fbpx
Skip to main content
Milorad Dodik

Najznačajniji politički akt koji jedna država ima: Dodik istakao šta je održavao Ustav Republike Srpske

Foto: Srbija Danas
Donošenje Ustava Republike Srpske bilo u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku.

SRBIJA KAO STUB REPUBLICI SRPSKOJ I OBRNUTO! Cvijanović objasnila zašto je važna saradnja Srpske i naše zemlje

SRBIJA KAO STUB REPUBLICI SRPSKOJ I OBRNUTO! Cvijanović objasnila zašto je važna saradnja Srpske i naše zemlje

"ZA SVA VREMENA" Počelo obeležavanje Dana Srpske u Srbiji i 29 godina od donošenja prvog Ustava

"ZA SVA VREMENA" Počelo obeležavanje Dana Srpske u Srbiji i 29 godina od donošenja prvog Ustava

KAKVA PROZIVKA NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Uhapsite braću Đukanović, osudite ih na 40 godina robije 

KAKVA PROZIVKA NEBOJŠE MEDOJEVIĆA: Uhapsite braću Đukanović, osudite ih na 40 godina robije 

Posle odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima, rekao je Dodik večeras u obraćanju u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS i RTS povodom obeležavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

Prema njegovim rečima, to su bila veoma teška vremena.

- Donošenje Ustava je pokazalo da se zna šta se radi i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet - od odluke o njenom osnivanju, preko Ustava, pa do zakonske regulative koja je trebalo da reguliše sve druge odnose - rekao je Dodik.

On je istakao da treba primetiti da je donošenje Ustava Republike Srpske bilo u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je to odražavalo političku volju srpskog naroda, predstavljenu preko njegovih političkih predstavnika iz različitih političkih partija koji su se okupili i usvojili taj ustav.

- To je bilo veoma značajno i ukazivalo je na našu tendenciju. Mi smo želeli nezavisnu državu Republiku Srpsku, a države nema, naravno, bez Ustava - istakao je Dodik.

Milorad Dodik
Foto: Srbija Danas

Dodik je ocenio da bi, posmatrano iz sadašnje perspektive, bez toga demokratski kapacitet Republike Srpske bio snažno ugrožen i da donošenje Ustava kao najdemokratskiji čin jedne zemlje, niko ne može da ugrozi, pogotovo što su u tome učestvovali različiti predstavnici političkih partija, tadašnje i vlasti i opozicije.

Dodik je istakao da je tada, iako opozicionar, bio dio ukupnih srpskih napora da se konstituiše Republika Srpska i da Republika Srpska egzistira u državno-pravnom i teritorijalnom smislu.

- Danas kada pogledam, teško bi mogli bez toga da prođemo kroz mnogo stvari. Verovatno u ratu i pregovorima koji je trebalo da se vode na uspostavljanju mira, legitimitet ne bi bio snažan, kao što je bio, da nije bilo takvih akata. Sve to je dio kontinuiteta i nastanka Republike Srpske - naveo je on.

Dodik je ocenio da je taj prvi Ustav pretrpeo nekoliko neustavnih izmena, koje je izvršio bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič.

- Ali, mi svakako moramo da radimo na tome, ustavni akt je nešto što moramo da dogradimo, osavremenimo i da u svakom slučaju prilagodimo današnjem vremenu. Prvi Ustav je bio veoma značajan i on je definitivno ukazivao na smer kuda ide srpski narod u BiH - naglasio je Dodik.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd