fbpx
Skip to main content
Međugorje

VATIKAN OKREĆE GLAVU, PAPA IM DOZVOLIO: Međugorje - biznis ili su deca pre 40 godina zaista videla Gospu (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Direktno.hr
Hiljade vernika iz svih krajeva sveta slivaju se u Međugorje na obeležavanje 40. godišnjice Gospinih ukazanja u ovom hercegovačkom mestu

Ni nesnosna vrućina ni mnoštvo kilometara, državne granice, ni epidemiološke mere hiljadama hodočasnika nisu bili prepreka da danas dođu iz raznih krajeva sveta u hercegovački gradić na obilježavanje 40. jubileja Gospinih ukazanja na zavetno hodočašće Kraljici Mira u Međugorje.

Zbog otkaza ruskih turista, cene u Grčkoj nikad niže! Polupansion na 10 noći sa prevozom od 330€

Zbog otkaza ruskih turista, cene u Grčkoj nikad niže! Polupansion na 10 noći sa prevozom od 330€

"VISOKI PREDSTAVNIK SE NE IMENUJE U NEMAČKOJ VEĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI" Dodik besan na nemačkog diplomatu, ne poštuje protokol!

"VISOKI PREDSTAVNIK SE NE IMENUJE U NEMAČKOJ VEĆ U SAVETU BEZBEDNOSTI" Dodik besan na nemačkog diplomatu, ne poštuje protokol!

ŽENA IDE U ZATVOR ZBOG ŠARANJA SPOMENIKA TUĐMANU: Koliko daleko ide hrvatsko obožavanje čoveka koji je proterao Srbe? (FOTO)

ŽENA IDE U ZATVOR ZBOG ŠARANJA SPOMENIKA TUĐMANU: Koliko daleko ide hrvatsko obožavanje čoveka koji je proterao Srbe? (FOTO)

Katolici smatraju kako je ova jubilarna godišnjica od velikog značaja i dovode je u vezu sa četrdeset godina biblijske simbolike izraelskog naroda u pustinji.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao kako su se župa i župljani Međugorja za ovaj dan intenzivno pripremali celu ovu godinu.

Svete mise slave se od 6.00 sati na raznim jezicima, poslepodnevni program nastavlja se procesijom s Brda ukazanja do međugorske Crkve sv. Jakova.

Međugorje
Foto: Printscreen/Youtube/Dnevnik.hr

 

Kako je međugorski župnik pojasnio, procesija kreće s mjsta prvih Gospinih ukazanja u 16 sati i 30 minuta. Naglasio je da je to mesto gde je Gospa sišla prvi put i susrela se s videocima te da će se tu moliti molitva koju su videoci najpre molili na Podbrdu s Gospom. Onda će procesija u molitvi krunice i pesmama krenuti nizbrdo i cestom doći do župne crkve, gde će se održati centralno večernje misno slavlje u 19 sati, a predvodiće ga provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Ukazanja u Međugorju prvi put su počela 24. juna 1981. godine, kada je šestoro mladih - Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, reklo da im se ukazala Majka Božja na brdu Crnica u Međugorju.

 

Kako su se izveštaji o ukazanjima ponavljali, vremenom je Međugorje postalo jedno od poznatijih svetskih marijanskih hodočasničkih odredišta, a to malo hercegovačko mesto godišnje poseti više od milion hodočasnika.

Vatikan nije službeno priznao ukazanje Djevice Marije. Ipak, u maju 2019. godine katolički poglavar Franja službeno je odobrio hodočašće uz napomenu da se tim odobrenjem ne prejudicira konačan stav crkve o ukazanju Gospe.

Slobodna Dalmacija je otkrila pre dve godine da je jedna od tzv. videlica, danas odrasla žena Marijana Dragičević, koja tvrdi da joj se obraća Gospa devastirala pomorsko dobro. Plaža preko puta njezine luksuzne vile u uvali Blace na otoku Hvaru izbetonirana je i prekrivena kamenim pločama, a kad su novinari posetili uvalu, preko betonske plaže raširile su se ležaljke. Sama vila je bila rezervisana tokom cele letnje sezone, a smeštaj za tri dana je naplaćivala 1.600 evra.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd