koji su noćas krenuli iz Srbije i Republike Srpske na veliki narodni sabor u Nikšić zaustavljeni su noćas na granici.

Vernici se poklanjaju moštima Vasilija Ostroškog. 

8:15
Gužva na ulazu u Nikšić

Otvoren je Saborni hram u Nikšiću, pristižu građani.

Više od sat vremena prije početka liturgije koja je najavljena za 9 časova vjernici se skupljaju ispred hrama. U Nikšiću su pojačane mere bezbednosti.

Na ulazu u Nikšić polako se pravi gužva, a primetan je i veći broj policijskih patrola.

Svetitelj iz Nikšića neće ići dok svaki čovek koji je došao u Nikšić ne celiva mošti, saoptila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

Piše:
Srbija Danas
21.12.2019. 08:22 21:20