fbpx
Skip to main content
Za dom spremni

ZABRANA USTAŠKOM POKLIČU "ZA DOM SPREMNI": Sad je sve na hrvatskom premijeru Plenkoviću

Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnjilist
Zabrana ZDS uskoro pred hrvatskim parlamentarcima, traži se podrška Plenkovića

Predstavnici antifašista i Jevreja takođe su najavili danas da će se pre leta u hrvatskom parlamentu naći izmene zakona kojima se predviđa zabrana upotrebe ustaških simbola i pozdrava u Hrvatskoj.

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

POSTANI DEO MERIDIAN TIMA – PLATA PREKO 60.000 DINARA!

U Hrvatskoj samo 11 novozaraženih: Na respiratorima još 19 pacijenata

U Hrvatskoj samo 11 novozaraženih: Na respiratorima još 19 pacijenata

TRAGIČNA SMRT PLANINARA: Spuštao se sa Triglava i pao u provaliju duboku 50 metara

TRAGIČNA SMRT PLANINARA: Spuštao se sa Triglava i pao u provaliju duboku 50 metara

Oni su to najavili danas na zagrebačkom groblju Mirogoj, gde su povodom Dana antifašističke borbe odali poštu poginulim borcima i žrtvama okupatora i domaćih izdajnika.

Poštu su danas odale brojne delegacije, između ostalog i Sabora i Vlade RH, Grada Zagreba, SDP-a, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, predsednik Koordinacije jevrejskih opština RH i Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, kao i diplomatski predstavnici ambasada Rusije, Srbije, Azerbajdžana i Kazahstana.

Predsednik SABA RH predvodio je Franjo Habulin podsetio je da je prošle godine donešen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicima u kojem je navedeno da vlada, sabor i predsednik Hrvatske suorganizuju obeležavanje državnih praznika.

- Dan antifašističke borbe je državni praznik i ove godine vlada, nakon 30 godina, prvi put organizuje svečanost u Brezovici. Smatram da je dobro da je premijer Plenković osetio potrebu da bude u Brezovici, s obzirom da se ove godine obeležava 80. godišnjica početka antifašističke borbe i osnivanja Sisačkog partizanskog odreda kao prve oružane formacije u Hrvatskoj na početku Drugog svetskog rata - rekako je Habulin novinarima.

Tokom 30 godina samostalnosti Hrvatske nagomilalo se mnogo problema vezanih uz odnos prema antifašističkoj prošlosti Hrvatske prema učesnicima NOB-a kao i spomeničkoj baštini iz tog vremena, kao i drugim pitanjima, rekao je Habulin.

Dodao je da premijer Plenković smatra da je potrebno te procese zaustaviti i rešavati probleme koji se gomilaju, pa je dolazak u Brezovicu korak u tom pravcu.

Na pitanje o donošenju zakonskih izmjena kojima bi se konačno zabranili ustaški znakovi i pozdrav, Habulin je rekao da SABA RH i druge udruge održavaju sastanke s predstavnicima stranaka.

- Svi su oni prihvatili inicijativu o zabrani ustaške ikonografije, pa će se predlog zakona naći u Saboru. Međutim, potrebno je razgovarati s premijerom, jer ako ne bude njegove podrške, izmene zakona neće biti donesene. Bilo bi dobro kad bi HDZ omogućio njihovo usvajanje u prvoj polovini mandata nakon nedavno završenih lokalnih izbora - rekao je Habulin, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd