fbpx
Skip to main content
Crna Gora

STARA ŠKOLA - NOVA ŠKOLA: Milova politika duboko pustila korone - Rezolucija o Srebrenici dokaz da se spoljna politika ne menja

Foto: Profimedia
Maštanja o "Srbiji na moru", otpriznavanju tzv. Kosvoa, izlasku iz NATO, saradnji sa Rusijom brzo su utihnula i ostla prisutna samo u trenucima nadahnutih govora pojedinih poslanika Demokratskog fronta.

Rezolucija o Srebrenici, koja je uz pomoć glasova poslanika opozicionog DPS izglasana u Skupštni Crne Gore, ponovo je uzdrmala ionako trusno političko tle ove države, ali još jednom pokazala da je promena spoljnopolitičkog kursa koju su mnogi priželjkivali nakon izbora 30. avgusta prošle godine, nemoguća.

"VOLEO BIH DA MI NEKO OBJASNI" Knežević: U koje unutrašnje stvari CG se Srbija meša?

"VOLEO BIH DA MI NEKO OBJASNI" Knežević: U koje unutrašnje stvari CG se Srbija meša?

"NASLEDNIK POLITIKE ISLAMSKE DEKLARACIJE NIJE POZVAN DA UREĐUJE ODNOSE SRBIJE I CRNE GORE" Vujadinović reagovao na nastup Izetbegovića

"NASLEDNIK POLITIKE ISLAMSKE DEKLARACIJE NIJE POZVAN DA UREĐUJE ODNOSE SRBIJE I CRNE GORE" Vujadinović reagovao na nastup Izetbegovića

"KRIVOKAPIĆ DA DOĐE U PLJEVLJA DA NA SVOJOJ KOŽI OSETI ŠTA NAROD MISLI O NJEMU" Demokratski front poslao jasnu poruku premijeru

"KRIVOKAPIĆ DA DOĐE U PLJEVLJA DA NA SVOJOJ KOŽI OSETI ŠTA NAROD MISLI O NJEMU" Demokratski front poslao jasnu poruku premijeru

Bez obzira na najave koji su lideri, pre svega koalicije "Za budućnost Crne Gore", ali i "Mir je naša nacija" čija je okosnica stranka aktuelnog predsednika parlamenta Alekse Bečiča, samouvereno davali tokom izborne kampanje, već po izboru Vlade i stupanju na funkcije videlo se da odstupanja od geopolitičkih temelja postavljenih za vremena apsolutne dominacije Mila Đukanovića nema ništa.

Maštanja o "Srbiji na moru", otpriznavanju tzv. Kosvoa, izlasku iz NATO, saradnji sa Rusijom brzo su utihnula i ostla prisutna samo u trenucima nadahnutih govora pojedinih poslanika Demokratskog fronta.

I ne samo to, već je podrška aktuenom spoljnopolitičkom kretanju Crne Gore kod građana rasla, reći će neki, suprotno očekivanjima, tako da se danas velika većina njih zalaže za nastavak sa radnje sa ovom alijansom, ali i dobre odnose sa Alčbanijom i tzv. Kosovom.

Zlatko Vujović, predsednik Upravnog odbora CeMI-ja ističe da su dve koalicije, DF i Demokrate u svojoj kampanji insistirale na kritici DPS oko nekih spoljnopolitičkih pitanja, a kada su došli u vlast, ta vlada je stala iza svega onoga što je bio predmet snažnih udara tih koalicija u predizbornoj kampanji.

- Govotom o podršci NATO, premijer Krivokapić i Aleksa Bečić su sada snažni zagovornici NATO i trude se da ubede zapadne zvaničnike da će oni ostati na istoj liniji na kojoj su bile prethodne vlasti, Crna Gora je ostala u poziciji da ima 100 odsto harmonizovani spoljnu politiku sa EU, što veoma teško možete da spojite sa onim što je obećavao DF. Poslednja istraživanja govore da članstvo Crne Gore u NATO podržava 67 odsto građana. To je bilo nezamislivo u vreme vlasti DPS, nikada nije bila ovako ubedljiva niti se moghlo predvideti da će ta podrška rasti do tog nivoa - rekao je Vujović.

Stavljanje proteranog ambasadora Srbije u Podgorici "na čekanje", izjave zvaničnika crnogorske Vlade, otvorene čestitke za "dan državnosti" u Prištini sa jedne, ali i izvinjenje koje je Zdravka Krivokapića nakon što se, neplanirano, saznalo da je predsednici Republike Srpske uputio čestitku povodom "9. januara", sa druge strane, potvrđivale su ovu tezu na početku madata nove Vlade.

Lideri Demokratskog fronta polagali su nadu da će građani primetili "Krivokapićeva iskakanja" i promene stavova koje je iznosio tokom izborne kampanje po stupanju na premijersku dužnpost, te ga zbog toga kazniti na narednim odmeravanjima snaga.

Zdravko Krivokapić
Foto: Profimedia

Usledili su lokalni izbori u Nikšiću io Herceg Novom, čiji rezultati, uprkos porazu DPS Mila Đukanovića, nisu odražavali očekivanja frontovaca. Čak i u sredinama koja važe za čvrsta uporišta Srba, ova koalicija 25 odsto glasova (Nikšić), odnosno 19 odsto (Nikšić), što je slabiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore posle kojih je pobeđen DPS. Glasovi su otišli građanskoj, Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića.

Nakon nekoliko mesevci na red je došla i smena ministra Vladimira Leposavića zbog njegove, kako su je protumačili u Vladi Crne Gore, neprimerene izjave o Srebrenici, kojom je, kako je saopšteno, naneo štetu svojoj državi, ali i usvajanje Rezolucije o Srebenici.

Na sednici na kojoj se odlučivalo o njegovoj sudbini, uprkos protivljenju DF, zahvaljujući pomoći poslnika DPS-a, nastvaljeno je sprovođenje onoga što je bila Milova politika.

Vujović veruje da je ministar Leposavić, koji je glasovima DPS smenjen zbog izjave o Srebrenici, saopštio ne samo svoj lični stav, već jednog velikog dela Vlade.

- Verujem da je on u Vladi i bio zbog tih vrednosti Imali ste jednu dodatu apsurdnu situaciju sada, da na istoj sednici parlamenta, u dve razluičite tačke, Demokrate ne glasaju za smenu Leposavića, pod obrazloženjem da neće glasati sa DPS, ali na sitoj ssednic glasaju za Rezoluciju o Srebrenici. To je prilično neobjašnjiva politika, a i u svemu tome prirodno su se pojačali problemi, DF je doveden u situaciju u kojoj gotovo da nema šta da izgubi - kaže on.

Naglašava da je spoljnopolitički kurs kojim ova zemlja ide gotovo nemoguće promeniti.

- To je jako postaveljno, bez obzira na neka nerealna obećanja DF. Vidi se da su i oni podržavali tu Vladu, bez obzira što je sada javno kritikuju, činjenica je da su glasali za te predloge, niko nije doveo u pitanje poverenje te Vlade. Onda i vi morate da stojite iza sankcija Rusiji i Belorusiju. To je igra onoga što je javno iskazano i što se prećutkuje. Ja verujem da svaki od 41 poslanika ima odgovornost za sve dobro i loše što je Vlada radila - kaže Vujović.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd