Utorak 19. mar 2024.
koronavirus, Hrvatska

VAPAJ HRVATSKIH LEKARA: "Bolnica je pukla, mi smo pukli!"

Foto: Reuters
Interna inspekcija u zagrebačkoj kovid-bolnici Dubrava zatekla je loše stanje

Nakon što je vlada smenila Upravni odbor KB Dubrava i sastanka lekara koji je sazvao šef dela bolnice koji je u kovid sistemu, Ivica Lukšić, otkriva se da su nedostaci u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom, ali i onih koji boluju od drugih bolesti u toj bolnici, mnogo veći nego što su to vlada i ministar zdravlja Vili Beroš predstavili.

 

 

 

Sve je počelo s pismom lekarke upućenom na više adresa sa upozorenjem da se u toj bolnici desavaju mnogi propusti, posebno kada je reč o kovid pacijentima, za koje je rekla da nemaju adekvatno lečenje, pa čak ni redovan obrok i terapiju.

Hrvatski portal Telegram objavio je juče snimak sa sastanka dobijen od neimenovanog učesnika, koji je tok rasprave samoinicijativno snimio.

Na audio snimku koji je preneo Telegram jasno je da u KB Dubrava nedostaju respiratori, a da se vrhunac epidemije, prema rečima samog Lukšića, očekuje tek 20. novembra.

Lekari su istakli da je bilo opšte poznato da KB Dubrava već pola godine nema dovoljan broj respiratora.

- Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo da čekam da se neko mesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše - rekla je jedna lekarka.

A onda je Lukšić, čuje se na snimku, upitao jednog je sudionika razgovora koliko uopšte ima respiratora u KB Dubrava.

S obziom na veiki priliv obolelih poslednjih dana, jedan od učesnika sastanka je rekako da će u vrhuncu epidemije možda biti potrebno i i 140 respiratora.

Jedna doktorka je naglasila da su zdravstveni radnici svim obolelima dužni da omoguće jednaku zdravstvenu zaštitu, dok je druga zapitala:

- Šta ćemo napisati? Da je čovek preminuo jer nije dobio šansu da se leči? -

Koronavirus, respirator
Foto: Profimedia

 

Sve bolnice u Hrvatskoj su pod velikim pritiskom

Lukšić je na to odgovorio da su sve bolnice pod velikim pritiskom, da su respiratori ozbiljan problem te da treba naći balans između broja respiratora koji će bolnici biti potrebni i svih ostalih.

- Vidite, neka pitanja su organizaciona, hijerarhijska, i ja ne mogu da ih rešim. Morate me razumeti - rekao je Lukšić i pozvao lekare da poštuju strukturu koja postoji u bolnici.

Na to mu je jedan lekar odgovorio da je "ta struktura debelo narušena, dok je drugi kazao da je osnovni problem PRIC-a organizacija".

- Nemamo prostora, ni opreme, ni lekara. I ko će nam to rešiti? - zapitao je, dok je drugi kolega Lukšiću rekao da je on dužan da probleme reši, a ako ne može, treba, kazao je, raspustiti Nacionalni štab civilne zaštite.

Naredni učesnik sastanka je Lukšiću uputio kritiku da je ovo prvi njegov sastanak sa lekarima, a da kriza traje od marta.

- Sestre su bačene na odeljenja i prepuštene same sebi. Imamo jedan kompjuter. Bolnica je pukla. Mi smo pukli. Jedan lekar na 80 kreveta. Šta da kažemo pacijentima kad pitaju mogu li negde da se okupaju? Zašto nas niko ništa ne pita? - rekao je takođe jedan od učesnika.

- Želim da znate da svi mi delimo istu situaciju - rekao je Lukšić, a na to je dobio odgovor lekara: - Ne, ne delimo.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd