fbpx
Skip to main content
migranti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Od granice HODALI DVA DANA: Grupa migranata tvrdi da ih je MALTRETIRALA policija BiH! Nije im davala hranu, vodu...?

Foto: Facebook/Printscreen/Border Violence Monitoring
Grupa od 18 migranata (žene, deca i muškarci, najmlađe 6 meseci, najstariji 35 godina) iz Iraka i Kurdistana napustili su Nikšić 10. aprila 2019. Dovezli su se blizu granice BiH i odatle su hodali dva dana.

Blizu Trebinja grupu je uhapsila policija dok su pokušavali doći do autobuske stanice u Trebinju. Devetorica policajaca su im prišla, prijateljski nastrojena.

- Odvešćemo vas su policijsku stanicu, a potom u kamp u Sarajevo. Možete videti i doktora. Prvobitno smo bili iznenađeni, mislili smo da će biti dobri prema nama. Ali, lažu te, kako bi te smirili - rekli su migranti, piše u izveštaju koji je objavljen na border.violence.eu.

Grupa je bila ukrcana u dva bela kombija s prozorima sa strane. Vozili su se oko 30 minuta do graničnog prelaza Klobuk, granica s Crnom Gorom. Tamo su zadržani u beloj sobi bez prozora 16 sati. Dok su bili u sobi, jedan policajac slikao je njihova lica.

SIN BIVŠEG NAČELNIKA POLICIJE SE NAPIO, PA NAPRAVIO SAOBRAĆAJKU: Iznenadiće vas ŠTA SE DOGODILO kad su ga uhapsili!

SIN BIVŠEG NAČELNIKA POLICIJE SE NAPIO, PA NAPRAVIO SAOBRAĆAJKU: Iznenadiće vas ŠTA SE DOGODILO kad su ga uhapsili!

Još jedan stravičan sudar kamiona i automobila: Ima poginulih, među njima i deca!

Još jedan stravičan sudar kamiona i automobila: Ima poginulih, među njima i deca!

OBIJENO PREKO 30 KOLIBA NA RIKAVIČKOM JEZERU: Albanci i u ove pljačke umešali prste!

OBIJENO PREKO 30 KOLIBA NA RIKAVIČKOM JEZERU: Albanci i u ove pljačke umešali prste!

U sobi nije bilo klupa. Kada su želeli ići u WC, morali su kucati na vrata. Nisu im davali hranu, vodu ni pokrivače.

U 9 časova sledećeg jutra policajci su ušli i stavili lisice četvorici muškaraca. Sa lisicama, ponovo su ukrcani u dva bela kombija u društvu devetorice policajaca. Kada je grupa primetila da nisu dovedeni u Sarajevo, konstantno su pitali policajca:

- Gde idemo? Molim vas, dajte nam azil.

Ali, policajci su odgovorili: “Nema engleskog, nema azila, Bosna puna.”

Vozali su ih 10 minuta putem uz planinu između granica. Dok ih je policija puštala van iz kombija, vratili su im telefone, skinuli lisice i rekli: “Hodajte nazad u Crnu Goru.”

Šesnaestogodišnjak im je rekao: “Reći ću UN-u šta radite.” Jedan od policajaca mu je odgovorio: “Je*** ti mater, je*** UN.”

Policajac je udario mladića svojim teškim crnim čizmama da je ispao iz auta na zemlju.

Policajac je uzeo tešku metalnu šipku i udarao mladića po glavi. Dve rane su počele obilno krvariti. Policajci su ga počeli udarati u stomak i grudi.

- Prebio me kao Džeki Čen. Posle sam osećao vrtoglavicu, nisam mogao ustati ni pričati -kazao je mladić..

Policajac koji je prebio tinejdžera opisan je kao visok, jak, obrijane glave i plavih očiju. Policajac je shvatio da su dvojica muškaraca iz grupe počela snimati sve to. Uzeo im je mobilne telefone i razbio.

Pre nego što su otišli, policajci su rekli grupi: “Ako se vratite, samo će biti gore. Uzećemo otiske i slomiti vam noge i ruke.”

Grupa je hodala oko 30 minuta kroz šumu do graničnog prelaza Ilino brdo u Crnoj Gori. Tamo su im granični policajci rekli da sačekaju autobus da stigne. Grupa je platila karte za autobus nazad za Podgoricu. Odatle su otišli u kamp u Spužu.

- Kada sam se vratio u kamp, čak i posle dva dana nisam dobio medicinsku pomoć. Rekli su mi da idem u Podgoricu u bolnicu. Ali nemam novca za to. Samo je jedan doktor u kampu u Spužu, jako je loš, ne zna ništa. Dođe dva puta sedmično. Sestra je tu, ali ona ne pomaže ništa. U mojoj zemlji je rat, ali čak i tamo mi ne tretiramo ljude ovako - kazao je jedan od migranata.

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd