Utorak 19. mar 2024.
ustoličenje

USTOLIČEN VLADIKA METODIJE: Patrijarh Porfirije se obratio narodu - biblijske scene u Beranama (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Televizija Hram
U manastiru Ðurđevi stupovi, kod Berana u Crnoj Gori, danas će biti održano ustoličenje izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodiće patrijarh srpski Porfirije, kojem je juče priređen svečani doček u manastiru Ðurđevi Stupovi gde je poručio da dok je sveta mitropoliti SPC će biti ustoličavani u Cetinjskom manastiru i da Crkvu, kako je kazao, ne možemo poistovetiti ni sa jednom političkom ili bilo kakvom državnom granicom.

Andrija Mandić i Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta su jutros nešto pre 8 časova stigli u manastir u Beranama na ustoličenje vladike Metodija.

Ustoličen vladika Metodije, govor patrijarha Porfirija

- Pre svega i iznad svega, a to obuhvata i sve pomenute obraćam se vama braćo i sestre pravoslavni hrišćani. Dobro došli u ovu svetinju nemanjićku, u ovu zemlju u kojoj su duboki koreni plemena Vasojevića, u zemlju iz čijih korena je izašlo stablo protkano nauzvišenijim duhovnim dometima, ali i narodnim, pravoslavnog naroda koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali i srpskom pravoslavnom narodu.

- Kada kažemo "pravoslavni" to znači da je u samoj svojoj suštini reč o hrišćanskom, o jevanđeljskom, što znači da jeste koren koji daje plodove koji su definisani i svesni samih sebe, koji poznaju ko su i šta su, koji znaju odakle su i koji im je cilj. I baš zato što sve to znaju bivaju sposobni da mogu u istoj meri, na isti način kao što poštuju sebe i vole sebe, da na isti način vole i drugoga, u svim njegovim dimenzijama, bilo da se radi o komšijama, sugrađanima, bilo da se radi o građanima jedne države, bilo da su Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati da li su bilo koji drugi narod, i naravno da li su Srbi. Sve to skupa, baš zbog toga što potiče iz vasojevićkog korena mogu da poznavajući sebe i svoje ne budu zatvoreni u sebe nego da budu otvoreni za drugog, čak i onda kada se na drugi način moli Bogu, jer Bog je taj koji procenjuje.

Počeo čin ustoličenja

Sveta liturgija se služi i porti manastira Đurđevi stupovi. Brojni arhijereji, sveštenici i verni narod prisustvuju ustoličenju Metodija na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog.

Patrijarh Porfirije stigao na ustoličenje

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi gde će predvoditi svečani čin ustoličenja vladike Metodija.

NJega je dočekao mitropolit Joanikije.

Verni narod se uputio ka Beranama

Ko je vladika Metodije pročitajte OVDE

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd