fbpx
Skip to main content
vakcinacija

PREBOLELI STE KORONU, DA LI TREBA DA PRIMITE OBE DOZE? Nova istraživanja donose odgovor!

Foto: Profimedia
Na današnjom pres konferenciji hrvatskog kriznog štaba rečeno je da naučna istraživanja pokazuju da oni koji su preboleli kovid ne moraju da prime drugu dozu vakcine

- Antitela kod onih koji su preboleli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titar antitela nakon prve doze. Oni koji su vakcinisani sa dve doze su imali nivo antitela kao oni koji su preboleli kovid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboleli kovid nema potrebe za drugom dozom vakcine, ovi podaci su već dovoljni - rekla je direktorka zagrebačke Infektivne klinike dr Alemka Markotić, na današnjoj pres konferenciji hrvatskog kriznog štaba.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i prvi hrvatski epidemiolog objasnio da se slični nalazi pojavljuju i u stranoj literaturi i najavio da će Hrvatska doneti odluku da svi koji su preboleli kovid prime samo jednu dozu vakcinise.

Na konferenciji nije pojašnjeno šta će se dogoditi u slučaju da Hrvatska počne koristiti vakcinu Sputnjik V koju čine dve različite vektorske kombinacije i za koju je potrebno, da bi dala pravi imunološki odgovor, obavezno primiti obe doze cepiva. Međutim, proizvođač "Gameleja" je izbacio na tržište vakcinu "Sputnjik lajt" koja je već završila drugu fazu ispitivanja i koja će se davati u samo jednoj dozi.

Takođe, na pres konferenciji je rečeno da žene mnogo bolje podnose vakcinaciju nego muškarci.

Hrvatska je imala danas samo 94 nova slučaja zaraze koronavirusom.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd