Utorak 19. mar 2024.
Naser Orić

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NASEROVI KOLJAČI UPALI U SRPSKI BJELOVAC: Pobili žene, decu i starce! Godišnjica masakra

Foto: Profimedia
Dok Bošnjaci veličaju oslobađanje Nasera Orića od krivice za zločine u Srebrenici, Srbi nastavljaju da obeležavaju godišnjicu masovnih ubistava svojih srodnika počinjenih pod, kako se veruje, Orićevom komandom.

U bratunačkom selu Bjelovac juče je služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i još dva susedna sela (Sikirići i Loznička Reka), od kojih je njih 68 ubijeno u jednom danu – 14. decembra 1992.

NATO VOJNICI! Crnogorci u MILIONSKIM DUGOVIMA, kupuju NOVA OKLOPNA VOZILA od svojih GOSPODARA

U napadu koji su tog dana izvršili pripadnici Armije RBiH, predvođeni Orićem, masakrirano je stanovništvo na spavanju – žene, deca i starci. Krvavi pohod završen je pljačkom i paljenjem srpskih kuća, od kojih mnoge još nisu obnovljene.

Neke srpske civile borci su odveli u logor u Srebrenici, gde su ih zlostavljali i mučili. Među zarobljenima bile su i dve žene – Dosta i Mara Flipović, te sedmomesečni Nemanja i trogodišnja Olivera Filipović, kao i devetogodišnji Branko Vučetić, kome su tog dana ubili oca Radovana i brata Mileka, tako da je ostao sam, jer je majku izgubio tri meseca ranije.

Svi zarobljeni stanovnici Bjelovca su nakon dva meseca razmenjeni. U spaljeno selo, u kome su muslimanske snage ubile ili ranile svakog trećeg stanovika, nisu se mogli vratiti.

Članovi porodica stradalih u napadu i juče su, kao i svih prethodnih godina, zajedno sa komšijama i prijateljima došli u Crkvu Svetog proroka Ilije u Bjelovcu u kojoj je služen parastos i prislužene su sveće za pokoj duša svih ubijenih žitelja iz tri sela na obali Drine.

Nisu ni ovoga puta krili ogorčenje zbog toga što za počinjeni zločin niko nije odgovarao, iako su pravosudnim institucijama BiH dostavljeni brojni dokazi i svedočenja. Ostalo je im, kažu, samo da se "nadaju Božjoj pravdi".

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd