fbpx
Skip to main content
Duško Šarić

ZA NEZAKONITO ROBIJANJE 100.000 EVRA: Crna Gora dužna da plati odštetu Dušku Šariću za nezakonito hapšenje

Foto: Youtube/Printscreen/Stefan Cvetković
Bjelopoljski Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je država obavezana da Dušku Šariću isplati 103.000 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode.

Sud je obavezao državu da Šariću nadoknadi i iznos od 984 eura na ime troškova postupka, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude. 

Bjelopoljski Viši sud potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je država obavezana da Pljevljaku Dušku Šariću isplati 103.000 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog neosnovanog lišenja slobode u periodu od 15. novembra 2010. do 23. aprila 2014. godine, sa zakonskom kamatom od dana donošenja presude do isplate.

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU: Završena istraga protiv oca koji je BACIO DECU SA BALKONA

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU: Završena istraga protiv oca koji je BACIO DECU SA BALKONA

Dva policajca iz Uba i jedna žena uhapšeni zbog falsifikovanja novčanica?! Pokušali da prikriju dokaze, ali...

Dva policajca iz Uba i jedna žena uhapšeni zbog falsifikovanja novčanica?! Pokušali da prikriju dokaze, ali...

Vojniku koji odbije učešće u NATO misiji sleduje TEŠKA KAZNA! Novi zakon u Crnoj Gori UZDRMAO POSLANIKE!

Vojniku koji odbije učešće u NATO misiji sleduje TEŠKA KAZNA! Novi zakon u Crnoj Gori UZDRMAO POSLANIKE!

Žalbu na prvostepenu presudu Višem sudu, zbog previsoko odmerene odštete, podnela je zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore Fahra Ličina, ali je žalba odbijena. Sud je obavezao državu da Šariću nadoknadi i iznos od 984 eura na ime troškova postupka, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude. Presudom Osnovnog suda u Pljevljima odbijen je kao neosnovan Šarićev zahtev da mu se na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i slobode isplati iznos od 97.800 eura.

Sud konstatuje da pravo na naknadu štete tužiocu pripada na osnovu Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, kao i na osnovu Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o obligacionim odnosima.

Dosuđena naknada Šariću, prema mišljenju sudija Višeg suda, "primerena je štetnim posledicama vezanim za ličnost tužioca proisteklim iz neosnovanog lišenja slobode i adekvatna nastaloj štetnoj posljedici". Prema oceni suda, ona predstavlja poseban oblik moralne satisfakcije na koju ima pravo osoba koja je neosnovano lišena slobode, odnosno čije se pritvaranje u konačnom pokazalo neopravdanim.

Sud konstatuje da je prilikom odlučivanja o visini naknade, prvostepeni sud uzeo u obzir sve objektivne i subjektivne okolnosti koje su mogle biti od uticaja na prirodu, težinu i trajanje duševnih bolova te da dosuđeni iznos predstavlja pravičnu naknadu za pretrpljene duševne bolove.

- U vrijeme određivanja pritvora tužilac je bio porodičan čovek, otac dvoje djece, a ranije nije osuđivan. Poslie 2,5 godine boravka u pritvoru supruga je ostavila tužioca i razveli su se. U kaznenoj evidenciji ne postoje podaci o eventualnoj osuđivanosti D.Š. Dalje je utvrđeno da je tužilac pre lišenja slobode uživao dobar ugled u svojoj sredini, a da su se odnosi sredine prema njemu nakon lišenja slobode promenili - konstatuje se u presudi.

Sud
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ceneći dužinu trajanja pritvora (41 mesec i 8 dana), težinu krivičnih dela stavljenih tužiocu na teret, zatvorske uslove u kojima je boravio, raniju neosuđivanost i činjenicu da se prvi put susreće s pritvorskim uslovima, da se radi o mladom porodičnom čoveku, ocu dvoje dece, ugled koji je tužilac ranije uživao u svojoj sredini, odnos sredine prema njemu posle lišenja slobode, kao i odvojenost od porodice, prvostepeni sud je zaključio da je neosnovano lišenje slobode izazvalo kod tužioca duševne bolove takvog intenziteta koji opravdavaju dosuđivanje naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, usled povrede slobode, časti i ugleda u iznosu od 103.000 eura - piše u odluci.

Nedavno je potvrđena i presuda prema kojoj država drugooptuženom Jovici Lončaru duguje 106.200 eura po osnovu neosnovanog lišavanja slobode od 11. maja 2011. do 23. aprila 2014. godine.

Pljevljake Lončara i Šarića Apelacioni sud je 27. septembra 2017. godine, nakon tri osuđujuće presude, oslobodio optužbi za pranje oko 20 miliona eura stečenih navodnom prodajom narkotika. Tu odluku prošle godine potvrdio je i Vrhovni sud.

Kumanovska grupa na suđenju u Skoplju: Ovo je Albanija!

Kumanovska grupa na suđenju u Skoplju: Ovo je Albanija!

Škaljarci uhvaćeni sa opremom za praćenje!? Policija zaplenila SPECIJALNO VOZILO Kotorana

Škaljarci uhvaćeni sa opremom za praćenje!? Policija zaplenila SPECIJALNO VOZILO Kotorana

POZNATO šta će biti sa POLICAJCEM koji je ubio ČOVEKA IGRAJUĆI SE PIŠTOLJEM U SUDU U VLASENICI!

POZNATO šta će biti sa POLICAJCEM koji je ubio ČOVEKA IGRAJUĆI SE PIŠTOLJEM U SUDU U VLASENICI!

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužilteljka Đurđina Ivanović.

Podsećamo da je Duško Šarić brat Darka Šarića, kome se u Beogradu sudi za navodno pranje 20. miliona evra stečenih, kako se navodi u optužnici beogradskog tužilaštva, od prodaje narkotika. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd