fbpx
Skip to main content
rumunija

VELIKI NEREDI NA ULICAMA BUKUREŠTA: Na najmasovnijem protestu 125.000 LJUDI, sukobi s policijom

Foto: Tanjug/AP
Po zvaničnim podacima, lakše su povređena dva policajca i dva demonstranata, pa su odvedeni u bolnicu

Hiljade ljudi i danas su izašle na ulice Bukurešta i još nekih rumunskih gradova da protestuju nakon što je vlada hitno izdala sporni dekret kojim se smanjuju kazne za korupciju što bi mnoge političare moglo da poštedi krivičnog gonjenja, a u Bukureštu je došlo do sukoba između žandarma i dela demonstranata.

RUMUNIJA DOBILA NOVU VLADU: Imenovani novi ministri

Jedan broj demonstranata je bacao flaše i petarde a pripadnici policije su uzvratili suzavcem, prenosi agencija Adjerpres. Po zvaničnim podacima, lakše su povređena dva policajca i dva demonstranata, pa su odvedeni u bolnicu.

Rumunska žandarmerija apelovala je na smirenost i zatražila od demonstranata koji mirno protestuju da se distanciraju od grupa koje gađaju policiju.

Većina demonstranata okupljenih na trgu u Bukureštu izvikivala je "Ne nasilju", navodi rumunska agencija.

Hiljadu policajaca je bilo raspoređeno u Bukureštu pred demonstracije koje su počele u ranim večernjim satima i trajale skoro pet sati, uprkos polarnoj hladnoći.

Prema procenama policije, u Bukureštu se okupilo više od 100.000 demonstranata.

AFP prenosi da su demonstranti su i na ulicama drugih gradova - Kluža (20.000), Temišvara (15.000), Sibijua (10.000), a ima ih i drugde, ali su se razišli bez incidenata. Prema nekim procenama na teritoriji Rumunije bilo je od dvesta do čak 300.000 demonstranata.

Hiljade Rumuna su i sinoć izašle na ulice protestujući iz istog razloga.

U Bukureštu su se demonstranti spontano okupili ispred sedišta vlade, uzvikujući "Lopovi!" i pozivajući na ostavku socijademokratske vlade, koja je na vlasti manje od mesec dana, prenosi AFP. "Sram vas bilo!", "Ostavka!", takođe su uzvikivali građani koji su se okupili uprkos jakoj zimi.

Protesti su izbili odmah nakon objavljivanja vanredno donetog dekreta koji bi mogli da mnogim političarima omoguće da izbegnu krivično gonjenje, navodi francuska agencija.

RUMUNIJA ŠTITI KOSOVO! Podrška rumunskog premijera našim interesima

Demonstranti su osudili iznenadno usvajanje u utorak uveče hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga traje i jača već deset dana.

Ministar pravde Florin Jordake pravdao je dekret, koji je zaobišao parlament i stupiće na snagu gotovo automatski, što je potrebno "da bi se zakon uskladio sa odlukama ustavnog suda".

Nova vlada je u napetoj kohabitaciji s predsednikom Rumunije, desničarem Klausom Johanisom koji je vladinu uredbu o ublažavanjui propisa o borbi protiv korupcije ocenio kao "neprihvatljivu", i "skandaloznu" i rekao da očekuje da je Ustavni sud obori.

Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra. To posebno treba da omogući da šef Socijaldemokratske partije Liviu Dragnea izbegne suđenje zbog fiktivnih poslova koje je formalno počelo u utorak. Dragnea je hteo mesto premijera, ali je morao da podnese ostavku zbog kazne od dve godina zatvora uslovno, zbog izborne prevare.

Vlada je takođe dostavila parlamentu predlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobođeno 2.500 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora, od čega takođe mogu imati koristi osuđeni političari.

VEČERAS IZNENAĐENI MNOGI: Ivanov nije dao Zaevu mandat za formiranje vlade

U januaru je vlada premijera Sorina Grindeanua objavila hitne dekrete, što je izazvalo gnevne proteste širom zemlje i kritike rumunskog predsednika desnog centra Klausa Johanisa, koji je 2014. godine izabran na osnovu programa protiv korupcije.

- Ovo je tužan dan za vladavinu prava, kojoj su težak udarac zadali protivnici pravde i borbe protiv korupcije - saopštio je juče šef rumunske države.

Johanis je, čak, učestvovao u prvim demonstracijama protiv zakonskih izmena.

Zapad "duboko zabrinut" zbog dekreta

Šest zemalja Zapada izrazilo je duboku zabrinutost zbog dekreta rumunske Vlade kojim se dekriminalizuju neka krivična dela povezana sa korupcijom.

U zajedničkom saopštenju, ambasade Belgije, Kanade, Francuske, Nemačke, Holandije i SAD izrazile su duboku zabrinutost "zbog poteza Vlade koji potkopavaju napredak Rumunije ostvaren u poslednjih 10 godina u vezi sa vladavinom zakona i u borbi protiv korupcije".

- Ovaj ukaz samo može da potkopa reputaciju Rumunije u međunarodnoj zajednici i ugroziće partnerstva zasnovana na zajedničkim vrednostima, a koja su deo principa EU i NATO - navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je takođe izrazila "veliku zabrinutost".

Vlada Rumunije se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosuđa Florina Jordaćea koji na Fejsbuku tvrdi da u tim inicijativama Vlade "nema ničeg tajnog, nelegalnog ili nemoralnog".

Pročitajte i:

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd