fbpx
Skip to main content
Radovan Karadžić

ZA TAČNO 7 DANA HAG ODLUČUJE O KARADŽIĆEVOJ SUDBINI! Ako presuda ne bude politička, Radovan se vraća u RS!

Foto: Profimedia
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić očekuje da mu 20. marta u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ako drugostepeno veće u njegovom predmetu bude razmatralo samo činjenice i dokaze, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je rekao da je Karadžić uveren da dokazi, priloženi u žalbenom postupku, više nego očigledno pokazuju da treba da dobije oslobađajuću presudu pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

OVI SNIMCI POKAZUJU DA JE HEROJ: Ovo je dokaz kako je Ratko Mladić SPASAVAO muslimanske civile (VIDEO)

OVI SNIMCI POKAZUJU DA JE HEROJ: Ovo je dokaz kako je Ratko Mladić SPASAVAO muslimanske civile (VIDEO)

I Kojić je izrazio nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima, što je u interesu vladavine prava i pomirenja među narodima na ovim prostorima. 

- Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza, prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa nama vrati u Srpsku, naveo je Kojić.

Radovan Karadžić
Foto: Profimedia

Sa druge strane, Kojić je u vezi sa Karadžićevim predmetom izrazio bojazan s obzirom na raniju praksu Haškog tribunala i prvostepene presude izricane srpskom vojno-političkom rukovodstvu. 

- Sud je očigledno odbacivao sve ili najveći dio žalbi, odnosno dokaza koje je ulagala odbrana i bavio se njihovom paušalnom procenom. Bojazan postoji jer ni ranije presude nisu zasnovane na pravnim činjenicama, već na osnovu politika, objasnio je Kojić.

Evo kako je Ratko Mladić dočekao rođendan: General poslao poruku u Srbiju!

Evo kako je Ratko Mladić dočekao rođendan: General poslao poruku u Srbiju!

On je ocenio da je Haški tribunal, koristeći nakaradnu kvalifikaciju krivičnog dela udruženi zločinački poduhvat, pokušavao da okrivi kompletno vojno-političko rukovodstvo Srpske za sve događaje iz devesetih godina prošlog veka. 

- To nije dobro jer se izašlo iz okvira prava - ponovio je Kojić. 

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

Darko Mladić otvoreno o ocu: Putin pročitao knjigu o Ratku! Moj otac će dočekati slobodu! (VIDEO)

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14.00 časova. Drugostepena presuda biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom je 2016. godine Haški tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Suđenje Radovanu Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, a 30. jula prebačen je u Haški tribunal.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd